ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، چهارمین همایش سالانه اندیشگاه بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی با عنوان «حلقههای میانی؛ پیشران جامعهپردازی در نظام اسلامی» پیش از ظهر امروز سهشنبه 23 بهمن در مدرسه تاریخی دارالفنون تهران آغاز بهکار کرد.
حجتالاسلام محسنیاژهای؛ رئیس قوه قضاییه در این همایش با اشاره به لزوم قدردانی از خداوند برای نعمت هدایت و رسیدن به راه عبودیت اظهار کرد: اگر عنایت پروردگار نبود چنین انقلابی در آن مقطع زمانی رخ نمیداد.
وی سپس با یاد کرد از حضرت امام خمینی(ره) که انقلاب اسلامی را پایهگذاری کرد و به ثمر رساند و نیز با اهدای اسلام به رهبر معظم انقلاب که نورانیت انقلاب را ادامه داد و شتاب بخشید و گرامیداشت یاد شهدا و مجاهدین و ایثارگران و تلاشگران انقلاب، مطالب خود را بیان کرد.
اژهای گفت: انقلاب اسلامی از نوع بعثت انبیا بوده و هست، شعبهای از نور ولایت بوده و هست و إنشاءالله زمینهسازی خواهد بود برای طلوع خورشید عظمای ولایت. انقلاب اسلامی در برههای از زمان رخ داد که در محاسبات عادی و در اندیشکدههای دنیای شرق و غرب، بههیچ وجه چنین اتفاقی پیشبینی نشده بود. انقلاب در شرایطی پیروز شد که باور ناپذیر بود و به فضل پروردگار و با یک شخصیت آسمانی ناممکنها را ممکن ساخت.
وی افزود: آن کاری که امام خمینی کرد این بود که دلها را جذب و قلبها را تسخیر کرد و ظرفیتی ایجاد کرد و در آن نور الهی تاباند و یک انقلاب بینظیری را به پا کرد. دو قطبی عالم آن زمان در سال 56 و 57 را به سهقطبی تبدیل کرد. جهان آن روز تبدیل شده بود به دو قطب شرق و غرب. مستکبرین عالم با آسودهخاطری در جهان منافع استکباری خودشان را جمع میکردند و هر کدام بلوک و عده و ملت و کشوری را ذیل سلطه خود تعریف کرده بودند. اما امام انقلابی را مطرح کرد که زلزلهای در کاخهای مستکبرین ایجاد کرد و حال آنها را پریشان کرد و اندیشکدهها و اندیشمندان آنها را به فکر واداشت و دستگاههای عریض و طویل اطلاعاتی آنها را سر در گم کرد.
رییس قوه قضاییه ادامه داد: مستکبرین بعد از پیروزی انقلاب همدیگر ا متهم میکردند، غرب، شرق را متهم میکرد که تو لابد کمک کردهای و این انقلاب بهوجود آمده است! و شرق غرب را متهم میکرد که تا لابد کمک کردهای! چون پیروزی انقلاب در باور و ذهن آنها نمیگنجید و هیچکدام از سیستمهای اطلاعاتی آنها پیشبینی نکرده بود که یک شخص روحانی بدون داشتن تجهیزات و به قول امروزیها بدون تشکیلات و حزبِ دارای شاخه نظامی و شاخه فرهنگی و شاخه سیاسی، بتواند ایدهای و الگویی را در دنیا ارائه دهد. همه آن کسهایی که تحت ستم قرار گرفته بودند و بعضیهاشان عادت کرده بودند و فکر میکردند که دنیا همینطور است که عدهای ظلم کنند عدهای هم ظلم را بپذیرند، متوجه انقلاب اسلامی شدند. یکدفعه همه فطرتهای پاک و عدالتخواهان توجه خاصی به انقلاب کردند و همه نگاههای ظالم و مظلوم، متوجه ایران شد و ستمگر و ستمدیده همه متوجه ایران شدند.
وی افزود: سؤال سیستمهای استکباری این بود که چه اتفاقی افتاده و چگونه شده که یک شخصی بلند شده و قدرت استکباری شرق و غرب را به چالش کشیده است و میگوید نه شرقی و نه غربی و فقط الله. با چه قدرت و ابزار و پشتوانهای؟
رییس عدلیه ادامه داد: این انقلاب چرا ماندگار شد و چرا دوباره در مثل دیروز بعد از 46 سال با همه فرازها و فرودها این مردم با همان انگیزه بلکه قویتر و با همان شعار بلکه با شعور بیشتر و با همان غیرت بلکه بالاتر و با بصیرت بالاتر به میدان میآیند و زمانشناس هستند و دست رد میزنند. علت چیست؟ انقلابها در دنیا بسیار بهوجود آمده است و گاهی هم اگر ملتی تحت ستم قرار گرفته انقلاب کرده اما ماندگار نبوده است. در دورههای تاریخ همه ملتهای ستمدیده انقلاب نکردند، اگر انقلاب کردند پایدار نبود و به زودی به انحراف کشیده شد اما انقلاب اسلامی ایران چرا بعد از 46 سال بالندهتر و قویتر است و از شعارها و اهداف خود انحراف پیدا نکرده است؟
وی تصریح کرد: برای اینکه محتوای این انقلاب و شعارهای این انقلاب جزو فطرت انسانی است که عدالت و عزت و استقلال و همنوع دوستی و احسان و ایثار و فداکاری و صداقت و مروت و همه فضایل اخلاقی را میطلبد. هر انسان پاکفطرتی این مؤلفهها را دوست دارد. محتوا و شعار جمهوری اسلامی ایران آمیختهای از خواستههای همین فطرت پاک انسانی بود.
اژهای گفت: امام خمینی وقتی انقلاب کرد، قدرتهای استکباری به خود آمدند و دیدند زلزلهای شده که کنگرههای کاخ آنها ترک برداشته است و تبر ابراهیمی بتها را شکسته است و آن چیزی که برای خودشان هیمنه و ابهتی ایجاد کرده بودند دارد فرو میریزد. قدرتهای استکباری شرق و غرب آن زمان به شدت از این انقلاب ناراحت بودند البته شیطان بزرگ بیشتر نگران بود و مقابله میکرد.
رییس قوه قضاییه در ادامه با طرح این سؤال که چه کسانی در مقابل انقلاب امام ایستادند؟ گفت: علاوه بر استکبار شرق و غرب، کسانی که اسلام را بد فهمیدند هم مقابل انقلاب ایستادند. امام آمد و حیات مجددی به اسلام بخشید و هویت مجددی از آموزههای اسلام ارائه داد و به زن هویت مجددی بخشید و حرمت واقعی داد. به جوان هویت واقعی داد و بالاتر از همه آنها مردم را به عنوان ناس پذیرفت و بعد از خدا به آنها تکیه و اعتماد کرد. به انسانی که مورد ستم قرار گرفته بود تصور میکرد که باید همینطور باشد و رعیت ارباب باشد و از تحصیل دور باشد، استقلال و حریت و آزادی و کرامت بخشید. امام وقتی اینها را در هم شکست متحجرین هم مخالف امام شدند. کسانی که برای راحتطلبی و عافیبتطلبی یا برداشت غلط، دین را از سیاست را جدا میکردند آنها هم در مقابل امام قرار گرفتند. کسانی که به غلط مدنیت را ترویج میکردند و آنگونه میگفتند که باید چه زمنهای فراهم شود تا ظهور حضرت فراهم شود، آنها هم مخالف امام شدند. اینها انواع و اقسام موانع را سر راه امام ایجاد کردند.
وی افزود: اما امام بزرگوار حدود یک دهه انسان ساخت، از معنویت و اخلاق و تفکر صحیح اسلامی و از اسلام و مسلمان یک چهره دیگری ارائه داد و این آن چیزی بود که توانست مقابل همه مخالفتها و اقدامات نظامی دشمنان و بدخواهان در داخل و خارج بایستد. جریانهای چپ و لیبرال و التقاطی وابسته به شرق و غرب و شیطان، چه مشکلاتی در سر راه انقلاب ایجاد کردند و چه کسانی را در اوایل انقلاب ترور کردند. جنگ تمام عیار داخلی در شمال و جنوب و غرب کشور بهراه انداختند، جنگ نظامی و اقتصادی و جنگ ترکیبی فرهنگی را شروع و اضافه کردند اما چه چیزی باقی ماند؟ بعد از رحلت امام آنچه باعث بقای این نظام شد همان بود که باعث ایجاد آن شد و یک رهبر آسمانی نظم را در دست گرفت. مردم هم با همان ایثار و شجاعت و از خودگذشتگی در میدان باقی ماند. هر چند ما ریزش و رویش داشتیم و خواهیم داشت.
رییس قوه قضاییه در ادامه اظهار کرد: در بعضی روایات آمده وقتی حضرت حجت ظهور میکند نسبت به برخی موضوعات، بعضی افراد خواهند گفت که انگار دین جدید آورده است. الان هم در برخی موضوعات که رهبری نکتهای را مطرح میکنند، برخی فکر میکنند که ورای آموزههای قرآن است در حالی که این نکتهها قبلاً هم بوده اما مغفول و مهجور بود. امام خمینی در زمان انقلاب آمد و این آموزهها را توسعه داد.
وی سپس در خصوص برخی انتقادهای مطرح شده در این همایش در خصوص عملکرد دستگاه قضایی در قبال بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و مردمیسازی دستگاه قضا گفت: اگر اینگونه سؤال طرح کنیم به چه نتیجهای میرسیم؟ اگر مسائل را اینگونه نگاه کنیم به رفع آن میرسیم؟ موضوع این است که آیا اسلام در 1400 سال گذشته تا به امروز به تمام موارد عمل کرده است؟ چند نفر در طول این تاریخ به کمال اعلا رسیدهاند؟ آیا به آن طریق میشود طرح کرد یا طریقی که امام طرح کرد؟ حقیقت این است که ما باید با منویات امامین انقلاب و خواستههای آنها حرکت کنیم. اینکه مرتب بگوییم رهبری این را گفت و آن را گفت کار را حل نمیکند؛ بلکه باید آنجور که او میخواهد عمل کنیم.
اژهای تأکید کرد: اینجا گفتند که قوه قضاییه در رابطه با گام دوم چه کرده است؟ مطالبی هم گفته شد که کاری نکرده است. در دوره شهید رئیسی و الان، تحول آن چنانی در قوه ایجاد نکردیم اما سند تحول در زمان آیتالله آملی شروع شد. از سوی آقای ذوالقدر؛ معاون راهبردی وقت در دوره دوم آیتالله آملی و جمعی که شهید رئیسی هم بود، بنابر این شد سندی در راستای خواستههای امامین انقلاب و قانون اساسی نوشته شود. این سند پایهریزی شد و اقداماتی هم صورت گرفت و بعد به پایان رسید تا اینکه در زمان شهید رئیسی به صورت سند تبدیل شد و بعد بهروزرسانی و زمان بنده هم تحولی شد.
وی با طرح این سؤال که آیا در قوه قضاییه توجه به گام دوم انقلاب بود یا نه؟ گفت: یکی از خواستههای مقام معظم رهبری در گام دوم انقلاب، مردمی شدن هر چه بیشتر بوده است. به این موضوع عنایت فراوانی بوده است، اینکه چند درصد موفق بودیم بحث دیگری است اما به آن عنایت زیاد شده است. در سند عنایت شده و در عمل هم در سفرهای استانی هم تلاش شده است. در این مدت قشری در این کشور نیست که با آنها دیدار نداشته باشم. با اقشار استاد، دامدار، دانشجو، تاجر، کارگر، صنعتگر و ... دیدار داشتم و درددلهای آنها را گوش دادم و در تمام ملاقاتها که در خدمت مردم بودیم، این را توسعه دادیم.
اژهای افزود: حضور مسئولان قضایی در مساجد و حسینیهها و نمازهای جمعه دو سال است که شروع شده و الان افزایش پیدا کرده است. با نمایندگان مردم، با تمام فراکسیونها و کمیسیونها و خود مجلس دیدار داریم. پس مردمی کردن که امام و مقام معظم رهبری به آن اعتنا داشتند مورد توجه ویژه است، در سند هم دیده شده و و در این مسیر قدم برداشتهایم اما ادعا نداریم که کامل شده است.
اژهای با اشاره به موضوع اقتصاد اظهار کرد: یکی از مسایلی که حضرت آقا در بیانیه گام دوم انقلاب علاوه بر اخلاق و معنویت و علم و دانش تکیه میکنند، اقتصاد است. قوه قضاییه در رابطه با اقتصاد کاری را انجام میدهد که به گفتمان تبدیل میشود. سعی کردیم تمام آن زمینههایی که موجب مشکلات اقتصادی میشود را شناسایی کنیم و به دولت و مجلس ارائه دهیم و ریشهها و سرچشمههای این مشکلات را بخشکانیم. در مواردی علنی حرکت کردیم و مسایل را گفتیم و به میدان رفتیم.
وی با اشاره به اینکه تغییر و تحولات در بحثهای خودکنترلی و کنترلهای بیرونی نهادها و دستگاههای اقتصادی پس از ورود قوه قضاییه قابل کتمان نیست، گفت: حضرت آقا در گام دوم و در جاهای دیگر فرمودند که اگر میخواهیم به استقلال کامل برسیم باید به اقتصاد برسیم و اگر نرسیم ممکن است به مسائل فرهنگی و اجتماعی لطمه بخورد.
اژهای ادامه داد: در سه سال گذشته تا به امروز عرایضی که در راستای مردمی کردن اقتصاد و اهمیت اقتصاد با رعایت همه جوانبش اینکه اختلاف طبقاتی رخ ندهد و فساد نشود و اقتصاد در اختیار کشور باشد و ما را از وابستگی نجات دهد، به صورت جزیی و کلی صحبت کردهام. صحبتهای من در این موارد را رصد کنید و از دیگران هم رصد کنید.
وی با اظهار اینکه ما به نقطه مطلوب نرسیدهایم و باید خیلی تلاش کنیم، گفت: یکی از مسایلی که انقلاب ما و رهبر معظم انقلاب هم به آن تأکید دارد، تربیت و جذب انسانهای خوب و عاقل و پاکدست است. باز در این مرحله ما آمدیم گزینش متفاوتی از گذشته انجام دادیم با نام گزینش اختصاصی و طبق آن با دانشجویان و حوزه و اساتید و شورای عالی حوزه و بعضی اساتید دانشگاه صحبت کردیم که کمک کنید این مسائل اساسی قوه قضاییه را در درسها بگنجانید و افراد مناسب را به قوه معرفی کنید. تا الان دو دوره جذب اختصاصی و گزینش اختصاصی انجام شده و به دنبال استفاده از افراد انقلابی و اصیل و ریشهدار هستیم که منطبق با گام دوم است و تا جایی که ممکن است از جوانها بهره بردیم.
رییس قوه قضاییه گفت: یکی از مسایلی که در گام دوم تأکید شده استفاده از جوانان است اما در برخی مواقع گاهی با مشکل قانونی و گاهی هم با مشکل مواجه میشویم و برخی سمتها را نمیتوانیم به جوانان بدهیم.
پس از بیان این بخش از سخنان محسنیاژهای، یکی از حاضران در همایش سؤالی مطرح کرد و پرسید؛ آیا میتوانید جلوی انتصاب غیرقانونی یکی از معاونان رییس جمهور را بگیرید؟ که رییس قوه قضاییه در پاسخ گفت: نه نمیتوانیم!
وی سپس با اظهار اینکه اگر نتوانید در جمعیتهای اینطوری احساسات خودتان را کنترل کنید ضربه میخورید، گفت: قانون گفته که در انتصاب مشاغل حساس اگر فردی که منصوب میشود ،خودش یا زن و بچهاش دوتابعیتی باشد، به کارگیری او ممنوع است اما گفته که اگر انتصاب او ضرورت دارد موضوع باید به کارگروه ارجاع شود. در ماده 4 قانون پیشبینی شده کسی که واجد این شرایط نیست و میگوید که یا خودشان یا زن و فرزندشان تابعیت دارند نه اینکه اقامت دارند، ممنوع است در اینجا به کار گرفته شود. اگر گفتیم ممنوع است و برای آن مجازات تعیین نکردیم جرم نیست و تخلف است. اگر گفتیم ممنوع است و مجازات برای آن تعیین کردیم، میشود جرم.
رییس قوه قضاییه گفت: ما آمدیم از سه دستگاهی که از آنها استعلام میشود پرسیدیم؛ از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون تا الان چه کسانی در پستهای حساس انتصاب شدند و مشغول شدند و از شما استعلام نکردند که تا الان فقط دادگستری جواب داده است. گفتیم چه کسانی استعلام کردند و شما مخالفت کردید و به کار گماردند که باز هم جواب نیامده هنوز. مترصد این هستم که اسامی را اعلام کنند و اگر بیش از یک نفر باشد برای همه آنها تصمیم جمعی گرفته شود نه برای یک نفر. باید بپرسیم کیا هستند و چند نفر هستند و بعد باید از پست بروند. هنوز دستگاههای طرف استعلام جواب کامل و صددرصدی که چه کسانی بدون استعلام منصوب شدند و چه کسانی با استعلام و خلاف نظر شما الان مشغول هستند، داده نشده است. الان در مقام این هستیم که هر چه زودتر جواب بدهند تا تصمیم گرفته شود.
رییس قوه قضاییه با اظهار اینکه در دانشگاهها از مدیریت مدیران انتقاد میشوند، گفت: کسی که الان به مدیریت رسیده و از او انتقاد میشود در آموزش و پرورش و دانشگاه و حوزه همین کشور درس خوانده و تربیت شده است. شما که الان درس میخوانید و دانشجو هستید کاری کنید که اگر فردا مدیر شدید، مردم از شما راضی باشند. اگر از مدیریت الان راضی نیستیم کاری کنیم دانشجویان طوری تربیت شوند که مدیران خوبی باشند.
اژهای گفت: موضوع مهم اخلاق است. امام شجاعت داشت و الهام گرفته از آموزههای اسلام بود و فقه و فلسفه داشت اما آنچه امام را امام کرد، معنویت و اخلاق او بود که باید به این توجه کنیم.
به گزارش تسنیم، در همایش چهارمین همایش سالانه اندیشگاه بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی با عنوان «حلقههای میانی؛ پیشران جامعه پردازی در نظام اسلامی» هیئت داوران به بررسی ایدههای نقادانه ارائهدهندگان پرداختند و طی آن سیده مهری جوادی، علی کرمی، امیررضا کفیلی، محمدعلی اصغرزاده، محسن شاکری، ابوذر مرادی، محمدمصطفی مهربانی، زهرا کاظمیپور، رسول قربانی، مصباح سلطانینژاد و محمدتقی نهیراد، تجلیل شدند.
انتهای پیام/