ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وب سایت الخنادق، از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ همزمان با آغاز جنگ غزه، کرانه باختری هم شاهد تشدید بیسابقه حملات رژیم صهیونیستی و درگیری رزمندگان فلسطینی با نظامیان صهیونیست بوده است. همچنین از این تاریخ، عملیاتهای مقاومتی در کرانه باختری هم به شکل قابل توجهی در پاسخ به جنایات اشغالگران صهیونیست علیه فلسطینیان در نوار غزه تشدید شد و به طور کلی کرانه باختری هم مانند غزه، عرصه داغ درگیری میان فلسطینیان و صهیونیستها بود.
تشکیلات خودگردان فلسطین به ریاست محمود عباس هم که نقش جاده صاف کن را برای اشغالگران در کرانه باختری ایفا میکند، در عملیاتهای نظامی و امنیتی متعدد رژیم اشغالگر به ویژه علیه اردوگاههای شمال کرانه باختری و در رأس آن اردوگاه جنین مشارکت مستقیم داشت و با هماهنگی کامل صهیونیستها عمل میکرد و البته این روند همچنان ادامه دارد.
اما به فاصله کمی از برقراری آتش بس در نوار غزه در تاریخ ۲۱ ژانویه، ارتش رژیم صهیونیستی از آغاز یک عملیات نظامی گسترده علیه شمال کرانه باختری خبر داد که طی آن ابتدا شهر و اردوگاه جنین به شدت مورد هدف قرار گرفت و این حملات به سایر مناطق شمالی کرانه باختری از جمله طولکرم و طوباس هم گسترش یافته است.
صهیونیستها طی دو هفته گذشته ۲۵ نفر را در جنین و یک نفر را در طولکرم به شهادت رساندهاند و گزارشهای رسیده از کرانه باختری بیانگر انفجار بیسابقه و پی در پی خانههای فلسطینیان در اردوگاه جنین و طولکرم بوده و ارتش صهیونیستی هم از منفجر کردن دست کم ۱۰۰ خانه در اردوگاه جنین خبر داد. در همین زمینه لازم است ابعاد و اهداف متعدد صهیونیستها از لشکرکشی گسترده به کرانه باختری بعد از آتش بس در غزه را مورد بررسی قرار دهیم.
ابعاد مختلف عملیات نظامی صهیونیستها در کرانه باختری
در ۲۸ آگوست ۲۰۲۴ ارتش اشغالگر صهیونیستی از آغاز یک عملیات نظامی گسترده در شمال کرانه باختری و مشخصاً اردوگاه جنین که نماد مقاومت در این منطقه است، همزمان با ادامه حملات به نوار غزه خبر داد که بزرگترین عملیات نظامی این رژیم در کرانه باختری از سال ۲۰۰۲ بود. این عملیات گسترده صهیونیستها چندین هفته ادامه داشت و در نهایت آنها مجبور به عقب نشینی شدند. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی دو روز بعد از اجرای آتش بس در نوار غزه، آغاز عملیاتی موسوم به «دیوار آهنین» را در کرانه باختری اعلام کرد.
عملیات گستردهای که اشغالگران از دو هفته گذشته در شمال کرانه باختری آغاز کردهاند، دارای ابعاد امنیتی، سیاسی و روانی متعددی است و سوالاتی درباره اهداف واقعی از این عملیات و میزان موفقیت در تحقق آنها به وجود میآورد. با وجود ادعاهای رژیم اشغالگر مبنی بر اینکه عملیات مذکور صرفاً برای اهداف امنیتی و تعقیب عناصر مقاومت انجام شده است، اما شواهد زیادی وجود دارد که نشان میدهد صهیونیستها اهداف دیگری را دنبال میکنند که فراتر از ابعاد امنیتی است.
بعد رسانهای و سیاسی لشکرکشی صهیونیستها به شمال کرانه باختری
واضح است که نیاز امنیتی برای انجام چنین عملیاتی اغراقآمیز است و در وهله نخست، کابینه نتانیاهو از خلال این تحرکات به دنبال ترمیم چهره از هم پاشیده خود در برابر افکار عمومی صهیونیستها بعد از شکست در ۷ اکتبر (عملیات طوفان الاقصی) است. علاوه بر کابینه، ارتش رژیم صهیونیستی هم از یک بحران عمیق در سطح اعتماد داخلی رنج میبرد و بعد از حوادث عملیات طوفان الاقصی در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ اعتماد صهیونیستها به ارتش و همه نهادهای نظامی این رژیم بسیار کم شده است.
بنابراین ارتش اشغالگر از طریق عملیاتهایی همچون حمله به کرانه باختری، به دنبال نشان دادن توانایی خود در ثبت دستاوردهای نمادین است تا به این ترتیب احساس امنیتِ از دست رفته را به جامعه صهیونیستی برگرداند. کمپین رسانهای که رژیم صهیونیستی همراه با این عملیات علیه شمال کرانه باختری به راه انداخته نیز بیانگر یک استراتژی عمدی برای نمایش حداکثری دستاوردهاست.
رسانههای صهیونیستی در توجیه حملات وحشیانه صهیونیستها به شمال کرانه باختری از اصطلاحاتی همچون «از بین بردن هستههای خطرناک تروریستی» و «ضربه زدن به ساختار مقاومت» استفاده میکنند؛ بدون اینکه شواهد ملموسی از تأثیر طولانی مدت و واقعی این حملات وجود داشته باشد.
اهداف انتقامی پنهان
یک بعد دیگر عملیات نظامی گسترده رژیم صهیونیستی در شمال کرانه باختری به تمایل صهیونیستها به انتقام انتقامجویی بازمی گردد؛ به ویژه بعد از خسارات سنگینی است که رژیم اشغالگر در غزه و جبهه شمالی فلسطین اشغالی متحمل شد. رژیم صهیونیستی با هدف قانع کردن افکار عمومی خود به دنبال هر راهی برای انتقامجویی از فلسطینیهاست تا جامعه صهیونیستی که تشنه کشتار و خون است را راضی کند. تل آویو علاقمند به اجرای یک نمایش در کرانه باختری است. در واقع هدف اصلی رژیم صهیونیستی از لشکرکشی به کرانه باختری، به اندازهای که تبلیغاتی و سیاسی است، امنیتی نیست.
درگیری داخلی میان صهیونیستها
از یک نگاه دیگر، حمله گسترده رژیم صهیونیستی به کرانه باختری بیانگر وضعیت تفرقه و درگیری در کابینه نتانیاهو و نهادهای امنیتی و نظامی این رژیم است؛ جایی که فشارهای زیادی از سوی مقامات راست افراطی رژیم صهیونیستی در نهادهای نظامی جهت انتقال روشهای جنایتکارانه از غزه به کرانه باختری وجود دارد. «ناحوم بارنیا» کارشناس صهیونیست در روزنامه عبری یدیعوت آحارونوت اعلام کرد که برخی از وزرا و اعضای کنست، بر اقدامات سختگیرانه در کرانه باختری از جمله آوارگی فلسطینیها از خانههای خود و اشغال این منطقه تاکید دارند.
شکست اهداف امنیتی صهیونیستها در کرانه باختری
با وجود لشکرکشی گسترده ارتش صهیونیستی به کرانه باختری، بسیاری از گزارشهای رسانههای این رژیم نشان میدهد که هیچگونه تغییر اساسی در معادله امنیتی در کرانه باختری ایجاد نشده است. همچنین تجربه نشان میدهد عملیاتهای مقاومتی و ضد صهیونیستی در کرانه باختری بعد از تشدید حملات صهیونیستها نه تنها متوقف نمیشود، بلکه گسترش نیز مییابد؛ زیرا مقاومت در کرانه باختری انعطافپذیرتر و سازمانیافتهتر شده و همین مسئله توانایی اشغالگران برای مهار مقاومت در کرانه باختری را محدود میکند.
آمار مربوط به عملیاتهای مقاومت در کرانه باختری به ویژه طی ماههای گذشته و همچنین میزان تأثیرگذاری این عملیاتها بهترین گواه بر تداوم شکست رژیم صهیونیستی در مقابله با وضعیت امنیتی و مقاومت در این منطقه است.