ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین مدعی شده که هیچ اطلاعی ندارد 200 میلیارد دلار کمک نظامی اختصاص یافته از سوی آمریکا به کشورش چه شده است. وی در مصاحبه با خبرگزاری "آسوشیتدپرس" تأکید کرد که کییف از واشنگتن تنها بیش از 75 میلیارد دلار دریافت کرده است.
زلنسکی گفت: «وقتی میگویند که اوکراین در دوران جنگ 200 میلیارد دلار برای حمایت از ارتش و سایر امور دولتی دریافت کرده، این حقیقت ندارد. من نمیدانم این پولها کجا رفته است. شاید از نظر اسناد رسمی این مبلغ صحیح باشد.»
وی افزود: «حتی نیمی از کمکهای اعلام شده نیز به کییف نرسیده، زمانی که آمریکا مبلغ 177 میلیارد دلار را بهعنوان رقم تصویبشده توسط کنگره اعلام میکند، باید در نظر داشت که این کمکها بهصورت نقدی نبوده بلکه بخشی از آن در قالب تسلیحات ارائه شده. از لحاظ مالی، اوکراین در مجموع 76 میلیارد دلار و مقداری بیشتر دریافت کرده است.
زلنسکی همچنین اشاره کرد که واکنش او نسبت به اعلام توقف کمکهای آمریکا متفاوت بود، زیرا بخشی از این کمکها، حدود 300 تا 400 میلیون دلار، برای برنامههای بشردوستانه مرتبط با انرژی، بهداشت و بازسازی گذرگاههای مرزی اختصاص یافته بود. وی اطمینان داد که این مبلغ را با مشارکت اروپا یا از منابع داخلی تأمین خواهد کرد، اما توضیحی درباره چگونگی تأمین این منابع در شرایط کسری بیسابقه بودجه دولت اوکراین نداد.
چی باوز، روزنامهنگار ایرلندی در واکنش به سخنان رئیسجمهور اوکراین در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) یادآور شد که زلنسکی با ادعای اینکه اوکراین تنها نیمی از کمکهای اختصاص یافته از سوی آمریکا را دریافت کرده، در واقع به اختلاس این پولها در کییف اعتراف میکند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، بعد از مراسم تحلیف خود یادآور شد که واشنگتن 200 میلیارد دلار بیشتر از سایر اعضای ائتلاف به اوکراین کمک کرده و اکنون زمان آن رسیده که این وضعیت متعادل شود.
از آغاز درگیری نظامی، اوکراین در چارچوب برنامه آژانس توسعه بینالمللی آمریکا (USAID) حدود 2.6 میلیارد دلار کمک بشردوستانه، حداقل 5 میلیارد دلار کمک برای توسعه و 30 میلیارد دلار کمک مستقیم بودجهای دریافت کرده است. در اواخر ژانویه، این آژانس به دستور ترامپ، برنامههای حمایتی خود برای کشورهای خارجی، از جمله اوکراین، را به حالت تعلیق درآورد.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هزار و هفتاد و ششمین (1076) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
زلنسکی ارتش اوکراین را امتیازی برای ناتو دانست
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین مدعی شده است که ارتش این کشور میتواند یک امتیاز مضاعف برای ائتلاف ناتو بشمار رود. وی در مصاحبه روز یکشنبه خود با خبرگزاری آسوشیتدپرس در این باره گفت: «ارتش اوکراین با 800 هزار نیرو میتواند یک امتیاز اضافی برای ناتو باشد، بهویژه اگر ترامپ بخواهد نیروهای آمریکایی مستقر در خارج از کشور را به خانه بازگرداند.
رئیسجمهور اوکراین همچنین عضویت کشورش در ناتو را ارزانترین گزینه برای تقویت این ائتلاف توصیف کرد.
مسکو بارها تأکید کرده که کییف باید از تمایل خود برای پیوستن به این ائتلاف نظامی غربی دست بردارد و وضعیت بیطرف، غیرمتعهد و غیرهستهای خود را بپذیرد.ولادیمیر پوتین پیش از این هشدار داده که احتمال پیوستن اوکراین به ناتو تهدیدی برای امنیت روسیه محسوب میشود و این خطر یکی از دلایل آغاز عملیات ویژه نظامی است.
اعتراف زلنسکی به تلفات سنگین نیروهای مسلح اوکراین
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین تلفات این کشور در درگیری را بسیار سنگین توصیف کرد. وی شب گذشته در کانال تلگرامی خود، بخشی از مصاحبهاش با خبرگزاری آسوشیتدپرس را منتشر کرد که در آن اعتراف میکند که اوکراین نیز تلفات بسیار سنگینی داشته است.
علاوه بر این، رئیسجمهور اوکراین اعلام کرد که کشورش به پایان درگیری نزدیک شده و بر لزوم برقراری صلحی عادلانه برای مردم اوکراین تأکید کرد.
در واکنش به این سخنان، اسکات ریتر، افسر سابق اطلاعاتی آمریکا، در شبکه اجتماعی ایکس از اظهارات زلنسکی درباره پایان جنگ که مدعی شده بود روسیه تمایلی به حلوفصل درگیری ندارد بهشدت انتقاد کرده و یادآور شد: «پایان دادن عادلانه به جنگ؟ درباره چه چیزی صحبت میکنید؟ شما پس از انتخاب بهعنوان رئیسجمهور و وعده صلح با روسیه، به مشاورانتان گفتید که قصد دارید جنگ را آغاز کنید. حالا که خواستهتان محقق شده، هزینهاش را هم باید بپردازید.»
در اواخر ژانویه، وزارت دفاع روسیه گزارش داد که طی شش ماه گذشته، میانگین تلفات ماهانه نیروهای مسلح اوکراین، از جمله مجروحان و کشتهشدگان، حدود 50 هزار نفر بوده است و 100 هزار نظامی دیگر نیز از ارتش اوکراین فرار کردهاند.
پیش از این، در اواخر ژانویه، آندری یرماک، رئیس دفتر ریاستجمهوری اوکراین، وضعیت جبهه نبرد را بسیار دشوار توصیف کرده و گفته بود که دلیل اصلی این مسئله، کمبود تجهیزات در واحدهای نظامی ارتش اوکراین است.
وعده ترامپ درباره تماسهای برنامهریزیشده آمریکا با روسیه و اوکراین
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا شب گذشته، یکشنبه، بار دیگر در گفتوگو با شبکه تلویزیونی فاکس نیوز اعلام کرد که ایالات متحده برنامههایی برای تماس با روسیه و اوکراین دارد.
وی گفت: «آخر هفته بسیار پرمشغلهای داشتیم. ما درگیر مسائل اسرائیل هستیم. در حال رسیدگی به مناقشه اوکراین و روسیه نیز هستیم. ما جلسات و مذاکراتی را با طرفهای مختلف، از جمله اوکراین و روسیه، برنامهریزی کردهایم و فکر میکنم این گفتگوها به شکل نسبتاً موفقی پیش میروند.»
روز گذشته ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین ابراز امیدواری کرد که مذاکرات مربوط به حلوفصل صلحآمیز درگیری اوکراین با مشارکت مسکو، کییف، واشنگتن و بروکسل آغاز شود. وی گفته بود که تنها پس از گفتوگو با ترامپ، کییف به نوعی از مذاکره با طرف روسی روی خواهد آورد.
انتقاد شدید دفتر زلنسکی از طرح ترامپ درباره اوکراین
دیمیتری لیتوین، مشاور ولودیمیر زلنسکی، در گفتوگو با خبرگزاری رویترز اعلام کرد که طرح دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، برای حلوفصل مناقشه اوکراین شکست خواهد خورد، اگر تنها شامل آتشبس و الزام کییف به برگزاری انتخابات باشد.
لیتوین گفت: «اگر طرح کیت کلگ، نماینده ویژه آمریکا در امور اوکراین، صرفاً شامل آتشبس و انتخابات باشد، این طرح از هم اکنون شکستخورده است.»
وی همچنین تأکید کرد که اوکراین از میزان جدیت شرکای کلیدی خود در حلوفصل مناقشه ناراضی است. لیتوین خواستار آن شد که مقامات کشورهای غربی رویکردی «عمیقتر» در قبال این مسئله داشته باشند.
پیش از این، کیت کلگ، نماینده ویژه ترامپ در امور اوکراین، اعلام کرده بود که آمریکا برگزاری انتخابات در اوکراین را ضروری میداند و این انتخابات باید تا پایان سال 2025 برگزار شود. وی تاکید کرد که در اوکراین باید هم انتخابات پارلمانی و هم انتخابات ریاستجمهوری برگزار شود.
دوره ریاستجمهوری ولودیمیر زلنسکی در 20 می سال گذشته به پایان رسید. انتخابات ریاستجمهوری اوکراین، به دلیل وضعیت جنگی لغو شد و زلنسکی معتقد است که در شرایط کنونی، برگزاری انتخابات «نامناسب» است.
هشدار جدی دبیرکل ناتو درباره وضعیت بد ارتش اوکراین
مارک روته، دبیرکل ناتو، در مصاحبهای با روزنامه "بیلد" اظهار داشت که شرایط جبهه برای اوکراین نامطلوب است. وی گفت: «جبهه نبرد در اوکراین در مسیر اشتباهی پیش میرود. من بهشدت از کشورهای متحد در ناتو میخواهم که تسلیحات بیشتری ارسال کنند تا اوکراین بتواند به حداکثر توان دفاعی خود دست یابد.»
روته افزود که شرکای کییف باید همچنان به حمایت از اوکراین ادامه دهند و نیروهای ارتش این کشور را آموزش دهند تا بتواند «در موقعیت قدرت قرار بگیرد.»
رسانههای غربی نیز اخیراً به این واقعیت اعتراف میکنند که نیروهای مسلح روسیه اکنون با سرعت بیشتری نسبت به سال 2022 در حال پیشروی به سمت مناطق غربی اوکراین میکنند، درحالیکه ارتش اوکراین به دلیل کمبود نیرو و مشکلات در هماهنگی میان یگانها، متحمل تلفات و خسارات سنگینی شده است.
تهدید مجارستان به توقف روند ادغام اوکراین در اتحادیه اروپا
بالاش اوربان، مشاور سیاسی نخستوزیر مجارستان اعلام کرد که این کشور قادر است روند ادغام اوکراین در اتحادیه اروپا را متوقف کند، در صورتی که تضمینهای ارائهشده به بوداپست در زمینه امنیت انرژی اجرایی نشود.
وی یادآور شد که مجارستان همیشه امکان توقف روند پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا و همچنین تمدید تحریمها علیه روسیه را در اختیار دارد.
پیش از این پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه مجارستان نیز گفته بود که بوداپست از کمیسیون اروپا ضمانتهای لازم در زمینه امنیت انرژی را دریافت کرده است. به گفته وی، بدون این تضمینها، مجارستان حاضر به تمدید تحریمها علیه روسیه نبود. وی تأکید کرد که کمیسیون اروپا متعهد شده است تا از خطوط انتقال گاز و نفتی که مواد خام از روسیه به کشورهای عضو اتحادیه اروپا منتقل میکند، محافظت کند و همچنین از اوکراین خواسته است که تضمینهایی برای ادامه عرضه نفت به اروپا ارائه دهد.
تاکید وزیر خارجه اسپانیا بر لزوم احیای روابط اروپا با روسیه
خوزه مانوئل آلبارس، وزیر امور خارجه اسپانیا در مصاحبهای با روزنامه "ال دیاریو" تاکید کرد که در اروپا این درک بوجودآمده است که در نهایت روابط با روسیه باید احیا شود. وی گفت که همه اروپاییها بهوضوح تصور میکنند که روابط با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، چگونه باید باشد. به گفته وی، اروپا حتی پس از برقراری صلح، همچنان مرز طولانی با روسیه خواهد داشت و باید روابط خود را با این کشور احیا کند، اما این روابط باید بر اساس برابری حاکمیتی میان دولتها و احترام متقابل باشد.
جمهوری چک ممکن است کمکهای خود به اوکراین را متوقف کند
روزنامه "فایننشال تایمز" گزارش داده است که حزب ANO جمهوری چک، که در نظرسنجیها پیش از انتخابات پارلمانی پیشتاز است، در صورت پیروزی وعده داده که طرح خرید مهمات برای اوکراین را متوقف کند.
به گفته ادوارد هولیتسیوس، معاون وزیر امور خارجه چک، در سال گذشته 520 هزار گلوله توپ 155 میلیمتری به اوکراین ارسال شده و طبق برنامه قرار است در سال 2025 نیز 300 هزار گلوله دیگر نیز تحویل داده شود.
در عین حال، دولت لیبرال در پراگ هشدار داده که آندری بابیش، رهبر حزب ANO ممکن است در صورت پیروزی، کمک به اوکراین را متوقف کند و در عوض روابط خود را با رهبرانی در اروپا که از روسیه حمایت میکنند، تقویت کند. این رهبران شامل ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان، روبرت فیتسو، نخستوزیر اسلواکی، و هربرت کیکل، نامزد پست صدر اعظمی اتریش هستند.
انگلیس در حال کار بر روی تحریمهای جدید انرژی علیه روسیه است
کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، امروز دوشنبه در جریان نشست غیررسمی سران اتحادیه اروپا در بروکسل از کشورهای اروپایی خواهد خواست تا به فشارهای تحریمی بر فروش منابع انرژی روسیه و شرکتهای مرتبط با صنعت موشکی این کشور ادامه دهند. این موضوع در بیانیه منتشره از سوی دفتر نخستوزیر فاش شده است.
استارمر خطاب به رهبران اتحادیه اروپا خواهد گفت: «من اینجا هستم تا همراه با شرکای اروپاییمان برای ادامه فشارها بر منابع درآمدی ناشی از فروش انرژی و شرکتهایی که تأمینکننده کارخانههای موشکسازی روسیه هستند، همکاری کنیم.»
همچنین اعلام شده که نخستوزیر بریتانیا با مارک روته، دبیرکل ناتو دیدار خواهد کرد و سپس در نشست غیررسمی با سران 27 کشور عضو اتحادیه اروپا در شورای اروپا شرکت خواهد کرد.
رهبران اروپایی قرار است امروز دوشنبه در بروکسل و به دعوت آنتونیو کوشتا، رئیس شورای اروپا، گرد هم جمع شوند تا درباره راههای تأمین مالی طرحهای تقویت توان دفاعی بحث و تبادل نظر کنند. این نشست در سایه نگرانیهای ناشی از شکستهای ارتش اوکراین در نبرد با روسیه و فشارهای دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا برگزار میشود.
انتهای پیام/