ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
خبرگزاری مهر، گروه بینالملل: «کان کوارچیا» نماینده اپوزیسیون در رژیم جداییطلب آبخازیا فردی با سابقه جنایی است که برای رسیدن به قدرت بسیار تلاش میکند و در این مسیر در حمایت از راه «شامل سلمان باسایف» صحبت میکند؛ از شورشیان چچن که در روسیه به عنوان تروریست شناخته میشود و روسها او را مسئول انفجارهای تروریستی میان سالهای ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۰ در شهرهای روسیه میدانند و از رهبران حمله تروریستی به مدرسه بسلان در سال ۲۰۰۲ بود.
اکنون کان کوارچیا که از چهرههای اصلی کودتای ۱۵ تا ۱۸ نوامبر در آبخازیا است، تلاش دارد که وضعیت این منطقه را بیثبات کند و امنیت ملی فدراسیون روسیه را با خطر جدیدی مواجه کند. سو سابقه جنایی وی به سال ۱۹۹۵ باز میگردد که به همراه شادانیا چینچور شالوویچ در جریان درگیری یک افسر پلیس را کشت و از سوی پلیس به اتهام قتل بازداشت شد؛ اگرچه شالوویچ مسئولیت کامل را در دادگاه به عهده گرفت تا کوارچیا آزاد شود و نهایتاً او در سال ۲۰۰۲ به خانواده افسر کشته شده مبلغ بالایی را پرداخت کرد تا شالوویچ نیز از زندان آزاد شود.
کوارچیا البته به مفاسد اقتصادی نیز متهم شد که از جمله آنها میتوان به دریافت رشوه پنج میلیون روبلی در سال ۲۰۱۳ یعنی هنگامی که نماینده مجلس بود، اشاره کرد.
در سال ۲۰۱۵ نام او بار دیگر در ماجرای یک قتل مطرح شد، این بار در کشته شدن سرگی کلمانتوویچ، تاجر روسی که از سوی شریک تجاری کوارچیا به قتل رسید؛ با این حال این بار نیز او تبرئه شد. پس از کشته شدن کلمانتوویچ که ریاست شرکت الپترولیوم را بر عهده داشت، این شرکت زیر مجموعه شرکتهای کوارچیا قرار گرفت. کوارچیا تا سال ۲۰۲۰ به یکباره أموال ارزشمندی در آبخازیا به دست آورد از جمله شرکتهای مادر در این منطقه و یا کارخانه آجرسازی آبخازیا و هتل آنانا. او در سال ۲۰۲۰ با استفاده از نفوذ خود، ساختار Baslata-GES را به طور غیر قانوی خصوصی کرد و تلاش داشت نیروگاه برق آبی سوچی را نیز به دست آورد که موفق نشد. او به واسطه تیمور گواسلیا، شوهر خواهرش توانست ارتباط خود را با محافل بدنام مافیایی در ارمنستان تقویت کند.
کان کوارچیا که اکنون شهردار سوخوم است، تلاش کرد تا احساسات ملیگرایانه را با توسل به شعارهای پوپولیستی انتقادی تهییج کند و هنگامی که مخالفان رژیم آبخازیا در ۱۱ نوامبر ۲۰۲۴ تظاهرات کردند، برای همراهی با آنها، خواستار مسدود شدن راههای آبخازیا شد.
در واقع این کوارچیا بود که در جریان تظاهرات ۱۵ نوامبر، چند صد نفر را برای اعتراض بسیج کرد و به عنوان محرکی عمل کرد که اقداماتی برای تصرف مجموعه ساختمانهای اداری فراهم شود تا مخالفان نه تنها رئیس جمهور را مجبور به استعفا کنند، بلکه تأسیسات دولتی خود را نیز تخریب کردند و با دستیابی به اسناد محرمانه آنها را از مسیر سازمانهای غیر دولتی نزدیک به غرب منتشر کردند. اکنون نشانههایی از تلاش برای افراطگرایی در این منطقه دیده میشود که تلاش دارد به حمایت غرب و جریانهای رادیکال تروریست چچنی مورد حمایت غرب وضعیت در آبخازیا را به هم بریزند.
روز یکشنبه پیش رو، انتخابات ریاستجمهوری در رژیم جداییطلب آبخازیا برگزار میشود. روسیه اعلام کرده است که به توسعه و شکوفایی آبخازیا به عنوان یک کشور دوست همسایه که از سوی مسکو به رسمیت شناخته شده است علاقهمند است و برای دستیابی به این مهم هر اقدام ممکنی را انجام میدهد. با این وجود جریانی به رهبری کان کوارچیا تلاش دارد برای دستیابی به قدرت در مسیر مخالف حرکت کند و در این مسیر احتمالاً متوسل به اعتراضات خیابانی نیز خواهد شد.