ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرنگار مهر، حجتالاسلام سید عبدالفتاح نواب ظهر چهارشنبه در همایش آموزش زائران حج تمتع استان گلستان که در مصلی اهل سنت گنبدکاووس برگزار شد، از چشمانتظاری طولانی ایرانیان برای تشرف به حج پرده برداشت و گفت: در حال حاضر متوسط زمان انتظار از زمان ثبتنام تا اعزام به حج، ۳۰ سال است.
وی با مقایسهای تأملبرانگیز، به وضعیت برخی کشورهای دیگر اشاره کرد و افزود: در کشور مالزی، برخی زائران حتی تا ۱۵۰ سال هم باید منتظر بمانند؛ بنابراین اگرچه شرایط ما ایدهآل نیست، اما در مقایسه با برخی کشورهای اسلامی وضعیت بهتری داریم.
نماینده ولیفقیه در امور حج و زیارت با اشاره به جایگاه والای حج، این سفر را آزمونی برای تسلیم در برابر خداوند دانست و گفت: حج یعنی تمرین بندگی خالص؛ یعنی آنطور که حضرت ابراهیم (ع) و اسماعیل (ع) در برابر فرمان الهی تسلیم بودند، زائر نیز باید در این مسیر گام بردارد.
نواب در بخش دیگری از سخنان خود، با انتقاد از برخی رفتارهای سطحی در مناسک حج، گفت: برخی از زائران بهجای تمرکز بر محتوای معنوی این سفر، وقت خود را صرف مسائل کماهمیت و حاشیهای مانند شمردن ستونهای مسجدالنبی میکنند؛ در حالیکه چنین اطلاعاتی هیچ تأثیری در سلوک معنوی ندارد.
وی افزود: زائر حج باید با رفتار و کردار ابراهیمی و محمدی، از این سفر بازگردد؛ نه صرفاً با عکس و خاطره. حج فرصتی برای بازسازی زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی، بر مبنای ارزشهای دینی است.
رعایت نظافت؛ وظیفهای شرعی و الهی
نماینده ولیفقیه در امور حج و زیارت همچنین رعایت پاکیزگی در اماکن مقدس را از وظایف مهم زائران دانست و تأکید کرد: خداوند در قرآن، مأموریت پاک نگهداشتن خانهاش را به حضرت ابراهیم و اسماعیل (ع) سپرد. امروز نیز هر زائر باید خود را مسئول نظافت و حرمت مسجدالحرام بداند.
نواب با بیان اینکه حفظ شأن این اماکن از طریق رعایت بهداشت، ادب و آرامش ممکن است، گفت: زائر نباید تنها به جنبههای مناسکی توجه کند؛ بلکه مسئولیتپذیری اجتماعی و رعایت حقوق دیگران نیز بخشی از زیارت واقعی است.
حج، فرصت طلایی خودسازی
نماینده ولیفقیه در امور حج و زیارت یادآور شد: سفر حج تنها یک برنامه عبادی نیست، بلکه فرآیندی برای تغییر بنیادین در نگرش، رفتار و سبک زندگی فرد است. اگرچه محدودیت ظرفیت و زمان طولانی انتظار، همچنان دغدغهای بزرگ برای مشتاقان حج محسوب میشود، اما زائران باید بدانند که مهمتر از خود سفر، اثری است که حج بر روح و جان انسان میگذارد.