به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران ، سازمان ملل متحد اخیراً گزارشی را منتشر کرده است که نشان میدهد هوش مصنوعی تا سال ۲۰۳۳ میتواند حدود ۴۰ درصد از مشاغل جهان را تحت تأثیر قرار دهد. این فناوری پیشبینی میشود تا سال ۲۰۳۳ به ارزشی حدود ۴.۸ تریلیون دلار برسد. هرچند هوش مصنوعی به عنوان یک فرصت بزرگ برای رشد اقتصادی و افزایش بهرهوری شناخته میشود، اما در عین حال تهدیدی برای مشاغل و افزایش نابرابریها در سطح جهانی محسوب میشود.
براساس گزارش سازمان ملل، اگرچه هوش مصنوعی میتواند باعث افزایش بهرهوری شود، نگرانیهایی از بابت اتوماسیون و جابجایی مشاغل نیز وجود دارد. این تغییرات بیشتر بر بخشهای دانشمحور تأثیر میگذارند و کشوهای پیشرفته را بیش از سایر جوامع به چالش میکشند. با این حال، این کشورها به علت دسترسی بیشتر به منابع و زیرساختهای هوش مصنوعی مزایای بیشتری نسبت به کشورهای در حال توسعه دارند.
سازمان ملل هشدار داده است که استفاده از هوش مصنوعی اغلب به نفع سرمایه به جای نیروی کار هست که میتواند نابرابریها را افزایش دهد و بر مزیت نیروی کار ارزان در کشورهای در حال توسعه تأثیر منفی بگذارد. ربهکا گریناسپن، رئیس سازمان تجارت و توسعه ملل متحد (UNCTAD)، بر این عقیده است که مردم باید در مرکز توسعه هوش مصنوعی قرار گیرند و همکاریهای بینالمللی برای ایجاد چارچوبی جهانی تقویت شود.
برای استفاده بهینه از پتانسیل هوش مصنوعی جهت توسعه پایدار، سازمان ملل پیشنهاد میکند که کشورهای مختلف باید هماکنون به سرمایهگذاری در زیرساختهای دیجیتال و تقویت حاکمیت هوش مصنوعی بپردازند. همچنین تأکید میشود که هوش مصنوعی فقط مشاغل را جایگزین نمیکند، بلکه توانایی ایجاد صنایع جدید و توانمندسازی کارگران را دارد.
این گزارش نشان میدهد که دسترسی به زیرساختها و تخصصهای هوش مصنوعی در حال حاضر فقط در اختیار تعداد محدودی از کشورها است و حدود ۱۰۰ شرکت عمدتاً در ایالات متحده و چین، حدود ۴۰ درصد از هزینههای تحقیق و توسعه جهانی را به خود اختصاص میدهند. سازمان ملل از کشورهای مختلف خواسته است تا در مذاکرات جهانی پیرامون تنظیم مقررات هوش مصنوعی، به ویژه از کارهای در حال توسعه که در حال حاضر از بسیاری از این بحثها غایب هستند، شرکت کنند.