ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
خبرگزاری مهر گروه استانها: در تمامی شهرهای مازندران ساختمانهای چند طبقه و بدقوارهای به نام مسکن مهر و ملی قد کشیده است که نه تنها سرپناهی برای مردم نشده بلکه با گذشت چند سال درد و رنج مضاعفی را برای ساکنان آن فراهم کرده است.
از مسکن مهر میارکلای ساری گرفته تا فرج آباد و تازه آباد چالوس و یا پروژههای مسکن در نکا و شرق مازندران، این پروژهها یا ناتمام هستند یا ناقص.
خانههای که گرم نشده است
چه بسیار متقاضیانی که برای مسکن مهر و ملی ثبت نام کرده بودند و با مشقت فراوان فرم جیم آنان سبز شد اما اکنون با گذشت سالها این مسکن برایشان خانه گرم و باصفا نشده است.
ساخت پروژه مسکن ملی در مازندران در سه قالب خودمالکی، انبوه سازی و مشارکتی کلید خورده بود و فرجام آن نیز مشابه مسکن مهر شده است. از سوی دیگر محدودیت زمین مهمترین مانع در اجرای پروژههای مسکن در مازندران به شمار میرود و ارزش بالای زمین و مزارع در استان اجازه تغییر کاربری و ساخت را در این عرصهها غیر ممکن میسازد. در این شرایط چشم متولیان امر و متقاضیان مسکن به اراضی دستگاه دولتی است از آن را برای اجرای پروژههای مسکن سازی در اختیار سازندگان قرار دهند.
مقاومت دستگاههای اجرایی نیز برای دل کندن از اراضی تحت پوشش از دیگر چالشهای فرا روی تهیه زمین برای مسکن ملی در مازندران به شمار میرود.
بررسی میدانی خبرنگار مهر حکایت از آن دارد که سایت نهضت ملی مسکن سورک ۴۶۸ واحد و دارای بیش از ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی است. همچنین واحدهای مسکونی روستای عالیواک به تعداد ۲۰۰ واحد نیز هنوز کامل نشده است.
در مجموع در استان مازندران ۶۴ هزار واحد در ۴ بخش روستایی، خودمالک، بازآفرینی شهری و مسکنهای حمایتی در حال ساخت است که ۱۹ هزار واحد از این واحدها جزو مسکن حمایتی است.
این درحالی که در ابتدای شروع طرح مسکن ملی، در ۶۲ شهر استان مازندران ۱۳۲ هزار و ۳۳۵ متقاضی در طرح نهضت اقدام ملی مسکن ثبت نام کرده بودند که از این تعداد ۴۵ هزار و ۹۰۷ نفر حائز شرایط اولیه شدند و مابقی به دلایلی از جمله فرم جیم رد صلاحیت شدند.
چراغ مسکن مهر فرج آباد روشن نشد
مسکن مهر فرج آباد و تازه آباد چالوس قدمتی بیش از ۱۰ ساله دارد و هنوز به مرحله افتتاح نرسیده است، محمد شریفی فرماندار سابق چالوس درباره دلایل تأخیر در تکمیل پروژه به خبرنگار مهر میگوید: چند پیمانکار کار مسکن مهر فراج آباد را دنبال کردند و یک پیمانکار قصد داشت در ۶۰۰ متر از فضای سبز باقیمانده ساخت وساز کند تا بتواند ضرر وزیران خود را جبران کند که مانع شدیم.
وی افزود: همچنین آسانسور پروژه مسکن مهر با آنکه نصب شده اما قابل استفاده نیست زیرا طبق پروتکل سازمان استاندارد باید پروژه آسانسور توسط شرکتهای قرارداد اجرا میشد ولی شرکتی که آسانسور را اجرا کرد دارای پارامترهای سازمان استاندارد نیست و قرار بر این شد که این نقیصه نیز برطرف شود.
وی گفت: مسکن مهر فرج آباد و تازه آباد همچنان ناتمام مانده است.
در ساری نیز مسکن مهر میارکلا با آنکه روی میز چند دولت قرار داشت همچنان ناتمام مانده است. مطالبه ساکنان مسکن مهر میارکلا، رفع نواقص و بهبود شرایط زندگی ساکنان است.
میارکلایی ها چشم انتظار نشستهاند
محمدعلی نوبخت فرماندار ساری با بیان اینکه رفع نواقص آسانسورهای منصوبه و نصب آسانسور در بلوکها فاقد آسانسور و تسریع در رفع مشکل مخزن ذخیره آب شرب مسکن مهر میارکلا در دستور کار قرار گرفته است افزود: همچنین تکمیل عملیات نهایی ساخت مسجد، واحدهای تجاری و آموزشی نیازمند مساعدت ویژه و اعتبارات مطلوب است.
فرماندار ساری در ادامه افزود: رویکرد ما؛ برنامه ریزی مدون، احصا مشکلات و رفع موانع در جهت حرکت به سمت جهش تولید مسکن واقعی و پایدار است.
رکود در بازار زمستانی مسکن
اوضاع خرید و فروش و معاملات در بازار مسکن مازندران راکد و تعطیل است ولی قیمتها در سایه سردی بازار، تند و روبه بالا است و دارندگان املاک و متقاضیان فروش هر روز بر نرخ و قیمتها اضافه میکنند و در این بین بیش از ۱۰۰ هزار مازندرانی در طرح جهش و اقدام ملی مسکن ثبت نام کردند و چشم امیدشان به خانه دار شدن به دست دولت و طرحهای حمایتی آن است.
از سوی دیگر تجربه اجرا شده مسکن در دولتهای قبل نظیر مسکن مهر در مازندران هرچند بیش از ۷۰ هزار نفر را خانه دار کرد اما شکست خورده است، طرحهای مسکن مهر، امروز دارای مشکلات اجتماعی و زیرساختی فراوان است.
فرسودگی بسیاری از طرحهای مسکن اجرا شده، ناتمام ماندن برخی پروژهها از یک سو، گرانی اجاره و مسکن و رکورد بازار مسکن را در مازندران پرنوسان کرده است.
علیرضا برزگر نایب رئیس اتحادیه املاک مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به رکود در خرید و فروش املاک در استان و ساری اظهار داشت: به نسبت سالهای قبل میزان معاملات کاهش چشمگیری یافته است.
وی افزایش چند برابری اجاره و رهن از یک سو و رشد قیمت خرید و فروش را دلیل رکود در بازار بیان کرد و گفت: همه امید ما به بازار عید و پس از آن است تا از این رکود خارج شویم.
وی با بیان اینکه میزان اجاره و خرید املاک در مناطق مختلف ساری نسبت به قبل رشد چند برابری داشته است، تورم و بی ثباتی در قیمتها را دلیل عمده آن بیان کرد.
نیمه کاره بودن پروژههای مسکن مهر و ملی در مازندران و نامناسب بودن اوضاع ساخت وساز در سایه گرانی مصالح و تورم، فشار را برای اقشار کم درآمد و مستأجر بیشتر کرده است. با این حال همچنان سرنوشت ۱۰۰۰ واحد مسکن مهر در مازندران مبهم مانده است.
علی دیوسالار مدیرکل راه و شهرسازی مازندران در گفتوگو با خبرنگار مهر ا ظهار کرد: در خصوص مسکن مهری که از سال ۱۳۹۰ شروع شد یکی از برنامههای اصلی راه و شهرسازی تعیین تکلیف متقاضیان و پیمانکاران این پروژهها است.
وی افزود: حدود یک هزار و ۳۰۰ واحد است که هنوز تعیین تکلیف نشده است و یکسری واحدها در میارکلا ساری، چالوس، بهشهر، نکا، قائمشهر هستند که هنوز تعیین تکلیف نشدهاند.
دیوسالار اعلام کرد: با بیان اینکه مازندران کمترین میزان مسکن مهر تعیین تکلیف نشده را دارد، گفت: موضوع مسکن مهر چالوس موردی و خاص است که چهار پیمانکار مسکن مهر در این شهرستان فعالیت داشتند که مشکل سه پیمانکار حل شد و یک پیمانکار دارای مشکل است.
نسخه شهرک مسکونی روی میز دولت
تجربه شکست خورده مسکن مهر و ملی، پروژه شهرکهای مسکونی را که طبق آن متقاضیان به میل و رضایت خود واحدهای ویلایی و یا دوبلکس و تریبلکس بسازند را روی میز دولت چهاردهم قرار داده است و ساخت پنج شهرک مسکونی در مازندران مصوب شده است.
علی نبیان معاون وزیر راه و شهرسازی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به مظلومیت مازندران در حوزه مسکن گفت: طبق تفاهمنامه قرار شد چند شهرک مسکونی در استان طراحی شود.
وی افزود: سه شهرک در شرق مازندران تا حوزه جویبار مصوب شده است و در حال آماده سازی آن هستیم.
ارتفاع سازی و ساخت مجتمعهای بلندمرتبه از دیگر گزینههای دولت برای ساخت و ساز شهرهای ساحلی مازندران است تا بتواند طلسم ناتمام مسکن مهر و ملی را در این استان بشکند. با این حال باید دید سرنوشت این پروژهها در مازندران به کجا خواهد رسید.