به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایرنا،در مراسم اختتامیه چهارمین جشنواره طب ایرانی، دکتر علی جعفریان، مشاور عالی وزیر بهداشت تأکید کرد: «طب سنتی واقعیتی جهانی است؛ طبق آمار، حدود ۵۰ درصد مردم جهان از طب مکمل و سنتی استفاده میکنند.» وی در عین حال هشدار داد که «هر محصول گیاهی و سنتی لزوماً سالم و بیخطر نیست»، و بر لزوم مصرف آگاهانه و علمی محصولات گیاهی تاکید کرد.
جعفریان با اشاره به ظرفیتهای گسترده کشور در حوزه گیاهان دارویی و طب سنتی گفت: «برای اثربخش بودن این ظرفیتها، باید شواهد علمی قوی تولید شود و از فناوریهای نوین در تولید محصولات استفاده کنیم.»
طب ایرانی؛ ترکیبی از سنت و علم
دکتر نفیسه حسینی یکتا، مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، طب ایرانی را یکی از مؤلفههای فرهنگی و تمدنی کشور خواند و گفت: «از سال ۱۳۸۶ طب ایرانی مسیر توسعه خود را آغاز کرده و امروز در دل دانشگاههای علوم پزشکی در حال آموزش و پژوهش است.»
وی افزود: «حضور متخصصان طب ایرانی در کلینیکهای ناباروری، ارائه مشاوره در بیمارستانها، و آموزش سبک زندگی سالم به دانشآموزان، بخشی از اقدامات ما در جهت ادغام طب ایرانی در نظام سلامت است.»
حمایت مالی و نوآوری در دستور کار
دکتر دامون رزمجویی، دبیر ستاد علوم و فناوریهای گیاهان دارویی و طب سنتی، از انعقاد تفاهمنامه با بنیاد علم برای حمایت از پایاننامهها و پروژههای فناورانه در این حوزه خبر داد و گفت: «در تابستان آینده، فراخوان حمایت از فناوریهای نوین در طب ایرانی منتشر و حدود ۶ میلیارد تومان بودجه به آن اختصاص مییابد.»
وی همچنین تأکید کرد که یکی از چالشهای مهم در این حوزه، کمبود داروهای علمی و هدفمند با پشتوانه تحقیقاتی قوی است؛ داروهایی که مجوز دارند اما هنوز وارد بازار درمانی نشدهاند.
در مسیر آینده: مراکز نوآوری و خانههای خلاقیت
رزمجویی با اشاره به لزوم ورود متخصصان طب ایرانی به حوزههای فناورانه مثل تولید کیتهای تشخیصی، گفت: «باید مراکز نوآوری، پارکهای علم و فناوری و خانههای خلاقیت بیشتری برای حمایت از طب ایرانی تأسیس شود تا نخبگان بتوانند ایدههای علمیشان را عملی کنند.»
جشنوارهای برای تمام اقشار
دکتر روجا رحیمی، دبیر علمی جشنواره اعلام کرد که چهارمین جشنواره طب ایرانی با شعار "ادغام طب ایرانی در نظام سلامت" برگزار شد و در آن ۱۷۶۵ نفر شرکت کردند. بیشترین شرکتکنندگان در بخشهای دانشآموزی و فرهنگ و هنر بودند.
وی افزود: «شعار بخش دانشآموزی جشنواره امسال "حال خوب با خواب بهموقع" بود که یکی از ۶ اصل سلامتی در طب ایرانی به حساب میآید.»
این جشنواره با ۳۴ برگزیده در بخش دانشآموزی، ۱۳ نفر در بخش علمی، و ۴ نفر در بخش فرهنگ و هنر به کار خود پایان داد.
طب سنتی دیگر تنها در عطاریها و کتابهای قدیمی خلاصه نمیشود. امروز، این طب در مسیر علمی شدن، ادغام در نظام سلامت و بهرهگیری از فناوریهای نوین قرار دارد. جشنواره طب ایرانی، نشانهای از این حرکت هوشمندانه بهسوی تلفیق سنت و علم است.