ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت نیرو، فراز رابعی رئیس حوضه آبریز کارون بزرگ با اشاره به بحران آبی پیشرو به دلیل عدم وقوع بارندگیهای مورد نظر، اظهار داشت: خشکسالی جاری یکی از شدیدترین دورههایی است که حوضه کارون بزرگ تجربه میکند. کاهش بارندگیها و افزایش دمای هوا بهطور مستقیم منابع آبی را تحت تأثیر قرار داده است و بر این اساس ما نیاز به اقدام فوری و هماهنگ داریم تا بحران به حداقل برسد.
بازدید رئیس حوضه آبریز کارون بزرگ از تأسیسات شرب خوزستان
رابعی گفت: در پی وقوع خشکسالی شدید در حوضه آبریز کارون بزرگ، طی هفته گذشته بازدیدهایی از تأسیسات آبگیر شرب اهواز، غیزانیه و شیبان انجام شد. این بازدیدها روز چهارشنبه از تأسیسات اهواز و روز پنجشنبه از تأسیسات غیزانیه و شیبان صورت گرفت که نتایج آن باید مورد توجه قرار گیرد.
وی اضافه کرد: عدم وقوع بارش مؤثر در حوضه آبریز کارون بزرگ از ابتدای سال آبی تاکنون و کاهش شدید آوردها در این مدت، موجب شده سال آبی جاری، خشکترین سال طول دوره آماری ۶۰ سال گذشته به حساب آید.
کاهش بیش از ۵۰ درصدی ورودی به سدهای استان خوزستان
رابعی بیان داشت: میزان آب ورودی به سدهای استان خوزستان بیش از ۵۰ درصد نسبت به شرایط نرمال کاهش نشان میدهد؛ بهطوری که حتی در صورت وقوع بارشهای نرمال در ماههای اسفند و فروردین، کماکان سال آبی بسیار خشکی را در تابستان پیش رو خواهیم داشت.
رئیس حوضه آبریز کارون بزرگ تأکید کرد: بر همین اساس، ضروری است از هم اینک و تا فرصت هست نسبت به تصمیمات مدیریتی برای تأمین آب شرب بهعنوان اولویت اول و همچنین نحوه اعمال کمبود به مصارف کشاورزی اقدام عاجل به عمل آید. همچنین لازم است ستاد مدیریت تنش خشکسالی در استان تشکیل و بهطور مستمر و پیوسته نسبت به برگزاری جلسات و اتخاذ تصمیمات راهگشا اقدام و تهیه برنامه جامع اقدام سازهای و غیرسازهای در دستور کار قرار گیرد.
ضرورت تصمیمگیری عاجل نسبت به محدودیت یا ممنوعیت کشت تابستانه
رابعی اظهار داشت: همچنین ضروری است تشکیل جلسات سازگاری با کمآبی استان و شورای کشاورزی استان از هماینک در دستور کار قرار گیرد تا نسبت به محدودیت یا ممنوعیت کشت تابستانه تصمیمات لازم اتخاذ و اقدام لازم به عمل آید.
«اسکله آبگیر تصفیهخانه ملی راه» هر چه سریعتر بهرهبرداری شود
وی همچنین با تأکید بر اصلاح آبگیرهای نقاط برداشت آب شرب با توجه به کاهش قابل توجه دبی رودخانه کارون، خاطرنشان کرد: «اسکله آبگیر تصفیهخانه ملی راه» که بیش از ۸۰ درصد پیشرفت دارد و سالهاست در همین مرحله متوقف مانده، هر چه سریعتر و تا پایان سال جاری تکمیل و به بهرهبرداری برسد.
رابعی افزود: انتقال آبگیر تصفیهخانه کوت عبدالله به اسکله آبگیر صنایع فولاد تکمیل و ظرف دو هفته آینده به بهرهبرداری برسد.
رئیس حوضه آبریز کارون بزرگ، مهمترین چالش در تأمین آب شرب اهواز در شرایط خشکسالی را اسکله آبگیر گروه ملی خواند و تأکید کرد: ضرورت دارد هرچه سریعتر تیم کارشناسی متشکل از کارشناسان سازمان آب و برق خوزستان و آبفای اهواز نسبت به بررسی دقیق موضوع و ارائه راهکارهای عملیاتی و کوتاه مدت اقدام کنند.
وی همچنین بر تدوین و اجرای طرح جامع آب شرب برای روستاهای غیزانیه تأکید کرد و گفت: ضرورت دارد ظرف یک ماه آینده آبفای اهواز با همکاری آبفای خوزستان و درصورت نیاز با همکاری سازمان آب و برق خورستان ضمن بازدید از منطقه، طرح جامع آبرسانی روستاهای غیزانیه را در دستور کار قرار دهند.
رابعی در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت موضوع و نقش حیاتی رودخانه کارون در تأمین آب شرب، کشاورزی و صنعت، ضروری است که تمامی دستگاههای مسئول و همچنین مردم به صورت جدی به این مسئله ورود کنند. کاهش مصرف آب، مدیریت منابع موجود و آمادگی برای سناریوهای بحرانی از جمله اقداماتی است که میتواند تأثیرگذار باشد.