به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر،آزمایشگاههای تشخیص طبی نقش اساسی در نظام سلامت کشور دارند و بیش از ۷۰ درصد از تشخیص بیماریها بر اساس اطلاعات آزمایشگاهی صورت میگیرد. اما به دلیل مشکلات متعدد، وضعیت این آزمایشگاهها بحرانی شده و سلامت مردم در خطر است.
بررسیها نشان میدهد که آزمایشگاههای پزشکی به عنوان قلب تپنده سیستم تشخیص بیماریها، میلیاردها داده و تشخیص سالانه تولید میکنند و نقش مهمی در جلوگیری از بستری بیمورد بیماران در بیمارستانها دارند که به کاهش هزینههای نظام سلامت کمک میکند. اما در عین حال، کمبود منابع مالی، افزایش قیمت تجهیزات و نوسانات ارزی، تهدیدی جدی برای این بخش به شمار میآید.
شهروز همتی، رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص پزشکی ایران، به این نکته اشاره کرد که در حالی که بیش از ۷۰ درصد تشخیصها بر عهده آزمایشگاهها است، تنها ۵ درصد از منابع مالی نظام سلامت به این حوزه اختصاص مییابد. وی تاکید کرد که کمبود منابع در این بخش منجر به افزایش هزینههای نظام سلامت و کاهش کیفیت خدمات آزمایشگاهی خواهد شد.
مشکل اصلی، کمبود کیتهای تخصصی و تجهیزات است که موجب شده بسیاری از دستگاهها از کار بیفتند. حتی برخی آزمایشها به دلیل نبود کیتهای مورد نیاز به حالت تعلیق درآمدهاند. به گفته همتی، افزایش قیمت کیتها با تعرفههای فعلی همخوانی ندارد و این مسئله موجب شده بسیاری از آزمایشگاهها از انجام برخی آزمایشهای تخصصی خودداری کنند.
غلامرضا حمزهلو، عضو هیئت مدیره انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی، نیز با اشاره به انجام میلیونها تست سالانه در بیش از ۶ هزار آزمایشگاه کشور، گفت: «سالانه با افزایش حجم بیماریهای غیرواگیر و سالمندی جمعیت، نیاز به تجهیزات و کیتهای مناسب بیشتر از پیش احساس میشود.» وی افزود که مواد اولیه برخی کیتها از خارج تأمین میشود و محدودیتهای ارزی واردات این کیتها را با مشکلات زیادی مواجه کرده است.
آمارها نشان میدهند که حدود ۹۰ درصد از مراجعات مردم برای انجام آزمایشهای پزشکی به بخش خصوصی است. بنابراین، مشکلات پیشآمده در آزمایشگاههای خصوصی میتواند آسیبهای جدی برای بیماران به همراه داشته باشد.
در نهایت، اگر وضعیت بحرانی آزمایشگاهها ادامه یابد و مشکلات تأمین کیتهای تخصصی حل نشود، قطع شدن برخی آزمایشهای تخصصی سلامت مردم را به شدت تهدید خواهد کرد.