ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، شب گذشته سران اتحدیه اروپا در بروکسل نشست ویژهای را با محوریت تقویت توان دفاعی این اتحادیه برگزار کردند.
روزنامه اتریشی کوریر در مطلبی در این باره نوشت: اتحادیه اروپا در حالی میخواهد برای دفاع خود سرمایهگذاری بیشتری کند که چگونگی تامین مالی این سرمایه گذاری ها همچنان نامشخص است.
اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا شب گذشته در این نشست در سخنانی گفت که میخواهد انعطافپذیری بیشتر برای کشورهای عضو در محاسبه هزینههای دفاعی در قبال کسریهای بودجه را بررسی کند.
در هر حال با توجه به شرایط تهدید فعلی، اتحادیه اروپا می خواهد خود را برای دفاع بهتر در آینده آماده کند. سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا در بروکسل در مورد چگونگی ایجاد انعطاف پذیرتر، کارآمدتر و خودمختارتر کردن اروپا در حوزه امنیت و دفاع بحث و تبادل نظر کردند.
مارک روته، دبیرکل ناتو و کییر استارمر، نخست وزیر بریتانیا نیز به دلیل اهمیت این نشست در آن حضور داشتد.
مارک روته، دبیرکل ناتو در این نشست به اختلاف بر سر تعرفه ها بین ایالات متحده آمریکا و متحدانش پرداخته و تاکید کرد که این مسئله تأثیر منفی بر بازدارندگی ائتلاف دفاعی ناتو نخواهد داشت.
روته این ایده را که بدون ایالات متحده یک استراتژی دفاعی اروپایی می تواند وجود داشته باشد را «ایده احمقانه» توصیف کرد.
دبیر کل ناتو پیش از این از افزایش قابل توجه هزینه های دفاعی کشورهای عضو خبر داده بود. در مورد حمایت از اوکراین، وی انتظار دارد که ایالات متحده آمریکا رهبری کند و اروپا از آن پیروی کند، و توزیع عادلانه بار شکل گیرد.
استارمر هم از انسجام این ائتلاف نظامی که به زعم خود در نتیجه جنگ روسیه در اوکراین قویتر شده بود، استقبال کرد. وی این تصور را رد کرد که اکنون باید بین اتحادیه اروپا، که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا آن را به اعمال تعرفه تهدید می کند، و ایالات متحده یکی را انتخاب کند و در این باره گفت: من همیشه به صراحت گفته ام که هر دو برای ما مهم هستند.
الکساندر شالنبرگ، صدر اعظم موقت اتریش هم در سخنانی گفت: ما حلقهای از آتش در سراسر اروپا داریم و از آینده خود اطلاعی نداریم. منطقی است که به آنچه برای آینده نیاز داریم فکر کنیم و تا زمانی که خانه در حال سوختن است بیمه آتش سوزی نگیریم.
شالنبرگ تاکید کرد که هیچ اندازه استانداردی برای سیاست دفاعی در اتحادیه اروپا وجود ندارد و هر کشوری سیاست خاص خود را دارد و کشورهایی مانند اتریش هستند که بی طرف هستند. وی در عین حال گفت: حتی در چارچوب بی طرفی، «تجمیع و به اشتراک گذاشتن»، تحقیق و تدارکات مشترک، برای ما نیز مفید و منطقی خواهد بود.
آنتونیو کاستا، رئیس شورای اتحادیه اروپا هم در سخنانی در این نشست اعلام کرد که بحث راهبردی بین رهبران اتحادیه اروپا باید به کمیسیون اتحادیه اروپا راهی برای ارائه طرح برنامه ریزی شده خود در مورد سیاست دفاعی ارائه دهد و زمینه را برای تصمیم گیری در ماه های آینده هموار کند. وی تاکید کرد: اکنون بحث حول محور سه موضوع است: اولویتهای دفاعی اروپا چیست، چگونه میتوان به تأمین مالی لازم دست یافت و چگونه اتحادیه اروپا میتواند مشارکتهای موجود را تقویت کند.
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان هم تاکید کرد: ما باید دفاع اروپایی را تقویت کنیم، برای آلمان، اروپا مهمترین منافع ملی ما است. نیاز به همکاری بیشتر بین صنایع دفاعی و تولید مشترک مداوم وجود دارد.
پتری اورپو، نخست وزیر فنلاند هم هشدار داد: روسیه همچنان تهدیدی دائمی برای کشورهای اروپایی است. فنلاند آماده راه حل هایی برای تامین مالی دفاع اروپایی است.
مته فردریکسن، نخست وزیر دانمارک نیز اظهاراتی مشابه داشته و با تهدید خواندن روسیه گفت: بزرگترین مشکل این است که اروپا بسیار کند است، ما هنوز معتقدیم که در زمان صلح زندگی می کنیم و اروپا فاقد احساس فوریت است.
کایاکالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز هشدار داد که روسیه اهداف خود را تغییر نخواهد داد. اروپا باید برای دفاع خود بیشتر تلاش کند. روبرتا متسولا، رئیس پارلمان اتحادیه اروپا هم تاکید کرد: اگر اروپا نتواند از خود دفاع کند، هیچ کس از آن دفاع نخواهد کرد.
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان در پایان اعلام کرد: من از همه کشورهای اروپایی می خواهم که دو درصد از تولیدات اقتصادی خود را صرف دفاع کنند.
اینکه کشورهای اروپایی باید بیشتر برای امنیت خود هزینه کنند خواسته ای است که تقریبا هر روز در بروکسل شنیده می شود.
پس از اولین نشست دفاعی اروپا شاید بزرگترین موفقیت این جلسه این بود که بریتانیایی ها پشت میز نشستند.
اختلافات همچنان ادامه دارد و در حالی که فرانسه و ایتالیا صندوق اتحادیه اروپا را برای دفاع مشترک پیشنهاد می کنند اولاف شولتز مخالف آن است و با طرح بدهی های مشترک برای تامین هزینه های تسلیحاتی این اتحادیه مخالف است.
واکنش تند کمیسیون اروپایی به تهدیدهای تعرفهای ترامپ
در این نشست همچنین به تهدیدهای تعرفه ای دونالد ترامپ، رئیس جمهور جدید آمریکا علیه اتحادیه اروپا پرداخته شد و اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا به دونالد ترامپ نسبت به اعمال تعرفههای جدید بر واردات از اروپا هشدار داد. فون در لاین شب گذشته پس از نشستی با سران کشورها در بروکسل اعلام کرد: اگر عمداً با ما ناعادلانه یا خودسرانه رفتار شود، اتحادیه اروپا قاطعانه واکنش نشان خواهد داد. ما آمادهایم.
وی در عین حال تاکید کرد که باید تا جایی که ممکن است از طریق گفتگوهای به موقع از تشدید تنش جلوگیری کرد و در صورت لزوم به راه حل مذاکره روی آورد. فون در لاین تاکید کرد: تعرفه ها هزینه انجام تجارت را افزایش می دهد، به کارگران و مصرف کنندگان آسیب می رساند، اختلالات اقتصادی غیرضروری ایجاد می کند و تورم را بالا می برد. ما هیچ چیز خوبی در آن نمی بینیم.
«اولاف شولتز»، صدر اعظم آلمان هم خواستار همکاری با ترامپ در مناقشه تعرفهها شد، اما اقدامات متقابل در شرایط اضطراری را رد نکرد.
امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه نیز اظهارات مشابهی را مطرح کرد.
رهبران اتحادیه اروپا همچنین پنج سال پس از برگزیت، در مورد همکاری امنیتی نزدیکتر با نخست وزیر بریتانیا، گفتگو کردند. به گفته آنتونیو کاستا، رئیس شورا، نشست مشترک سران در ماه مه در بریتانیا برنامه ریزی شده است. استارمر خواستار شروع مجدد روابط شده است.
برنامه های ترامپ برای تصرف گرینلند نیز در این نشست مورد بحث و بررسی قرار گرفت. بروکسل اعلام کرد که کشورهای اتحادیه اروپا بار دیگر حمایت و همبستگی کامل خود را با دانمارک ابراز کردند و اصول مربوطه حقوق بین الملل را یادآوری کردند. مته فردریکسن، نخست وزیر دانمارک هم گفت: گرینلند فروشی نیست.
انتهای پیام/