تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : صفحات
لینک : econews.ir/5x3932830
شناسه : 3932830
تاریخ :
افزایش انتقادات از سفیر فرانسه در ارمنستان اقتصاد ایران: اظهارات سفیر فرانسه در ارمنستان مبنی بر اینکه قره‌باغ از زمان اعلامیه آلما آتا توسط ارمنستان به عنوان بخشی از آذربایجان شناخته شده، با انتقاد شدید محافل سیاسی و تحلیلی ارمنستان مواجه شده است.

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان

- اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، اخیراً سفیر فرانسه در ارمنستان، اولیویه دکوتینی، به دلیل اظهاراتش هدف انتقادات قرار گرفت.

وی در مصاحبه‌ای مدعی شد که تمام کسانی که ادعا می‌کنند نخست‌وزیر ارمنستان، نیکول پاشینیان، قره‌باغ را به عنوان بخشی از خاک جمهوری آذربایجان به رسمیت شناخته، دروغگو هستند.

به طور مشخص، در نشست چهارجانبه‌ای که در پراگ در اکتبر 2022 برگزار شد، نخست‌وزیر پاشینیان بر اساس اعلامیه آلما آتا، تمامیت ارضی آذربایجان از جمله قره‌باغ را به رسمیت شناخت. علاوه بر پاشینیان و علی‌اف، شارل میشل، رئیس شورای اروپا و امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه نیز در این نشست حضور داشتند.

اولیویه دکوتینی اظهار داشت: «اگر در مورد به رسمیت شناختن قره‌باغ صحبت می‌کنید، باید بگویم که قره‌باغ به عنوان یک کشور توسط جامعه بین‌المللی و حتی خود ارمنستان به رسمیت شناخته نشده است. اتفاقاً، ارمنستان از زمان پذیرش اعلامیه آلما آتا پذیرفته و به رسمیت شناخته که قره‌باغ بخشی از آذربایجان است، زیرا قره‌باغ بخشی از آذربایجان شوروی بود؛ بنابراین، کسانی که ادعا می‌کنند که قره‌باغ در سال 2022 در پراگ به عنوان بخشی از آذربایجان به رسمیت شناخته شد، دروغ می‌گویند، زیرا قره‌باغ از زمان اعلامیه آلما آتا توسط ارمنستان به عنوان بخشی از آذربایجان به رسمیت شناخته شده است. در واقع، پراگ فقط به اعلامیه آلما آتا اشاره و آن را یادآوری می‌کند.»

محافل سیاسی و تحلیلی ارمنستان معتقدند که سفیر فرانسه یا به سادگی از مسئله قره‌باغ بی‌اطلاع است یا عمداً چنین اظهاراتی را بیان می‌کند.

لوون زورابیان، سخنگوی اولین رئیس‌جمهور ارمنستان، لوون تر-پتروسیان، می‌گوید: «با احترام و همدلی کامل نسبت به فرانسه و نمایندگان آن، باید بگویم که در این مورد، سفیر اشتباه کرده است.»

وی افزود: «به نظر می‌رسد که سفیر فرانسه نمی‌داند و در این صورت به او توصیه می‌کنم که اسناد آن دوران را دوباره بررسی کند.»

زورابیان از سفیر فرانسه می‌خواهد ابتدا با شرط‌هایی که در مورد قره‌باغ در نظر گرفته شده و شورای عالی ارمنستان اعلامیه آلما آتا را با آن تصویب کرده، آشنا شود. بر اساس این شروط، همکاری کشورهای مستقل مشترک‌المنافع برای تشکل‌های خودمختار سابق اتحاد جماهیر شوروی که همه‌پرسی برای اعلام استقلال برگزار کرده‌اند، باز است. در حالی که قره‌باغ قبل از امضای اعلامیه آلما آتا، در 10 دسامبر 1991، همه‌پرسی استقلال برگزار کرده و استقلال خود را اعلام کرده بود. شایان ذکر است که آذربایجان در زمان پذیرش اعلامیه آلما آتا اصلاً طرفدار این سند نبوده و تنها در سال 1993 به آن پیوسته است.

معاون رئیس حزب کنگره ملی ارمنستان گفت: «من نمی‌خواهم وارد انگیزه‌ها شوم، مهم‌ترین نکته‌ای که سفیر فرانسه ندیده این است که با این وجود، مناقشه‌ای وجود داشت و برای حل این مناقشه، گروه مینسک تشکیل شد که فرانسه یکی از روسای مشترک آن بود و اساس این مناقشه دقیقاً این بود که آذربایجان، قره‌باغ و ارمنستان دیدگاه‌های متفاوتی در مورد وضعیت نهایی قره‌باغ داشتند. از لحظه‌ای که نیکول پاشینیان در پراگ اعلام کرد که ارمنستان قره‌باغ را به عنوان بخشی از آذربایجان به رسمیت می‌شناسد، این به معنای پایان مذاکرات تحت ریاست مشترک گروه مینسک بود، زیرا موضوع اصلی مناقشه از بین رفت.»

وی افزود: «این مشکل است، این چیزی بود که در نهایت منجر به پاکسازی قومی شد، زیرا آذربایجان این خواسته را هم در مقابل روسیه، هم در مقابل ارمنستان و هم در مقابل کل جامعه بین‌المللی مطرح کرد و گفت که دیگر مناقشه‌ای وجود ندارد.»

هاکوب بادالیان، مفسر سیاسی ارمنی، در مقابل معتقد است که اظهارات سفیر فرانسه ناشی از ناآگاهی نیست، بلکه اهداف سیاسی مشخصی را دنبال می‌کند. به باور این تحلیلگر، فرانسه به سادگی تلاش می‌کند مسئولیت خود را از اعلامیه چهارجانبه پراگ پاک کند.

هاکوب بادالیان معتقد است: «به نظر من، این اظهارات از نظر حقوقی و سیاسی کاملاً غیرحرفه‌ای است و دلیل این اظهارات را این می‌دانم که فرانسه یکی از میانجی‌ها در پراگ در 6 اکتبر 2022 بوده است، زمانی که در دیدار روسای جمهور ارمنستان و آذربایجان، ارمنستان قره‌باغ را به عنوان بخشی از آذربایجان به رسمیت شناخت و اکنون سفیر فرانسه، به نظر من، با چنین اظهاراتی به سادگی تلاش می‌کند چهره میانجی‌گرانه فرانسه را به دلیل مشارکت در چنین تصمیمی از سوی ارمنستان، نجات دهد.»

این مفسر سیاسی تاکید می‌کند: «فرانسه همواره در مسائل مربوط به امنیت ارمنستان و قره‌باغ با اظهارات حمایتی کاملاً برجسته‌ای متمایز بوده است، اما در سال 2022 در پراگ، فرانسه در یک تصمیم سیاسی شرکت می‌کند که بر اساس آن قره‌باغ به عنوان بخشی از آذربایجان به رسمیت شناخته می‌شود. به گفته هاکوب بادالیان، این اقدام پاریس در تضاد با اظهارات علنی خود قرار دارد، که سوالاتی را در بین افکار عمومی ارمنستان ایجاد می‌کند.»

وی خاطرنشان کرد: «سفیر فرانسه به سادگی با چنین اظهاراتی تلاش می‌کند فرانسه را از این مسئولیت مبرا کند، نشان دهد، همانطور که ایروان برای مبرا کردن مسئولیت خود تلاش می‌کند این تصور را ایجاد کند که همه چیز خیلی زودتر رخ داده و قره‌باغ از همان ابتدا به عنوان بخشی از آذربایجان به رسمیت شناخته شده است.»

نیکول پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان که در سال 2022 در پراگ بر اساس اعلامیه آلما آتا، قره‌باغ را به عنوان بخشی از آذربایجان به رسمیت شناخت، سال گذشته در پارلمان این کشور با اشاره به تصمیم شورای عالی ارمنستان در مورد پذیرش اعلامیه با قید و شرط در مورد قره‌باغ، ادعا کرد که این قید و شرط‌ها از نظر روابط حقوقی بین‌المللی هیچ اعتباری ندارند.

انتهای پیام/