ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرنگار مهر، ابراهیم کمالی عصر یکشنبه در نطق پیش از دستور خود در صحن علنی شورای شهر شیراز گفت: شوراهای اسلامی شهر و روستا نهادی مستقل و مردمی هستند که مهمترین و اصلی ترین وظیفه آنها تصمیم سازی و ریل گذاری برای شهروندان در ابعاد محلی و نظارت بر عملکرد اداره کنندگان شهر به نمایندگی از شهروندان هر شهر است.
وی ادامه داد: این وظیفه و اختیار قانونی و شرعی که به موجب رأی مردم و قانون اساسی به عنوان میثاق ملی کشور به اعضای شورا واگذار شده، قابل سلب نیست و شورا نیز باید پاسخگوی این قدرت تفویض شده باشد.
عضو شورای شهر شیراز با بیان اینکه وظیفه شورای اسلامی شهر است که کاستیها و رنجهای مردم، به ویژه بخشهای فراموش شده یا پشت گوش انداخته شده را بیابد و برای رفع آن تلاش کند افزود: تاکنون که حوادث پی در پی، یکسال به عمر شورا اضافه کرد، شورا بتواند آبرومندانه در پایان عمر پنج ساله خود با مردم روبرو شود.
کمالی با بیان اینکه عملکرد خوب و کارنامه قابل دفاع شهردار شیراز به ویژه در بخشهای عمرانی و فنی بر کسی پوشیده نیست، گفت: اما این موضوع نباید سبب شود آنچه قانون و مردم از شورا، به عنوان وظیفه ذاتی این نهاد انتظار دارند، هر روز کمرنگتر شود.
وی با اشاره به اینکه جلسات مختلف شورا به محلی برای تشکرها و تقدیرهای مداوم مدیران تبدیل شده است، ادامه داد: شورا در جایگاه ناظر، وظیفه نقد و بررسی کارشناسانه و آسیب شناسی عملکرد را دارد و این وظیفه از عهده آن ساقط نمیشود؛ اما در حال حاضر ما بیش از اعمال شئون نظارتی شورا، با تعریف و تمجیدهای مداوم از مسئولان برای انجام وظیفه سازمانی روبرو هستیم و حتی سادهترین اقدامات شهری با بزرگنمایی عرضه میشود. به عنوان مثال هفته گذشته علی رغم اینکه عملکرد فرهنگی مدیران استان در ایام نوروز غیر قابل دفاع و بسیار پر انتقاد بود، از معاون استاندار در صحن شورا تقدیر شد.
عضو شورای شهر شیراز افزود: تذکر شفاهی از ابتدای سال با استناد به اصلاحیه قانون شوراها در حالی حذف شده که یکی از ابزارهای اصلی بیان نقطه نظرات اعضا و اعمال وجه نظارتی شوراست.
کمالی گفت: ارائه مکتوب تذکرات به هیئت رئیسه و قرائت تیتر وار آن در شلوغیهای انتهای جلسات عملاً به معنای از دست رفتن این ابزار نظارتی است. این حق برای شوراها باید وجود داشته باشد که نسبت به این قانون اعتراض کرده و یا برای بازیابی آن شکل و زمان قرائت آن را تغییر دهد.
وی ادامه داد: محدود کردنهای مداوم اعضای شورا در اظهار نظر اما، در عین حال عبور کردن و نادیده گرفتن عملکردهای خلاف آئین نامه برخی اعضای خاص در جلسات علنی شورا موضوعی است که هر هفته به وضوح در برابر چشمان عموم جامعه رخ میدهد و مردم و مخاطبان خود میتوانند در خصوص شکل اداره جلسات قضاوت کنند.
عضو شورای شهر شیراز، افزود: صراحتاً اعلام میکنم نسبت به شیوه مدیریت کنونی شورا معترض هستم، شورا اگر بخواهد به مبنای بنیادین خود، یعنی مردمگرایی برگردد، نه تنها اعضای شورا باید با فراغ بال نقد و نظرات خود را بیان کنند، بلکه باید تریبونهایی فراهم شود تا منتقدین، کنشگران شهر و فعالان رسانه در صحن شورا حاضر شوند و نخست نسبت به عملکرد نمایندگان خود در شورا و سپس نسبت به عملکرد ارکان مدیریت شهری و مدیران استان صحبت کنند و امیدوار باشند حرفهایشان شنیده میشود و وکلای آنها در شورا مقتدرانه تقاضاهای آنان را دنبال کرده و نتیجه را اعلام میکنند.
کمالی گفت: اما چگونه میتوان از شورایی که هر روز دایره نظارتی آن با ایجاد محدودیت جدید تنگتر میشود، امکان نقد و اظهار نظر در آن با مسدود کردن راههایی که پیش از این قانونی بودهاند، گرفته میشود، انتظار اقتدار داشت؟
وی ادامه داد: مسدود کردن مسیر نظارتی با تغییر مداوم قوانین و متعالی سازی افراطی مدیرانی که قرار بود شورا ناظر آنها باشد، خط کش گذاشتن روی عملکرد اعضای شورا که مبادا یکی دو سانتی متر جابجا شود و در عین حال نادیده گرفتن رفتارهای برخی دیگر و در نهایت گیر انداختن اعضا در تارهای عنکبوتی این محدودیتها و حاشیهها، سبب شده حرکت مسئله محوری و پیگیری امورات مهم بر زمین بماند.
کمالی تصریح کرد: ضعف قدرت نظارتی و مسئله محور نبودن شورا ۲ تیغه مهلکی است که تأثیر گذاری شورا را در جامعه قیچی میکند.