ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرنگار مهر، محمدرضا هنرور صبح یکشنبه در نشست خبری هفته سلامت با اشاره به انتخاب عنوان «فرهنگ، هنر، رسانه و سلامت» برای روز پنجشنبه، این انتخاب را اقدامی شایسته و نماد توجه ملی به ظرفیتهای رسانهای دانست و گفت: برای ما افتخار است که نگاه ملی به این حوزه معطوف شده و رسانه به عنوان یار حوزه سلامت شناخته میشود.
وی افزود: در هفته سلامت تمرکز ما بر نهاد خانواده و بهویژه سلامت مادران است. این موضوع از چنان اهمیتی برخوردار است که فقط محدود به حوزه بهداشت و درمان نیست و همه بخشهایی که با توسعه در ارتباط هستند باید در جهت بهبود آن ایفای نقش کنند.
نگرانی از کاهش نرخ باروری و رشد جمعیت
هنرور با تأکید بر ضرورت حمایت گسترده از مادران گفت: ما نگران عدم رشد جمعیت هستیم. معتقدیم این موضوع نیازمند عزم فرابخشی است؛ چرا که اگر شرایط ازدواج و فرزندآوری برای جوانان فراهم نشود، نمیتوان از آنها انتظار تصمیمگیری برای تشکیل خانواده و فرزندآوری داشت.
وی با ارائه آماری از وضعیت باروری در گلستان اظهار کرد: نرخ باروری در استان اکنون ۱.۹۳ است که نسبت به میانگین کشوری (۱.۵۴) وضعیت بهتری دارد. اما واقعیت این است که تا سطح جایگزینی جمعیت یعنی ۲.۱ فاصله داریم و باید برای رسیدن به این هدف تلاش بیشتری شود.
توسعه زیرساختهای آموزش مادران در گلستان
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گلستان با اشاره به اقدامات انجامشده در راستای ارتقا سلامت مادر و کودک گفت: در حال حاضر ۱۱۰ مرکز بهداشت در شهرستانهای استان فعال هستند که آموزشهای مربوط به بارداری و مادری را ارائه میدهند. همچنین ۱۶۰ ماما که دورههای تخصصی مراقبتهای دوران بارداری را گذراندهاند، به مادران خدماترسانی میکنند.
مرگومیر نوزادی کاهش یافته، اما کافی نیست
هنرور ادامه داد: در سال ۱۴۰۲، میزان مرگومیر نوزادی در گلستان ۸.۶۸ در هر هزار تولد زنده بود که در سال جاری به ۸.۵ کاهش یافته است. هرچند این آمار رو به بهبود است، اما هنوز با استانداردهای مطلوب فاصله داریم و باید تلاش کنیم شرایط مراقبت و درمان بهموقع برای نوزادان در همه بیمارستانهای استان فراهم شود.
ضرورت استقرار کامل نظام پزشک خانواده
وی همچنین به اهمیت استقرار نظام پزشک خانواده در استان اشاره کرد و گفت: مقام عالی ریاستجمهوری در اجلاس اخیر دانشگاهها بر این موضوع تأکید کردهاند. ما نیز در تلاشیم تا با تأمین نیروی انسانی، استقرار تیم سلامت در مراکز جامع سلامت را بهطور کامل عملیاتی کنیم.
به گفته هنرور، تیم سلامت متشکل از پزشک، ماما، کارشناس تغذیه، کارشناس بهداشت روان و سایر کارشناسان بهداشتی است که باید در کنار هم در یک ساختار منسجم به جمعیت مشخص خدمات ارائه دهند.
استفاده از سامانه ارجاع و نظام پیگیری درمان
وی خاطرنشان کرد: یکی از اهداف ما این است که مردم با کمترین هزینه و بالاترین کیفیت خدمات بهداشتی دریافت کنند. پزشک باید بتواند در صورت نیاز، بیمار را به سطح دو ارجاع دهد، برای وی نوبت بیمارستان بگیرد، و پس از درمان، گزارش تخصصی دریافت کند تا پیگیری ادامه درمان همافزا و مؤثر باشد.
رسانه، بازوی توانمند فرهنگسازی سلامت
در پایان، هنرور با قدردانی از همراهی رسانهها در ارتقا سواد سلامت مردم گفت: امیدواریم با کمک اصحاب رسانه بتوانیم فرهنگ سلامت را در استان متناسب با شرایط روز ارتقا دهیم و آموزشهای لازم را در این زمینه به جامعه منتقل کنیم.