ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
خبرگزاری مهر، گروه استانها: طی روزهای اخیر موجی از سرما نقاط مختلف کشور را فرا گرفته است و در کنار بارشهای برف و باران که به ویژه در استانهای شمالی دیده میشود، سرما نیز اغلب نقاط کشور را در بر گرفته است.
هر چند بسیاری از نقاط کشور این روزها دمای کمتر از صفر درجه را تجربه میکنند، دما هوا در استان بوشهر هنوز به صفر نرسیده است ولی دمای کنونی نیز نسبت به دیگر ایام سال برای مردم استان بوشهر بسیار سرد است.
در این شرایط آب و هوایی، محصولات کشاورزی در معرض تهدید جدی قرار دارند و انتظار میرود که کشاورزان مراقبت بهتر و بیشتری را از محصولات کشاورزی خود داشته باشند تا گرفتار سرمازدگی و خسارت نشوند.
تداوم سرما در استان بوشهر
مدیرکل هواشناسی استان بوشهر در گفتگو با خبرنگار مهر از تداوم روند کاهش دما و استقرار سرما در استان خبر داد و اظهار کرد: روند کاهش دما تا روز چهارشنبه ادامه خواهد یافت.
پیام مساعدی بیان کرد: پیش بینی میشود دمای هوا طی این مدت به طور محسوسی کاهش یابد و احتمال یخزدگی سطح زمین طی روزهای سهشنبه و چهارشنبه دور از انتظار نیست.
وی از صدور هشدار سطح نارنجی در استان بوشهر خبر داد و اضافه کرد: شاهد کاهش دما به میزان ۶ تا ۱۲ درجه، ایجاد تنش دمایی و سرمازدگی در مزارع و باغات کشاورزی و وزش سوزباد طی این مدت خواهیم بود.
مدیرکل هواشناسی استان بوشهر از یخزدگی سطح خاک، ایجاد تنش دمایی و سرمازدگی و خسارت به مزارع و باغات کشاورزی خبر داد و افزود: تنظیم دور آبیاری در مزارع و باغات کشاورزی، تهویه و تنظیم دمای گلخانهها و مرغداریها باید انجام شود.
وی بر پوشش ردیفهای کاشت با پلاستیک در مزارع گوجه فرنگی و جالیز و سایر تمهیدات لازم جهت جلوگیری از خسارات احتمالی ناشی از سرمازدگی در مزارع و باغات کشاورزی تاکید کرد.
احتمال سرمازدگی و خسارت به کشاورزان
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر از احتمال سرمازدگی و خسارت به دلیل نفوذ توده هوای سرد به استان بوشهر خبر داد.
احمد سبحانی بر لزوم انجام برنامههای مراقبتی تاکید کرد و اظهار داشت: دامداران و کشاورزان برای مقابله با پدیده سرمازدگی محصولات کشاورزی تمهیدات کوتاه مدت بیاندیشند.
وی تصریح کرد: اقداماتی از قبیل انتخاب محل مناسب کاشت، احداث بادشکن، انتخاب نوع خاک، انتخاب ارقام مقاوم، مدیریت تغذیه گیاهی، مدیریت علفهای هرز، مدیریت کف مزرعه یا باغ و استفاده از تنظیم کنندههای رشد گیاهی مواردی هستند که قبل از بروز سرما باید انجام میشدند.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی بوشهر گفت: آبیاری سطحی یا بارانی، بستن سوراخهای تهویه در کشتهای زیر پلاستیک و روشن کردن سیستم گرمایش در گلخانه از روشهایی هستند که در کوتاه مدت باعث کاهش خسارت به محصولات میشوند.
سبحانی با تاکید بر اینکه از مصرف کودهای ازته و هر نوع تغذیه دیگر تا پایان خطرسرمازدگی جدا خودداری شود افزود: کشاورزان از انجام هرگونه عملیات خاکی مانند شخم ورزی و دیسک اجتناب کنند.
وی با بیان اینکه برای حفاظت نهالهای تازه کشت شده و پاجوشهای نخیلات از پوشش پلاستیک یا برگ نخل استفاده کنند ادامه داد: گرده افشانی نخیلات در روزهای سرد که شاهد افت شدید دما هستیم انجام نشود.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی بوشهر جداسازی میوههایی که دچار آسیب سرما شده اند را ضروری دانست و افزود: در گیاهان سبزی و جالیز اگر سرما به تنها سرشاخههای را تحت تأثیر قرار داده باشد پس از مدت کوتاهی گیاه شروع به جوانه زنی میکند.
سبحانی اذعان کرد: اگر ساقه و ریشه گیاه بر اثر سرمازدگی آسیب دیده باشند گیاه بعد از مدتی کاملاً خشک شده و از بین میرود بنابراین تشخیص این موضوع ضروری است تا از هدر رفت آب و سرمایه جلوگیری شود.