بریکس (BRICS) یک سازمان بیندولتی است که ابتدا برای برجستهسازی فرصتهای سرمایهگذاری بین کشورهای چین، برزیل، روسیه و هند تأسیس شد و نخستین نشست خود را در سال 2009 برگزار کرد. در سالهای بعد، کشورهای دیگری به این گروه پیوستند و ایران نیز در ابتدای سال 2024 به عضویت بریکس درآمد. هماکنون بریکس 13 عضو دارد.
پیشنهادات و تأکیدات شینا انصاری در این اجلاس به شرح زیر است:
تشکیل صندوق نوآوری سبز بریکس
پیشنهاد تدوین چارچوب حقوقی جدید زیستمحیطی در بریکس
اهمیت همکاری بریکس در مقابله با بحران تغییرات اقلیمی
حمایت ایران از فناوریهای سبز و همکاری جنوب ـ جنوب در بریکس
آمادگی ایران برای میزبانی نشست کارشناسی بریکس به منظور تدوین برنامه اقدام مشترک
برنامههای جانبی سفر به برزیل در سفر دو روزه شینا انصاری به برزیل، علاوه بر شرکت در اجلاس بریکس، برنامهها و دیدارهای جانبی نیز پیشبینی شده بود. او در این مدت با وزرای محیطزیست چین و برزیل دیدار و گفتوگو کرد، از جوامع محلی بازدید و نهالی در سفارت جمهوری اسلامی ایران در برزیل کاشت.
بازدید از جوامع محلی انصاری در روز نخست سفر خود و پیش از آغاز اجلاس، از پروژههای موفق محیطزیستی جوامع محلی در برازیلیا، پایتخت برزیل، بازدید کرد. "تیاگو آویلا"؛ فعال محیطزیست و مدیر جنبش زندگی بهتر، هماهنگیهای محلی این بازدید را بر عهده داشت. در جریان این بازدید، معاون رئیسجمهور به دیدار روستای قبیله کاریری شوکو رفت و با خانم "کاسیکویی تانونه"، رئیس این قبیله، گفتوگو کرد. او در این دیدار به اهمیت نقش جوامع بومی در مدیریت پایدار منابع طبیعی و ترویج ارزشهای محیطزیستی تأکید کرد و افزود: «جامعه بومی و محلی میتواند ستون اصلی تحول جهانی در مدیریت منابع طبیعی باشد.»
انصاری همچنین به دیدار کارکنان سفارت جمهوری اسلامی ایران در برزیل رفت. او در جمع کارکنان سفارت به اهمیت حضور کشورمان در نشست وزرای محیطزیست کشورهای عضو بریکس اشاره کرد و آن را نشانهای از عزم جدی ایران برای ایفای نقشی مؤثر در حل بحرانهای جهانی دانست.
وی در ادامه به بحرانهای محیطزیستی نظیر «ناترازی انرژی»، «کمبود آب» و «تخریب سرزمینی» اشاره کرد و آنها را نتیجه بیتوجهی به اصول توسعه پایدار دانست.
در ادامه سفر، شینا انصاری با مارینا سیلوا؛ وزیر محیطزیست برزیل، دیدار و گفتوگو کرد. در این دیدار، او به مشکلات ناشی از آلودگی پلاستیکی پرداخت و پیشنهاد ایجاد صندوق جهانی برای مدیریت این آلودگی را مطرح کرد تا کشورهای توسعهیافته مسئولیت بیشتری در این زمینه بر عهده بگیرند.
از دیگر برنامههای شینا انصاری در برزیل، دیدار با وزیر محیطزیست چین بود. انصاری در این دیدار، ضمن اشاره به روابط دیرینه ایران و چین، محورهای اصلی همکاری را شامل حفاظت از تنوع زیستی، مدیریت منابع آب و مدیریت پسماند مطرح کرد. همچنین، او به استفاده از فناوریهای پیشرفته چین در زمینه انرژیهای خورشیدی، بادی و زیستتوده (بایومس) اشاره کرد و خواستار تبادل دانش و تجربه در این حوزهها شد.