تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : استان‌ها
لینک : econews.ir/5x3918539
شناسه : 3918539
تاریخ :
آداب ملاقات با خدا در مناجات شعبانیه اقتصاد ایران: شهرکرد-مدیر کانون‌های فرهنگی هنری مساجد چهارمحال و بختیاری گفت: مناجات شعبانیه به ما آداب ملاقات با خدا را می‌آموزد و تمام موانع پیش‌رو در مسیر این ملاقات را برطرف می‌کند.

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدابراهیم حجت‌پناه در گفتگو با خبرنگار مهر، با تبریک اعیاد شعبانیه و با اشاره به مضامین نورانی مناجات شعبانیه، اظهار کرد: این مناجات را باید خلاصه اکثر عوامل و نیز موانع پیش‌رو برای ملاقات و ارتباط با خداوند بنامیم.

مدیر کانون‌های فرهنگی هنری مساجد چهارمحال و بختیاری با نقل آیه «یَا أَیُّهَا الْإِنْسَانُ إِنَّکَ کَادِحٌ إِلَیٰ رَبِّکَ کَدْحًا فَمُلَاقِیهِ» (انشقاق/۶) و اشاره به ملاقات محتوم انسان با خداوند، ادامه داد: در روز قیامت برخی‌ها به تصریح قرآن کریم در این ملاقات، «وُجُوهٌ یَوْمَئِذٍ نَاضِرَةٌ» (قیامت/۲۲) یعنی چهره‌های شاداب و برخی دیگر «وَوُجُوهٌ یَوْمَئِذٍ بَاسِرَةٌ» (قیامت/۲۴) چهره‌های عبوس و درهم دارند.

حجت‌پناه تصریح کرد: این ملاقات با خداوند در زندگی دنیوی انسان اگر اتفاق بیفتد، نشانه عظمت او و تلاشی است که برای رسیدن به این درجه انجام داده است. همه انسان‌ها در آخرت حیات ابدی دارند اما انسان در این دنیا باید طبق نص صریح قرآن در آیه «أَوَمَنْ کَانَ مَیْتًا فَأَحْیَیْنَاهُ» (انعام/۱۲۲) با نور هدایت خودش را زنده کند تا تعالی و سعادت یابد.

نجوای عاشقانه انسان با معبود الهی

این حافظ قرآن کریم با تأکید بر فراز «وَ اسْمَعْ دُعَائِی إِذَا دَعَوْتُکَ وَ اسْمَعْ نِدَائِی إِذَا نَادَیْتُکَ وَ أَقْبِلْ عَلَیَّ إِذَا نَاجَیْتُکَ» از مناجات شعبانیه، توضیح داد: انسان در این دنیا اگر خدا را فریاد بزند و ندای توحید را بر فراز عالم آشکار کند، با ذات الهی قرابت می‌یابد و در این مرحله با خدا نجوا می‌کند و درگوشی اما سرشار از مهر و محبت سخن می‌گوید.

حجت‌پناه تصریح کرد: انسان به این ترتیب وارد کلاس معنوی مناجات آسمانی شعبانیه می‌شود با این توضیح که عاشق و معشوق در خلوت‌های عاشقانه عشق را فریاد نمی‌زنند بلکه با هم نجوا می‌کنند لذا بهترین زمان عبادت مؤمن، خلوت و سکوت سحر است که انسان صدای زنگ قافله را می‌شنود در حالی که اهل غفلت در خواب هستند.

این مدرس حوزه و دانشگاه در چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه سحر زمانی است که بذر عشق الهی در عالم پخش می‌شود، ادامه داد: آنانی که زمین وجودشان مستعد و حاصلخیز باشد در این وقت از شبانه‌روز بیدار می‌شوند و سرحال و بانشاط این بذر محبت الهی را دریافت می‌کنند و از این رزق در طول روز و در تمام عمر خود به خوبی بهره می‌برند.

حجت‌پناه ادامه داد: اما آنان که در خواب غفلت به سر می‌برند یا به جای شب‌زنده‌داری، اوقات شبانه خود را بیهوده شب‌نشینی کرده باشپد، از این محبت بهره‌ای نخواهند برد. لذا سحر موقع نجوا و درگوشی سخن گفتن با خداست همچنان که علما و بزرگان ما این مشی را در زندگی داشتند و بذر محبت الهی را دریافت می‌کردند و آن را در دل پرورش می‌دادند.

وی با تأکید بر اینکه فرازهای ابتدایی مناجات شعبانیه بیان‌گر هدف و غایت این مناجات است، توضیح داد: ما در این مناجات بنا نیست فریاد بزنیم و خدا را بخوانیم چرا که این فریادها را هر انسانی چه مؤمن و چه کافر، با هر عقیده و مسلکی در شرایط اضطرار و گرفتاری سر می‌دهد و چیز جدیدی نیست همچنان که قرآن هم در چند جا اشاره دارد. یعنی حال طبیعی انسان مضطر این است که خدا را فریاد بزند و چاره‌جویی کند.

نجوا؛ محصول قرابت با ذات الهی

حجت‌پناه نجوا را محصول خلوت و قرابت با خداوند دانست و افزود: وقتی که وارد مناجات شعبانیه می‌شویم یک به یک عوامل فطری و عملی ارتباط با خداوند را در فرازهای این دعا بیان و از خدا درخواست می‌کنیم. مناجات شعبانیه چکیده‌ای از قاطبه موانع و عوامل ارتباط با خداست که یکی پس از دیگری بیان و ریشه آنها تبیین می‌شود و پیشنهاد امام معصوم (ع) نیز برای برداشتن مانع‌ها ذکر می‌گردد.

دبیر کانون‌های خدمت رضوی در چهارمحال و بختیاری ادامه داد: در این مناجات با خدا نجوا می‌کنیم و وارد فضای پرشور عاشقانه و عارفانه مناجات امام (ع) با پروردگار متعال می‌شویم که عرضه می‌دارد اگر تو مرا با گناهانم مؤاخذه کنی من نیز تو را با رحمتت مؤاخذه می‌کنم.
حجت‌پناه با بیان اینکه همه ما بر طبق نص صریح قرآن در فراز «إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ» (بقره/۱۵۶) از خدا هستیم و به سوی خدا باز می‌گردیم، اضافه کرد: ما انسان‌ها در مسیر عاشقی تا رسیدن به خدا گرفتار سیاره رنج شدیم و این زمینِ بازی تعیین می‌کند که ما با چه حالی به معبود بپیوندیم و به ملاقات خدا مشرف شویم.


این کارشناس مسائل دینی با توصیه مخاطبان به قرائت مناجات شعبانیه در ماه شعبان، اظهار کرد: هر کسی حتی روزی یک فراز از مناجات را بخواند و تأمل کند، حتماً ارتباط خواهد گرفت. این مناجات به ما آداب ملاقات با خدا را می‌آموزد و تمام موانع پیش‌رو در مسیر این ملاقات را برطرف می‌کند و اکثر عواملی را که انسان برای نائل شدن به این ملاقات باشکوه نیاز دارد، فراهم می‌سازد.

اهمیت تأمل در معانی مناجات شعبانیه

حجت‌پناه تأکید کرد: پیشنهاد می‌شود لااقل برای یک‌بار این مناجات را بخوانیم و عبارات شریفی را که از زبان امام (ع) برای ما نقل شده بر زبان جاری سازیم و حتماً با ترجمه بخوانیم. چه بسا کسی که این مناجات را با تأمل بخواند، روزها و هفته‌ها و ماه‌ها در معانی عمیق و دقیق آن بماند.

وی با یادآوری اینکه اهل بیت (ع) لطف و نعمت الهی برای ما انسان‌ها هستند، بیان کرد: این بزرگواران ارزان نیستند اما خداوند مهر آنان را در دل ما ارزانی کرده تا از این محبت گرانبها الهام بگیریم و راه و رسم بندگی، سیر و سلوک و عشق‌ورزی به خدا را بیاموزیم.

حجت‌پناه مناجات شعبانیه را لطف اهل بیت (ع) به مؤمنان دانست و تصریح کرد: در هیچ دینی جز اسلام و هیچ مذهبی به قدر تشیع، دعایی فاخر در این سطح و با این عمق وجود ندارد که امیدواریم همه از این بحر گسترده بهره ببریم.

این مدرس حوزه و دانشگاه ماه شعبان را قدم دوم برای رسیدن به میهمانی خدا عنوان کرد و افزود: محصول این مناجات زیبا، خطبه حضرت رسول (ص) است که فرمودند: «أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّهُ قَدْ أَقْبَلَ إِلَیْکُمْ شَهْرُ اللَّهِ بِالْبَرَکَةِ وَ الرَّحْمَةِ» و این مناجات ما را برای رسیدن به این جایگاه کمک خواهد کرد.

حجت‌پناه مناجات شعبانیه را ابزاری مهم و ارزشمند برای فراهم کردن شرایط ظهور و برافراشتن پرچم توحید در حکومت امام زمان (عج) برشمرد و بیان کرد: این مناجات یک غذای معنوی است و راه را نه فقط برای سالکان طریق بلکه برای همه انسان‌ها در هر مقام از معرفت و ایمان هموار می‌کند و هر کسی بهره خودش را می‌برد.