ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، مسجد ذوقبلتین در شمال غربی مسجد النبی و در ادامه مسیر مساجد احزاب قرار دارد.
پیامبر در شانزدهمین یا هفدهمین ماه از هجرت، در میان قبیله بنی سلمه به نماز ایستاد. آن حضرت به ویژه شبها از خداوند میخواستند تا مسلمانان را از سرزنش یهودیان برهاند. به روایتی در روز دوشنبه نیمه ماه رجب در نماز ظهر آیات تغییر قبله بر پیامبر نازل شد.
در یکی از این آیات خطاب به پیامبر آمده است: «نگریستنت را به اطراف آسمان میبینیم تو را به سوی قبله ای که می پسندی می گردانیم پس روی به جانب مسجد الحرام کن». سوره بقره آیه 144
پیامبر(ص)، هنگام نزول این آیات در حالی که دو رکعت از نماز ظهر را به سمت بیت المقدس خوانده بود، دو رکعت نماز باقیمانده ظهر را به سوی مسجد الحرام اقامه نمود. به این سبب، این مسجد به ذوقبلتین مشهور شد؛ زیرا یک نماز را به دو قبله خواندند.
اگر قبله تغییر نمی یافت زبان مخالفان بر روی مسلمانان باز میشد. از یک طرف یهود انتقاد میکرد که ما در «تورات» خوانده ایم نشانه این پیامبر، نماز خواندن به دو قبله است و این علامت در او نیست و از سوی دیگر مشرکان ایراد میکردند که او برای احیای آئین ابراهیم آمده است چرا خانه کعبه را که نخستین خانه توحید است فراموش کرده است. در این جا تغییر قبله زبان هر دو را بست.
تعیین قبله به سمت مسجد الحرام از معجزات پیامبر است که بدون اعمال قواعد هندسی و یا در دست داشتن منابع طول و عرض جغرافیایی آن را در نهایت دقت تعیین نمود و به سوی کعبه ایستاد و فرمود: « مِحْرَابِی عَلِی الْمِیزَابِ» محراب من به سمت ناودان کعبه است.»
در واقع ذوقبلتین، یادگاری است از لحظهای بینظیر در تاریخ اسلام، لحظهای که قبلهی مسلمانان از بیتالمقدس به کعبه تغییر یافت. ذوقبلتین شاهد تحول و تغییر و اتصال به ریشهها و حرکت به سوی آینده در اسلام است.
ماجرای تغییر قبله در این مسجد نیز شنیدنی است. پیامبر اکرم (ص) و یارانشان، در حالی که به سوی بیتالمقدس نماز میخواندند، ندای وحی را شنیدند و روی خود را به سوی کعبه، قبلهی ابراهیم (ع)، برگرداندند. این تغییر قبله، نه فقط یک تغییر ظاهری، بلکه یک تحول عمیق در روح و جان مسلمانان بود.
این مسجد گواهی میدهد بر این تحول بزرگ، گواهی میدهد بر اینکه مسلمانان، با پیروی از فرمان خدا، همواره آمادهی تغییر و تحول هستند. این مسجد، به ما یادآوری میکند که باید همواره رو به سوی کعبه، یعنی رو به سوی خدا، داشته باشیم و در مسیر درست گام برداریم.
در این مکان مقدس، میتوانیم لحظهی تغییر قبله را تصور کنیم و از آن درسهای بزرگی بیاموزیم. درسی که مومن بودن به دستورات الهی را به ما می آموزد.
انتهای پیام/