ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، محمد صادق کریمی، مدیر امور انرژی سازمان برنامه و بودجه، به بررسی جزئیات اقدامات و پیگیریهای انجامشده در این حوزه پرداخت.
وی این اقدامات را در چهار دسته اصلی اجرای احکام برنامه هفتم توسعه، حوزه شورای عالی اقتصاد، تصمیمات شورای عالی انرژی و پیگیریهای مرتبط با رفع ناترازی انرژی طبقهبندی کرد.
جزئیات اجرای احکام مرتبط با برنامه هفتم توسعه
رئیس امور انرژی سازمان برنامه و بودجه با اشاره به اینکه، در چارچوب برنامه هفتم توسعه، اقدامات متعددی در حوزه انرژی انجام شد، گفت: از جمله این اقدامات میتوان به اصلاح سیاستهای یارانه سوخت معادن، ضوابط ارائه نفت گاز به ناوگان حملونقل، تدوین آییننامه حساب بهینه سازی انرژی و تشکیل سازمان بهینهسازی انرژی اشاره کرد.
آیین نامه ضوابط تخصیص مشروط سوخت یارانهای به ناوگان حمل و نقل تصویب شد
کریمی با اشاره به احکام مرتبط با انرژی در قانون برنامه هفتم توسعه گفت: در راستای کنترل قاچاق سوخت ایین نامه ایی تصویب در دولت شده که ازاین پس به ناوگان حمل و نقل باری و مسافری تنها در مسیر مرتبط سوخت یارانه ای تعلق خواهد گرفت و در خارج از مسیر تعیین شده سوخت غیر یارانه ای باید استفاده شود.
وی همچنین به ایجاد بازار برق و افزایش معاملات برق در این بازار در برنامه هفتم اشاره کرد و گفت: "یکی از مهمترین اهداف ما، اصلاح رابطه مالی دولت و شرکت ملی نفت بود که آییننامه آن تهیه شده است."
کریمی در خصوص اصلاحات سمت عرضه انرژی در قانون برنامه هفتم توسعه گفت: بر این اساس این حکم خرید و فروش برق توسط دولت انجام نخواهد شد و نیروگاهها به صورت مستقیم با مصرف کنندگان در بورس مواجه خواهند شد. سهم این معاملات به تدریج افزوده خواهد شد.
رئیس امور انرژی سازمان برنامه و بودجه گفت: اصلاحات مرتبط با بانکرینگ در حوزه سوخت دریایی نیز منجر به کاهش قابل توجه مصرف خواهد شد که ایین نامه مرتبط در شورا تصویب شده است.
1-چه اقدامانی در حوزه شورای عالی اقتصاد صورت گرفت؟
در حوزه شورای عالی اقتصاد، کریمی از اعطای مجوزهای سرمایهگذاری در میادین نفتی مهمی مانند آزادگان، سومار، سامان، دلاوران، بند کرخه و آذر خبر داد.
وی افزود، تصمیم برای گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان، به عنوان یکی از مناطق محروم کشور، در این شورا تصویب شد.
2-اقدامات صورت گرفته در شورای عالی انرژی
در شورای عالی انرژی، پیگیری مصوبات سالهای گذشته، بهویژه مصوبه آبان ماه سال قبل، از اولویتهای کاری امور انرژی سازمان برنامه و بودجه بود.
عرضه "گاز همراهِ نفت" با نرخ پایه صفر در مزایده به سرمایه گذاران
عرضه "گازهای همراه نفت" به قیمت پایه صفر در مزایده به سرمایه گذارانی که توان جمع اوری این گازها را دارند در شورای عالی انرژی تصویب شده است.
تجریبات شرکتهای کارور انرژی مبنای اقدامات در 1404 خواهد بود
چارچوب ایجاد شرکتهای کارور در شورای عالی انرژی مطرح شده بودکه ایین نامه ان برای شرکتهای کارور برق و گاز تصویب شده است. نمونه هایی از این شرکتها در بخشهایی مختلف کشور پیاده شده که این تجربیات مبنای کار در سال 1404 خواهد بود. این شرکتها در تعامل با مصرف کنندگان بخش خانگی برق و گاز مازاد انرژی ایجاد شده از محل صرفه جویی را به صنایع عرضه میکنند.
کریمی اظهار داشت: "موضوعاتی مانند رفع ناترازی انرژی، توسعه بازار بهینهسازی انرژی و افزایش ظرفیت شبکه انتقال و تولید برق در جزایر راهبردی جنوب کشور از جمله اقدامات مهم ما در این حوزه بود."
اقدامات انجام شده در راستای رفع ناترازی انرژی
در حوزه رفع ناترازی انرژی، وی از تهیه و تصویب آییننامههای مختلف برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، بهینهسازی مصرف انرژی و اصلاح زنجیره تولید، انتقال و توزیع برق خبر داد.
این مقام مسئول در سازمان برنامه و بودجه کشور تأکید کرد که ماده 10 قانون مانع زدایی، که به تدریج کاهش یارانه سوخت در ابتدا و انتهای زنجیره را پیشبینی میکند، یکی از اقدامات کلیدی در این زمینه بوده است.
وی افزود، تکالیف قانون مانع زدایی از صنعت برق یک چالش جدی برای زنجیره تولید و توزیع برق بود چرا که در این قانون تاکید شده بود که یارانه سوخت در ابتدای زنجیره باید کاهش می یافت. طبق قانون در داخل زنجیره کسب وکارها باید با قیمت واقعی کار میکردند تا زمینه افزایش بهره وری در زمینه تولید و توزیع ایجاد شود. در ابتدای سال 1403 ایین نامه مذکور تصویب شد و در طی سال بخش های از این ایین نامه اجرایی گشت.
آخرین وضعیت مصوبات توسعه انرژیهای تجدیدپذیر
کریمی از تهیه و تصویب چارچوبهای قانونی برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، بهویژه انرژی خورشیدی، بهعنوان یکی از راهحلهای مؤثر برای مدیریت اوج بار تابستانی یاد کرد.
وی افزود: "مصوبهای از سوی هیئت وزیران صادر شد که زیرساختهای فعالیت اقتصادی و کسبوکار در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر را فراهم میکند."
توسعه زیر ساخت برق در جزایر راهبردی جنوب کشور
مدیر امور انرژی سازمان برنامه و بودجه به موضوع توسعه زیرساختهای برق در جزایر راهبردی جنوب کشور، بهویژه جزیره ابو موسی، اشاره کرد. این اقدامات با استفاده از بودجه عمومی و منابع توانیر انجام شده است.
کریمی اظهار امیدواری کرد که در سال جاری ، مشکلات زیرساختی این مناطق بهطور کامل برطرف شده و برق این جزایر بهصورت پایدار تأمین شود.
ایین نامه حکم قانون برنامه هفتم توسعه در خصوص صنایعی که مازاد الگو مصرف میکنند، پیش بینی لازم برای اخذ جرائم طراحی و تدوین و تصویب شده است. در حوزه نفت و گاز در معادن و بالادست قانون از کاهش سالیانه 10 درصدی اشاره کرده بودکه ایین نامه مربوطه نیز تدوین شده است.
انتهای پیام/