ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، وانگ یی، عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست چین و وزیر امور خارجه، ریاست نشست سطح بالای شورای امنیت سازمان ملل با محوریت "عمل به چندجانبهگرایی و اصلاح و بهبود حکمرانی جهانی" را بر عهده داشت. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، گزارشی از وضعیت جهانی ارائه کرد و بیش از 100 نماینده عالیرتبه از جمله وزرای خارجه کشورهای مختلف در این نشست حضور داشتند.
وانگ یی در سخنان خود اظهار داشت: سال 2025 مصادف با هشتادمین سالگرد تأسیس سازمان ملل متحد است. این هشت دهه دوران تسریع چندقطبیشدن جهان و جهانیشدن اقتصاد، همراه با تلاش مشترک ملتها برای غلبه بر چالشها و همچنین رشد و تقویت "جهان جنوب" بود.
وی افزود: با وجود عبور جامعه بینالمللی از دوران جنگ سرد و پایان دوگانگی نظامی، صلح و شکوفایی فراگیر همچنان بهطور کامل محقق نشده است.
وانگ یی همچنین خاطرنشان کرد: ورود به دهه سوم قرن 21 مستلزم تداوم تلاشها برای پیشبرد صلح و توسعه جهانی است. تجربه تاریخی نشان میدهد که در مواجهه با شرایط پیچیده و پرچالش، ساختار بینالمللی با محوریت سازمان ملل متحد یک تضمین حیاتی برای پیشرفت بشری است و چندجانبهگرایی مبتنی بر هماهنگی و همکاری بهترین راهحل برای مسائل جهانی محسوب میشود.
وی ادامه داد: در جهانی که سرنوشت ملتها به یکدیگر گره خورده است، هیچ کشوری نمیتواند خود را از تحولات بینالمللی جدا کند و همکاری و منافع مشترک تنها گزینه منطقی است. "جهان جنوب" نهتنها باید مسیر خود را برای حرکت بهسوی مدرنیزاسیون ترسیم کند، بلکه باید در فرآیند اصلاح حکمرانی جهانی نقش پیشگام ایفا نماید.
وانگ یی تأکید کرد که چین از زمان احیای کرسی قانونی خود در سازمان ملل، همواره در راستای بهبود حکمرانی جهانی مشارکت داشته و راهحلهای خود را ارائه کرده است. چین از حکمرانی جهانی مبتنی بر صلح و امنیت حمایت میکند، به توسعه مسالمتآمیز پایبند است، و از روشهای دیپلماتیک برای حلوفصل اختلافات بهره میبرد.
وی همچنین با اشاره به ابتکار "یک کمربند، یک راه" افزود: چین همچنین از جهانیسازی اقتصادی فراگیر، توسعه مشترک از طریق "کمربند و جاده" و همکاری چندجانبه در سطح بینالمللی حمایت میکند.
وزیر امورخارجه چین در پایان اعلام کرد که چین در آستانه ورود سازمان ملل به دهه جدید، آماده همکاری با سایر کشورها برای آغاز دوران جدیدی از چندجانبهگرایی و ساختار حکمرانی جهانی عادلانهتر و معقولتر است.
چین از تاریخ 1 فوریه (13 بهمن) ریاست این دوره شورای امنیت سازمان ملل را برای مدت یک ماه بر عهده گرفتهاست.
تشریح موضع چین در قبال درگیریهای غزه
پس از ریاست نشست سطح بالای شورای امنیت سازمان ملل متحد، وانگیی، ضمن دیدار با خبرنگاران، به سؤالات آنان درباره فلسطین پاسخ داد.
وی در پاسخ به پرسشی درباره تأخیر در مرحله دوم مذاکرات مربوط به مسئله غزه، اظهار داشت: با وجود تمرکز کنونی جامعه بینالمللی بر مسئله اوکراین، نباید فراموش کرد که این تنها بحران جهان نیست، بلکه مسائلی همچون درگیری غزه نیز از جمله بحرانهای مهمی هستند که نیازمند توجه جهانی بوده و نباید به حاشیه رانده شوند.
وانگیی خاطرنشان کرد: ریشه درگیریهای غزه، در حلنشده باقی ماندن مسئله فلسطین است. بیش از 70 سال از تصویب قطعنامه سازمان ملل مبنی بر تأسیس دو کشور فلسطین و اسرائیل میگذرد، اما این طرح تنها نیمی از آن اجرا شده است—کشور اسرائیل تشکیل شده، اما مردم فلسطین همچنان از داشتن کشور مستقل محروماند، بسیاری از آنان آواره شدهاند و به زندگی در شرایط سخت پناهندگی ادامه میدهند.
وی تأکید کرد: مسئله فلسطین همواره هسته اصلی بحرانهای خاورمیانه بوده است. تا زمانی که راهحل دو کشوری اجرایی نشود، منطق انتقامجویی پایان نخواهد یافت، چرخه خشونت ادامه خواهد داشت، و صلح و ثبات در خاورمیانه تحقق نخواهد یافت. در چنین شرایطی، امنیت و صلح جهانی نیز با تهدیدهای جدی مواجه خواهد شد.
وزیر امور خارجه چین در ادامه تصریح کرد: چین در مقر سازمان ملل متحد از همه طرفها میخواهد تا روند اجرای راهحل دو کشوری را تسریع کنند و از ایجاد کشور مستقل فلسطین بر اساس مرزهای 1967 حمایت نمایند. گروههای مختلف فلسطینی باید "اعلامیه پکن" را عملی کرده و به وحدت و تقویت خود بپردازند؛ کشورهای خاورمیانه باید اختلافات را کنار بگذارند و از تشکیل کشور فلسطین حمایت کنند؛ و سازمان ملل باید اقداماتی را اتخاذ کند تا فلسطین به عضویت کامل این سازمان پذیرفته شود.
وی با اشاره به اینکه غزه خانه مردم فلسطین و بخشی از سرزمین فلسطین است و نباید قربانی بازیهای سیاسی بینالمللی شود، تأکید کرد: طرفهای درگیر باید اجرای توافق آتشبس را ادامه دهند و با رویکردی سازنده، مذاکرات بعدی را پیش ببرند و مدیریت غزه پس از جنگ باید بر اساس اصل "اداره غزه توسط فلسطینیان" انجام شود.
دیدار با وزیر امورخارجه بولیوی و تأکید بر پشتیبانی چین از این کشور
درحاشیه نشست شورای امنیت، وانگ یی، ضمن دیدار با وزیر خارجه بولیوی، اظهار داشت: آمریکای لاتین، خانه مردم این منطقه است و نباید آن را "حیاط خلوت" هیچ کشوری دانست. وی همچنین اعلام کرد که چین همواره دوست و شریک قابلاعتماد کشورهای آمریکای لاتین خواهد بود.
وانگ یی در این دیدار خاطرنشان کرد: شی جینپینگ، رئیسجمهور چین، در ماه نوامبر سال گذشته با لوئیس آرسه، رئیسجمهور بولیوی، دیداری پربار داشت که به تعمیق اعتماد متقابل و تعیین مسیر توسعه روابط دوجانبه انجامید.
وی با اشاره به اینکه سال 2025 مصادف با چهلمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک چین و بولیوی و دویستمین سالگرد استقلال بولیوی است،افزود: چین آماده است تا در این نقطه عطف تاریخی، همکاریهای متقابل سودمند با بولیوی را گسترش داده و شراکت راهبردی دو کشور را به سطحی بالاتر ارتقا دهد.
وانگ یی همچنین پیوستن بولیوی به گروه شرکای بریکس را تبریک گفت و از نقشآفرینی این کشور در امور بینالمللی و منطقهای حمایت کرد. او بار دیگر بر حمایت چین از کشورهای آمریکای لاتین در دفاع از حاکمیت، استقلال و عزت ملیشان تأکید کرد و گفت: چین از تلاشهای بولیوی برای حفظ حقوق مشروع خود پشتیبانی میکند و همواره بهعنوان دوست و شریک قابلاعتماد این منطقه باقی خواهد ماند.
بولیوی از سال 1985 روابط دیپلماتیک خود را با چین برقرار کرده است. طبق گزارش رویترز، این کشور یکی از کشورهای آمریکای جنوبی است که از طریق دریافت وام و جذب سرمایهگذاری، روابط اقتصادی خود را با چین گسترش داده است
انتهای پیام/