ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
نفیسه اسماعیلی در گفت گو با خبرنگار مهر با اشاره به مشکلات خصوصی سازی در ایران گفت: در کنار تمام چالشهای پیشینی که طی سالهای گذشته در فرایند خصوصی سازی در ایران رخ داده است اما چالشهای پسینی نیز وجود داشته است که کمتر کسی به این موارد پرداخته است.
وی گفت: چرا امروز شرکتهایی که واگذار شده اند و با شکست مواجه شده اند دوباره دولت میخواهد آنها را واگذار کند؟ به نظر میرسد دولت قصد دارد فقط یک بیلان کاری از تعداد واحدهای واگذار شده در انتها به مردم ارائه کند که این نگاه باید حتماً تغییر پیدا کند.
اسماعیلی ادامه داد: هم اکنون در ایران این مشکل وجود دارد که مردم و دولت از برقراری رقابت در عرصههای مختلف از جمله اقتصاد واهمه دارند، بنابراین اگر قرار است که با اصل رقابت مخالفت شود و جامعه در برابر آن مقاومت نشان دهد، بستر خصوصیسازی ایجاد نخواهد شد.
این تحلیلگر مسائل اقتصادی خاطرنشان کرد: در روشهای واگذاری تاکنون به این موضوع پرداخته نشده است که ابتدا یک بنگاه به بخش خصوصی اجاره داده شود و اگر در نهایت این بنگاه سر سالم به سر برد به اجاره کننده واگذار شود. ما در ایران همین ابتدا شرکت را واگذار میکنیم و کاری نداریم که این شرکت در نهایت چه اتفاقی برایش رخ خواهد داد اما در کشورهای دیگر ابتدا شرکتدولتی را اجاره میدهند و در نهایت وقتی عملکرد رضایت بخش بود واگذار میکنند.
وی ادامه داد: از مشکلات بعدی این است که ما هموارد بنگاه را به یک گروه خاص واگذار میکنیم و مابقی افراد را نادیده میگیریم که این مسئله باید توسط دستگاه قضا پیگیری شود.
اسماعیلی تاکید کرد: وقتی سابقه خصوصی سازی را در ایران نگاه میکنیم دولت ابتدا واگذار میکند بعد که طرح شکست خورد آن را دوباره خریداری میکند اما در کشورهای دیگر اگر یک طرح واگذار شده شکست خورد دولت آن را دوباره خریداری نمیکند بلکه با مجوزهای قانونی که دارد مسیر را اصلاح میکند و سهام مدیریتی را در اختیار گرفته و آن را دوباره واگذار میکند.
این تحلیلگر اقتصادی ادامه داد: بخش خصوصی باید بداند که همین که یک شرکت را خریداری کرد کار را تمام شده نداند بلکه نظارتهای قضائی نیز روی شرکت واگذار شده وجود داشته باشد تا سهواً ویا عمداً یک بنگاه واگذار شده نابود نشود.
وی با اشاره به فرهنگ سازی فعالیتهای بنگاههای خصوصی اشاره کرد و گفت: عدم فرهنگسازی توسط دولت از مشکلات حال حاضر خصوصی سازی در کشور است زیرا مردم فکر میکنند بنگاه خصوصی به فکر منافع شخصی است در صورتی که این نگاه باید تغییر کند و مردم بخش خصوصی را کمک حال دولت بدانند.
اسماعیلی ادامه داد: مشخص نبودن روشهای واگذاری از مشکلات خصوصی سازی در ایران است به طوریکه عمده واگذاریها به صورت ترک تشریفات انجام شده است و دلیل آن نیز مشخص نبوده است.