تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : اقتصاد سلامت
لینک : econews.ir/5x3971648
شناسه : 3971648
تاریخ :
سهم ناچیز آزمایشگاه‌ها در نظام سلامت/ تشخیص ۷۰ درصد بیماری‌ها با ۵ درصد بودجه؟! اقتصاد ایران: در حالی‌که بیش از ۷۰ درصد تشخیص بیماری‌ها در کشور بر عهده آزمایشگاه‌های پزشکی است، رئیس انجمن علوم آزمایشگاهی از حذف برخی آزمایش‌ها به‌دلیل کمبود کیت و ناکافی بودن تعرفه‌ها خبر داد؛ موضوعی که سلامت بیماران را به‌طور مستقیم تهدید می‌کند.

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان

به گزارش سلامت نیوز به نقل ازمهر،در نشست خبری کنگره سالیانه علوم آزمایشگاهی که ۲۳ فروردین برگزار شد، دکتر شهروز همتی، رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی ایران با بیان چالش‌های جدی این حوزه گفت: «در سال گذشته، آزمایشگاه‌های کشور با بحران ارزی، کمبود کیت‌های تخصصی و افزایش بی‌رویه هزینه‌ها روبه‌رو بودند که نتیجه آن، حذف برخی خدمات تشخیصی از چرخه درمان شده است.»

وی تاکید کرد: «گرانی تجهیزات و مواد آزمایشگاهی در حالی رخ داده که تعرفه‌های فعلی پاسخگوی هزینه‌های واقعی نیست. این ناهماهنگی، بسیاری از آزمایشگاه‌ها را به تعطیلی یا کاهش خدمات سوق داده است.»

کاهش دسترسی، افزایش هزینه برای نظام سلامت

دکتر همتی هشدار داد: «در شرایطی که بیش از ۷۰ درصد تشخیص بیماری‌ها توسط آزمایشگاه‌ها انجام می‌شود، تنها ۵ درصد منابع نظام سلامت به این بخش اختصاص یافته است. این عدم تناسب، نه‌تنها کیفیت خدمات را کاهش می‌دهد، بلکه در بلندمدت موجب افزایش هزینه‌های درمان خواهد شد.»

وی همچنین از غیرفعال‌شدن دستگاه‌های پیشرفته در برخی آزمایشگاه‌ها به دلیل نبود کیت و مواد موردنیاز خبر داد و تأکید کرد: «تعداد زیادی از آزمایش‌ها فعلاً کنار گذاشته شده‌اند، چون امکان انجامشان وجود ندارد.»

مهاجرت نخبگان آزمایشگاهی؛ زنگ خطر برای آینده

وی با اشاره به خروج متخصصان این حوزه از کشور گفت: «فارغ‌التحصیلان رشته علوم آزمایشگاهی به‌دلیل نبود شرایط مناسب شغلی و درآمدی، ترجیح می‌دهند مهاجرت کنند. این فرار مغزها تهدیدی جدی برای آینده نظام سلامت کشور است.

نگاه علمی به آینده؛ کنگره‌ای با چشم‌انداز هوش مصنوعی

دکتر امیرحسن زرنانی، دبیر علمی کنگره، از تلاش برای حرکت به سمت «آزمایشگاه‌های نسل آینده» خبر داد و گفت: «آینده علوم آزمایشگاهی مبتنی بر هوش مصنوعی و پزشکی فردمحور خواهد بود. هدف ما رسیدن به نظامی هماهنگ است که بتواند پاسخ پزشک را در کوتاه‌ترین زمان ممکن فراهم کند.»

آزمایشگاه‌ها؛ سکوی پرتاب به سمت سلامت فعال و پیشگیرانه

دکتر غلامرضا حمزه‌لو، دبیر اجرایی کنگره، با اشاره به افزایش بیماری‌های غیرواگیر گفت: «افزایش این نوع بیماری‌ها، نیاز به خدمات آزمایشگاهی را بیشتر کرده است. در یک دهه آینده، با تکیه بر فناوری‌های نوین، آزمایشگاه‌ها می‌توانند به ستون فقرات پزشکی پیشگیرانه تبدیل شوند.»

ارتقای علمی در اولویت

دکتر فریبا شایگان، مدیر علمی کنگره، نیز در پایان گفت: «در شانزدهمین کنگره بین‌المللی و بیست و دومین کنگره کشوری، هدف اصلی ما ارتقاء علمی و حرفه‌ای همکاران علوم آزمایشگاهی است. آنان خط مقدم تشخیص در نظام سلامت هستند و باید بیش از پیش مورد حمایت قرار گیرند.»