به گزارش سلامت نیوز به نقل از مدیسن نت، بر اساس یک کارآزمایی بالینی جدید، دو روش کاملاً غیر دارویی یعنی مدیتیشن ذهنآگاهی و درمان شناختی-رفتاری (CBT) میتونن کمردرد مزمن رو بهطور قابلتوجهی کاهش بدن.
محققان آمریکایی در این مطالعه بزرگ، ۷۷۰ نفر از مبتلایان به کمردرد شدید رو بررسی کردن. این افراد اونقدر درد داشتن که برای کنترلش ناچار به استفاده از مُسکن بودن. اما نتایج نشون داد وقتی بهشون مهارتهای ذهنی آموزش داده شد، تونستن دردشون رو بهتر کنترل کنن و حتی مصرف داروهاشون رو کم کنن.
روش اول: مدیتیشن ذهنآگاهی
در این روش، افراد یاد گرفتن که چطور توجه بیشتری به احساسات بدنی و فکری خودشون داشته باشن، بدون اینکه درگیرش بشن. این آگاهی کمک میکنه بدن و ذهن آرومتر بشه و درد کمتر حس بشه. بهنوعی، کنترل درد میره دست خود آدم، نه دارو یا درمان بیرونی.
روش دوم: CBT یا درمان شناختی-رفتاری
در CBT، افراد یاد میگیرن که افکار منفی و رفتارهایی که باعث تشدید دردشون میشه رو شناسایی و اصلاح کنن. این روش کمک میکنه تا واکنش روانی نسبت به درد تغییر کنه و فرد راحتتر با درد کنار بیاد.
چطور انجام شد؟
شرکتکنندهها بهصورت تصادفی به یکی از دو گروه تقسیم شدن و به مدت ۸ هفته، هفتهای یکبار در جلسات دو ساعته گروهی شرکت کردن. همچنین ازشون خواسته شد که روزانه ۳۰ دقیقه و هفتهای ۶ روز تمرینهای آموختهشده رو ادامه بدن. جالب اینجاست که هیچکس مجبور به قطع دارو نشد، اما در عمل خیلیها مصرف مسکنهاشون رو کم کردن!
نتایج نهایی:
هر دو گروه بعد از این دوره، کاهش قابل توجهی در درد، بهبود عملکرد جسمی و افزایش کیفیت زندگی گزارش دادن. حتی تا ماهها بعد از پایان دوره، این اثرات مثبت ادامه داشت.
به گفتهی دکتر «بروس بارت»، سرپرست تحقیق:
«ذهنآگاهی ابزاریه که از درون خودمون میاد، نه چیزی که از بیرون به ما تحمیل بشه. با یاد گرفتن این روشها، میشه بدون دارو، درد رو کنترل کرد.»
این مطالعه نشون داد که ذهن انسان میتونه قدرت فوقالعادهای در مقابله با درد داشته باشه. اگر از درد مزمن رنج میبری، مدیتیشن یا CBT میتونه یه راه بیخطر، طبیعی و مؤثر برای کمک بهت باشه.