ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
خبرگزاری مهر؛ گروه استانها: شعار سال ۱۴۰۳ در واقع فراخوانی برای ایجاد تحول و نوآوری در عرصه تولید با بهرهگیری از توانمندیها و ظرفیتهای مردمی بود و در همین راستا، انتظار میرفت که در سال جدید، شاهد رویدادها و ابتکارات نوآورانهای برای تحقق این شعار باشیم.
توسعه کسب و کارهای دانشبنیان، تسهیل مشارکت مردم در تولید، حمایت از تولیدکنندگان داخلی، جذب سرمایههای مردمی، از مواردی است که کارشناسان و صاحبنظران اجرای موفق آن را عامل تحقق شعار سال عنوان کردند.
در مجموع، انتظار میرفت، که شعار سال ۱۴۰۳ با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم»، منجر به ایجاد تحولات مثبت و نوآورانهای در عرصه تولید کشور شود و زمینه را برای رشد اقتصادی و بهبود معیشت مردم فراهم کند.
در واقع تلاش برای تحقق آن در سطح کشور و کردستان با چالشها و موانعی روبرو بود که از جمله آنها میتوان به نوسانات اقتصادی، تورم و تحریمها، کاهش انگیزه سرمایهگذاری در بخش تولید و گاهاً کمبود اطلاعات و آموزش اشاره کرد.
بسیاری از مردم، به دلیل کمبود اطلاعات و آموزشهای لازم، نمیتوانند به طور مؤثر در فرآیند تولید مشارکت کنند و این مهم باید توسط برنامهریزان اجرایی میشد.
تحقق شعار سال در بخش کشاورزی
البته میتوان گفت که در برخی از بخشهای تولیدی استان کردستان، شاهد افزایش کیفیت و تولید در راستای تحقق شعار سال بودهایم. به عنوان مثال، در بخش کشاورزی، با اجرای طرحهای حمایت از کشاورزان و توسعه روشهای نوین کشاورزی، شاهد افزایش تولید و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی بودهایم. در بخش صنعت نیز، با حمایت از واحدهای تولیدی و جذب سرمایهگذاری، شاهد افزایش تولید و نوسازی تجهیزات و فناوریها بودهایم.
بر اساس آخرین اطلاعات موجود، در استان کردستان حدود ۱۰۷۴ واحد صنعتی وجود دارد که از این تعداد، حدود ۶۵ درصد فعال، حدود ۲۰ درصد نیمه فعال و حدود ۱۵ درصد راکد است، این آمار نشان میدهد که بیشتر واحدهای صنعتی در استان کردستان فعال هستند، اما تعدادی از واحدها نیز به دلایل مختلفی از جمله مشکلات اقتصادی، کمبود نقدینگی، مشکلات بازاریابی و … راکد یا نیمه فعال هستند.
در سالهای اخیر، تلاشهای زیادی برای احیای واحدهای تولیدی راکد و نیمه فعال در استان کردستان انجام شده است. از جمله این اقدامات میتوان به ارائه تسهیلات مالی، حمایتهای فنی و مشاورهای، و رفع موانع تولید اشاره کرد.
بازگشت تعدادی از واحدهای راکد کردستان به چرخه تولید
بر اساس گزارشهای منتشر شده، در دو سال اخیر تعدادی واحد صنعتی راکد در استان کردستان به چرخه تولید بازگشتهاند. همچنین، برنامههای مختلفی برای حمایت از واحدهای تولیدی فعال و توسعه صنایع در استان در حال اجرا است.
بسیاری از کارگاههایی کوچکی که در کردستان با تلاش خود مردم ایجاد و موجب اشتغال تعدادی از جوانان شد همت خود را زمینهساز پیشبرد جهش تولید میدانند.
شورش بروشک از کارآفرینان کردستانی که دارای کارگاه تولید و بستهبندی خشکبار است، میگوید: امروز زمینه اشتغال ۶۷ خانوار کردستانی را فراهم کردهام و امکانات و تجهیزاتی که برای این شغل دارم را از راه دستفروشی و پساندازهای خود تهیه کردم.
وی افزود: باید مسئولان با حمایت از کارگاههای تولیدی کوچک در استان زمینه افزایش اشتغال را مهیا کنند در حالیکه برای دریافت تسهیلات باید ماهها در انتظار بود.
دلکش شریعتی نیز از کارآفرینان موفق کردستانی است که با ۳۰ سال کار و فعالیت در عرصه صنایع دستی ضمن آموزش فرشبافی به بانوان موفق به ایجاد استخدام چندین مربی شده است.
تأمین مواد اولیه مشکل اصلی کارآفرینان کردستانی در عرصه صنایع دستی
وی تأمین مواد اولیه از سایر شهرهای کشور از جمله تبریز و بیجار را از مشکلات کارگاههای صنایع دستی دانست و گفت: حمایت از کارآفرینان با ایجاد راهکارهای لازم در تولید مواد اولیه میتواند زمینه افزایش اشتغال را بهبود ببخشد.
وی تصریح کرد: متأسفانه حمایتی از بافندگان فرش وجود ندارد و اگر از طرف بیمه به منزل بافندگان مراجعه شود و فرش را بریده باشند بیمه آنها قطع میشود.
این کارآفرین کردستانی اضافه کرد: گاهاً با مشکل پرداخت حقوق پرسنل مواجه میشویم که نیاز است ضمن تقویت بازار فروش محصولات صنایع دستی تسهیلات با درصد کم به کارآفرینان تعلق گیرد.
شعار سال بدلیل تغییر دولت در حد مطلوب محقق نشد
نماینده ولی فقیه در کردستان در گفتوگو با خبرنگار مهر گفت: با توجه به اقداماتی که در کشور اتفاق افتاد آنگونه که باید شعار سال محقق نشد و از اواخر اردیبهشت با شهادت شهید رئیسی و تغییرات دولت به حد مطلوب محقق نشده است.
حجتالاسلام پورذهبی بیان کرد: مشارکت مردم و بخش خصوصی در تحقق شعار سال خوب بوده اما لازم بود تعهداتی مانند وام بانکی، صدور مجوزها، کاهش تشریفات اداری انجام میشد.
وی با بیان اینکه دوگانگی تصمیمگیری در دولت سیزدهم و چهاردهم نقصی است و باید این موضوع مورد توجه قرار میگرفت، اعلام کرد: بخش خصوصی آنگونه که باید با نفرات و گروههای جدید ملحق میشدند دیده نشد و توقع در خصوص مشارکت بخش خصوصی محقق نشد.
طرحهای در انتظار مجوز تسریع یابند
وی اضافه کرد: در یک ماه پایانی سال بسر میبریم و لازم است حمایت از طرحهایی که در حال حاضر در انتظار وام یا صدور مجوز هستند باید تسریع یابد.
نماینده ولی فقیه در کردستان اضافه کرد: باید برنامهریزی لازم برای کار کارشناسی انجام شود تا بعد از آغاز سال جدید میز کارهایی که میشد انجام داد را به سرانجام برسانند.
مشارکت مردم و بخش خصوصی در تحقق شعار سال خوب بوده اما لازم بود تعهداتی مانند وام بانکی، صدور مجوزها، کاهش تشریفات اداری انجام میشد
حجتالاسلام پورذهبی اذعان کرد: شعار سال فقط نباید در یکسال مورد توجه باشد، بلکه جهش تولید و مشارکت مردم باید استمرار پیدا کند و هر شعاری که از سوی مقام معظم رهبری مورد تاکید قرار میگیرد باید همچنان در سنوات بعدی مورد توجه قرار داد.
وی ابراز امیدواری کرد؛ دولت تازه نفس چهاردهم میتواند وعدههای داده شده را در حوزه تحقق شعار سال محقق کند.
تحقق شعار جهش تولید با مشارکت مردم، نیازمند اقدامات اصلاحاتی است
نماینده مردم بیجار در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار مهر، به موضوع میزان تحقق شعار سال اشاره و اظهار کرد: همانگونه که رهبر معظم انقلاب (حفظ الله) فرمودند که مسأله عمده کشور همچنان اقتصاد است، زیرا نقطه ضعف اساسی کشور در این حوزه است و باید در این زمینه فعال شود.
علیرضا زندیان افزود: رهبر معظم انقلاب کلید حل مشکلات اقتصادی کشور با توجه به نظر کارشناسان را برای حل مشکلاتی نظیر تورم، اشتغال و ارزش پول ملی، مسأله تولید دانستند و تأکید کردند برای همین در چند سال گذشته به تولید تکیه شده است.
وی گفت: انتظار میرود که در تولید جهش ارزندهای روی دهد، لذا رهبر عزیزمان مثل همیشه با تدبیر داهیانه بی مثالشان شعار سال ۱۴۰۳ را «جهش تولید با مشارکت مردم» اعلام فرمودند.
وی به اهمیت تحقق شعار سال اشاره کرد و بیان داشت: برای تحقق شعار" جهش تولید با مشارکت مردم"، اقتصاد کشور نیازمند اقدامات، اصلاحات، تعدیل سیاستهای اقتصادی، ایجاد پیش زمینهها و تمهیدات لازم از سوی دولت در اقتصاد است.
سازوکارهای دولت در تحقق شعار باید به آرامش اقتصادی منجر شود
نماینده مردم بیجار در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: امیدواریم جهش تولید با ساز و کارهایی که دولت وعده داده تا برای اصلاح سیاستهای خود به منظور ایجاد آرامش در اقتصاد، انجام دهد، محقق گردد.
وی ادامه داد: در زمینه تسهیل در فعالیتهای کسب و کار و موانع تولید، قوانین و مصوبات خوبی با همکاری دولت و مجلس شورای اسلامی درباره رفع موانع تولید، مقررات زدایی، صدور مجوزهای کسب و کار از درگاه یکپارچه صدور مجوزها و حذف امضاهای طلایی، گامهای بلندی در رابطه با رونق کسب و کارهای مردم برداشته شد.
زندیان با تاکید بر اینکه حمایت و بها دادن به فعالیت و مجوز شرکتهای دانش بنیان از دیگر کارهای مثبت دولت در فعالیتهای اقتصادی است عنوان کرد: وقتی همه بخشهای تشکیل دهنده تولید ناخالص داخلی به طور متوازن رشد یافته باشند، نرخ رشد اقتصادی هم مطلوب است.
وی اضافه کرد: وجود سیاستهای تثبیت اقتصادی که تثبیت نرخ ارز از سیاستهای اجتناب ناپذیر سیاستهای تثبیت اقتصادی است که به شدت مورد نیاز اقتصاد کشور میباشد.
نماینده مردم بیجار در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: برای تحقق شعار سال دولت باید به کمک مشورت با صاحب نظران، برنامههای اصلاحی اثر بخش را در سرلوحه کارهای خود حتی در این روزهای نهایی سال ۱۴۰۳ قرار دهند، برای مثال میتوان با برنامهریزی برای خود کفایی تولید کالاهای اساسی و ضروری کشور مانند گندم، برنج، ذرت، دانههای روغنی، گوشت قرمز، خوراک دام و طیور، کود شیمیایی، سموم دفع آفات، ماشین آلات کشاورزی و… ارزی که صرف واردات این کالاها میشود را در مسیر تولید همین کالاها هزینه کرد.
خودکفایی در تولید کالاهای اساسی به امنیت غذایی کمک میکند
وی اذعان کرد: همه میدانیم که در سال ۱۴۰۲ بیش از ۱۶ میلیارد دلار صرف واردات کالاهای اساسی شد، خودکفایی در تولید کالاهای اساسی در داخل کشور به لحاظ ایجاد امنیت غذایی، اقتصادی، اشتغالزایی، از موارد مهمی است که باید اجرایی شود.
زندیان تصریح کرد: دولت و تیم اقتصادی آن باید اقتصاد بر پایه صادرات بیشتر نفت در قبال واردات، را رها نمایند و نگاه و جهت خود را با تجهیز تمام امکانات منابع مالی خود در تولید کالاهای اساسی و ضروری کشور به کار گرفته و بستر راحتی را برای جذب سرمایههای خرد و کلان کشور فراهم کند.
لزوم تجدیدنظر در پرداخت یارانهها
وی ادامه داد: با تجدیدنظر در پرداخت یارانهها و سوق دادن آن به صورت یارانه مستقیم به تولید با محوریت بخش کشاورزی و دامپروری و طیور کشور به منظور افزایش سطح درآمدها و افزایش تولید و اشتغال با مشارکت مردم، میتوان گام مثمری برای رونق تولید با یاری مردم برداشت.
وی تصریح کرد: برای تحقق این مهم باید تسهیلات و وامهای ارزان قیمت به منظور ایجاد انگیزه برای صاحبان سرمایه واحدهای تولیدی صنعتی و کشاورزی و دامی برای افزایش ظرفیتهای تولیدی موجود و افزایش ظرفیتهای جدید تولید جهت دار اختصاص داد.
زندیان گفت: استفاده و اشاعه فناوریهای دانش بنیان، انجام تغییرات تکنولوژی نوین در تولیدات صنعتی و کشاورزی، فعال کردن مراکز فنی و حرفهای برای آموزش و تربیت نیروی انسانی ماهر و کارآزموده برای آماده کردن جذب بازار کار هم در افزایش محسوس تولید مؤثر است.
افزایش بهرهوری نیروی انسانی
وی گفت: در نهایت با کاهش هزینههای جاری با کاهش اندازه دولت و چابک سازی سازمانهای اداری از طریق اصلاح فرآیندها و افزایش بهرهوری نیروی انسانی و استفاده از فناوریهای دانش بنیان و سپردن وظایف غیر حاکمیتی به مردم، این جهش تولید را با دستان مردم میتوان رقم زد.
نماینده مردم بیجار در مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: همت و تلاش مضاعفی که هر کدام از خادمین نظام مقدس جمهوری اسلامی و ملت بزرگ ایران برای احقاق این هدف بزرگ یعنی تحقق شعار سال مقام معظم رهبری (حفظ الله) در راستای تهییج ارق ملی و دینی مردم با هدف رضایت خدا، عاقبت به خیری را برای ایران عزیز و منطقه به همراه خواهد داشت.
در مجموع، میتوان گفت که تحقق شعار سال در واحدهای تولیدی داخلی، نیازمند تلاش و همکاری همه جانبه دولت، بخش خصوصی و مردم است. رفع چالشهای اقتصادی، تأمین مواد اولیه، تسهیل فرآیند تولید و بازاریابی، و حمایت از واحدهای تولیدی، از جمله اقداماتی است که میتوانند به تحقق این شعار کمک کنند.
با این حال باید تحقق شعار سال را به دلیل اهمیت آن در روزهای پایانی سال حتی سال جدید استمرار بخشید و برای آن برنامه داشت.