ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
خبرگزاری مهر - گروه استانها: آذربایجان غربی با توجه به همسایگی با سه کشور و همچنین دارا بودن ۹۶۷ کیلومتر مرز، ۹ گمرک، ۶ پایانه مرزی و همچنین شهرت داشتن به دروازه اروپا، نقش اول تجارت کشورمان با کشورهای همسایه و حتی بسیاری از کشورهای منطقه و حتی اروپایی به شمار میرود.
همین روند در آذربایجان غربی نیز وجود دارد، این استان که نزدیک به یک چهارم گمرکات کشور و پایانههای مرزی را در اختیار دارد و در منتهی الیه کریدورهای مهمی نظیر شرق – غرب و شمال – جنوب قرار داشته و همچنین در مسیر ترانزیتی شرق آسیا با اروپا حضور دارد، ظرفیتهای بسیار بیشتری نسبت به آمارهای امروزی تجارت، صادرات، واردات هدفمند و ترانزیت دارد ولی آمارهای امروز نیز در این خصوص بسیار امیدوارکننده به نظر میرسد.
وجود هزار کیلومتر مرز مشترک با سه کشور همسایه و قرار گرفتن در مسیر شرق به غرب کشور، آذربایجان غربی را به یکی از مهمترین مناطق برای توسعه تجارت خارجی تبدیل کرده است.
آذربایجان غربی با داشتن یکی از بزرگترین دشتهای کشاورزی کشور، پتانسیل بالایی در تولید محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی مرتبط دارد و این استان در تولید سیب و انگور جایگاه نخست کشور را به خود اختصاص داده و با تنوع بالای محصولات باغی، میتواند سهم قابلتوجهی در صادرات این محصولات ایفا کند.
این ظرفیتهای کم نظیر موجب شده در سال جاری با توجه به نامگذاری سال از سوی مقام معظم رهبری تحت عنوان سرمایه گذاری برای تولید انگیزه مضاعف و خیزی از سوی مسئولان این استان برای تحقق شعار سال باشد
آذربایجانغربی باید از نو شناخته و معرفی شود
استاندار آذربایجانغربی در خصوص ظرفیتهای استان برای تحقق شعار سال گفت: آذربایجانغربی از نعمات فراوانی برخوردار بوده و باید از نو شناخته شود و با ابزارهای مختلف، پتانسیلهای استان در حوزههای متفاوت معرفی شود.
رضا رحمانی در برنامه منظر، با تاکید بر اهمیت معرفی ظرفیتهای آذربایجانغربی به مسئولین کشور، افزود: رؤسای سه قوه در عرض دو ماه به آذربایجانغربی سفر کرده و تصمیمات مهمی برای توسعه استان اتخاذ شد که آثار آن مشهود خواهد بود.
وی همچنین با اشاره به رویکرد برنامهمحور خود برای توسعه استان، خاطرنشان کرد: بعد از شناخت ظرفیتهای آذربایجانغربی، برای توسعه استان برنامهریزی شده و یکی از برنامهها سرمایهگذاری و تکمیل زنجیرههای تولید میباشد.
نیاز اصلی آذربایجان غربی برای بهره برداری از پتانسیلهای موجود
استاندار آذربایجانغربی به نامگذاری سال تحت عنوان «سرمایهگذاری برای تولید» از سوی مقام معظم رهبری نیز اشاره کرده و افزود: نیاز اصلی آذربایجانغربی برای بهرهبرداری از پتانسیلهای استان، سرمایهگذاری بوده و نامگذاری سال بستر را برای این امر فراهم کرده است.
رحمانی همچنین با اشاره به جمعبندی فرصتهای سرمایهگذاری در حوزههای مختلف استان از سوی دستگاههای متولی، اضافه کرد: تاکنون ۱۲۵ طرح در حوزه گردشگری، ۱۲۰ طرح در حوزه کشاورزی و صنایع تبدیلی، ۲۲۰ طرح در حوزه صنعت و معدن و طرحهای عمران شهری برای ۲۰ شهرستان آذربایجانغربی تعریف شده است.
وی در ادامه با بیان اینکه بهرهبرداری از برخی فرصتهای استان نیازمند حمایت در سطح ملی است، افزود: سفر نوروزی دکتر پزشکیان به آذربایجانغربی پربرکت بوده و بسیاری از برنامهها برای توسعه استان در این سفر پیگیری و دستورات لازم اخذ شد.
استاندار آذربایجانغربی به تاکید رئیسجمهور بر جمع آوری مدارس کانکسی در استان نیز اشاره کرده و یادآور شد: در سفر اخیر رئیسجمهور به آذربایجانغربی، جلسهای با خیرین مدرسهساز برای توسعه سختافزاری و نرمافزاری مدارس استان برگزار شد که تصمیمات مهمی در این نشست اتخاذ شد.
برگزاری همایش فرصتهای سرمایه گذاری خردادماه سال جاری در آذربایجان غربی
رحمانی همچنین با اشاره به تاکید رئیسجمهور بر احیای دریاچه ارومیه، افزود: طرحهای مختلف احیای دریاچه ارومیه در این سفر بررسی شد و دکتر پزشکیان بر حمایت قاطع خود و تأمین هزینه طرحهای مورد نیاز، تاکید کردند.
استاندار آذربایجانغربی با اعلام اینکه در نیمه دوم خرداد ماه سال جاری همایش فرصتهای سرمایهگذاری در استان برگزار خواهد شد، گفت: سرمایهگذاری در حوزههای مختلف صنعت و معدن، گردشگری، کشاورزی، عمران شهری و … با حضور بخش خصوصی سرعت گرفته و عقب ماندگیهای استان را جبران خواهد کرد.
رحمانی، با اشاره به وضعیت نامناسب استان در حوزه زیرساختها، افزود: دکتر پزشکیان در سفر نوروزی خود به آذربایجانغربی، از توسعه راههای مواصلاتی و حوزه راه آهن استان حمایت جدی کردند.
وی همچنین با اشاره به اینکه سرمایهگذاری برای تولید، نقطه عطفی در توسعه استان خواهد بود، خاطرنشان کرد: تاکنون نزدیک به ۵۰۰ طرح سرمایهگذاری مورد بررسی قرار گرفته است.
استاندار آذربایجانغربی به اهمیت توسعه صنایع تبدیلی و پایانههای صادراتی نیز اشاره کرده و افزود: شناسایی فرصتهای سرمایهگذاری در حال انجام است و پس از آن در مسیر جذب سرمایهگذاران حرکت خواهیم کرد.
رحمانی همچنین با اشاره به اینکه یکی از موانع توسعه استان بروکراسی مفرط اداری است، اضافه کرد: دستگاههای متولی مکلف به رفع موانع پیش روی سرمایهگذاران بوده و بانکها نباید در حمایت از سرمایهگذاران و واحدهای تولیدی کوتاهی کنند.
مرکز خدمات سرمایه گذاری در آذربایجان غربی راه اندازی میشود
وی در ادامه از راهاندازی مرکز خدمات سرمایهگذاری در آذربایجانغربی خبر داد و افزود: روند سرمایهگذاریهای کوچک و بزرگ در استان باید تسریع و تسهیل شود و زیرساختها نیز برای این امر مهیا شود.
استاندار آذربایجانغربی با بیان اینکه اولین شاخص ارزیابی مدیران استانی در حوزه سرمایهگذاری خواهد بود، یادآور شد: با تقویت وحدت و همدلی، فضای استان برای حضور سرمایهگذاران و توسعه آذربایجانغربی فراهم شده است.
رحمانی همچنین با تاکید بر اینکه سرمایهگذاری به یک مطالبه جمعی برای رسانهها و مردم تبدیل شود، افزود: آذربایجانغربی باید از فرصت تاریخی ریاستجمهوری دکتر پزشکیان برای جبران عقبماندگیها، نهایت استفاده را ببرد.
وی با بیان اینکه آذربایجانغربی از امنترین استانهای کشور است، تصریح کرد: ترانزیت و صادرات کالا و تردد مسافر از مرزهای آذربایجانغربی در امنیت کامل انجام میشود و زمینه برای حضور سرمایهگذاران فراهم است.
ضرورت توجه به ظرفیتهای گردشگری در آذربایجان غربی
وی در ادامه بر لزوم شناسایی پتانسیلهای جدید استان در حوزههای مختلف بهویژه گردشگری، تأکید کرد و افزود: آذربایجان غربی دارای ظرفیتهای گردشگری بسیار خوبی ازجمله ابنیههای تاریخی و طبیعت خدادادی منحصربهفردی است که با شناسایی این ظرفیتها، زمینه جذب گردشگر فراهم میشود.
استاندار آذربایجان غربی با بیان اینکه جذب سرمایهگذار امر بسیار مهمی است که در دستور کار قرار دارد، تصریح کرد: در این راستا باید موانع سرمایهگذاری در استان مرتفع شود تا سرمایهگذاران بتوان بدون هیچ دغدغهای در استان حضور یابند.
رحمانی با اشاره به ظرفیتهای استان در حوزه کشاورزی و لزوم بهرهگیری از فناوریهای نوین در این بخش افزود: بخش کشاورزی آذربایجان غربی باید به سمت استفاده از فناوریهای نوین حرکت کند تا کشاورزان بتوانند ارزشافزوده محصولات خود را بالا برده و قابلیت صادرات این محصولات را افزایش دهند.