ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
ابوالفتح مؤمن در گفتوگو با خبرنگار مهر، ضمن تبریک ایام دهه فجر با گریزی به جرقههای شکلگیری انقلاب اسلامی از سال ۱۳۴۲ اظهار کرد: طی این سالها گروههای مختلفی از مبارزین انقلابی از روحانیون، فرهنگیان، بازاریان و… شکل میگیرد که با پخش و توزیع نوارها، اعلامیهها و سخنرانیهای امام زمینه را برای پیروزی انقلاب فراهم میکنند.
پژوهشگر تاریخ معاصر و مدرس دانشگاه بوعلی سینای همدان با بیان اینکه در سالهای ۵۶و ۵۷ اعلامیهها توزیع میشود افزود: اولین جرقه انقلاب اسلامی که به صورت آشکار و با شعار «مرگ بر شاه» در همدان همراه است به رحلت آقای آخوند برمیگردد که در تیر ماه سال ۱۳۵۷ اتفاق میافتندو در مرداد ماه در همدان تشییع میشود.
وی افزود: مرحله دوم جرقههای انقلاب به صورت آشکارا به خیزش دانش آموزی ۳۰ مهر سال ۵۷ که سه نفر شهید و تعداد ۲۸ نفر مجروح و دستگیری تعدادی از دانش آموزان بوده برمیگردد که در این تظاهرات نیز دانش آموزان دبیرستانی همدان در میدان امام خمینی بر علیه اقدامات رژیم پهلوی تجمع میکنند.
مؤمن با اشاره به اینکه بعد از این حوادث که زمینه برای پیروزی انقلاب آماده شده و درگیریها در تهران و دیگر نقاط کشور زیاد میشود افزود: تیپ زرهی همدان در روزهای قبل از ۲۲ بهمن برای سرکوبی مردم به تهران اعزام و در مقابل کارخانه روغن نباتی غو مستقر شده بودند و با توجه به نیاز مجدد نیرو به تیپ سوم زرهی بیستون کرمانشاه دستور داده شده بود که به تهران اعزام شوند.
وی ادامه داد: تیم زرهی بیستون از کرمانشاه حرکت کرده و بعد از کنگاور به اسد آباد و در نهایت به همدان رسیده بود که با هدایت و درایت شهید مدنی رهبر مبارزات انقلابی مردم همدان با هماهنگی و تشکیل جلسات با شهربانی و فرمانده نظامیان تانکها، تانکها بدون خشونتی زمین گیر میشوند.
پژوهشگر تاریخ معاصر انقلاب اسلامی تصریح کرد: مردم همدان نیز به همراهی شهید مدنی حرکت کرده و مانع از حرکت تانکها شده بودند و بدون درگیری با ریختن چوب و ایجاد موانع و قطع کردن شیلنگهای هیدرولیکی و پنچرکردن چرخ تانکها اجازه حرکت را ندادند و تنها درگیری مختصری یک نفر شهید شد.
مؤمن گفت: البته پیش بینیهایی هم شده بود که اگر تانکها از مسیر همدان عبور کنند در جاده باریکهای دیگر مانع از عبور آنها شوند.
وی با بیان اینکه با تدبیر شهید مدنی عدهای از جوانان قبل از روزهای پیروزی انقلاب با توزیع سوخت شهر را به دست گرفتند و با توجه به سرمای شدید که در بهمن در همدان داشتیم عدهای از جوانان تحت رهبری شهید مدنی گروهها را هدایت کردند و مواد سوختی را به مردم میرسانند و شهر را حفاظت میکردند و این گروهها زمینه تشکیل کمیتههای انقلاب شد.
پژوهشگر تاریخ معاصر انقلاب اسلامی همچنین به پایین آمدن مجسمههای شاه در میادین اشاره کرد و گفت: با تدبیر و شاهکار شهید مدنی قبل از پیروزی انقلاب مجسمهها توسط نظامیان پایین آمده و به پادگان قهرمان منتقل شده بودندو هیچ درگیری پیش نیامد که از شاهکارهای شهید مدنی بود.
مؤمن با اشاره به اینکه در روز ۲۲ بهمن با توجه به موقعیت منحصر به فرد همدان و وجود ماهوارهای مخابراتی اسد آباد افزود: مردم همدان توانستند در روز ۱۲ بهمن که سالروز ورود تاریخی امام به کشور را به صورت مستقیم ببینند وتنها جایی که ورود امام را به صورت مستقیم میدیدند همدان بود.
وی ادامه داد: همچنین در روز ۲۲ پیروزی انقلاب در استان همدان به صورت مستقیم پخش شد و البته به دنبال آن مردم با ۶۰ دستگاه مینی بوس و سواری و.... به استقبال امام در تهران رفته بودند و بعد از آن توزیع شیرینی، گل و شور و شعف و بوق زنی و روشن شدن چراغهای ماشین … را در شهر داشتیم.
پژوهشگر تاریخ معاصر انقلاب اسلامی تصریح کرد: فردای آن روز در ستاد انقلاب اسلامی مردم با مدیریت شهید مدنی شهر را اداره و نظافت و شعارهایی را که روی دیوارها بود پاک کردند که ای کاش آن شعارها به عنوان سند و گنیجینه باقی میماند، تمام ادارات شروع به کار کردند و کارکنان ادا را ت به سر کار برگشتند همچنین تمام محافل انقلابی شکل میگیرد و گروهها جذب میشود.
لازم به ذکر است ابوالفضل مؤمن دکترای تاریخ معاصر و نویسنده کتاب انقلاب اسلامی در دو جلد و کتاب خیزش دانش آموزی و بیش از ده عنوان کتاب پژوهشی و ۲۵۰ مقاله علمی و پژوهشی تاریخ معاصر و پژوهشگر و استاد دانشگاه در رشتههای علوم سیاسی است.