ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرگزاری مهر، در این مراسم که با استقبال کمنظیر شاعران، نویسندگان، اساتید دانشگاه، انجمنهای شعر و دوستداران ادبیات همراه بود، نخست «دبیر نشست و مدیر شنابا» به معرفی بانوی شاعر جنوبی پرداخت و گفت: «فرح راورد شیری متولد ۱۰ شهریور ۱۳۳۹ بوشهر است، که سلسله نیاکانش به «اردشیر بابکان» میرسد؛ از اجداد وی میتوان به «حاجنجف» ملاک معروف بوشهری اشاره کرد که تاجر مروارید بود و با بازرگانان کشورهای مصر، عربستان و هند رفتوآمد داشت.
غلامرضا ابراهیمی اضافه کرد: «راوردشیری در زمره شاعرانیست که از دهه هفتاد به کار سرودن پرداخت و در سال ۱۳۹۱ نخستین مجموعه شعرش را با نام «در کابوس سیب فرو میروم» توسط انتشارت داستانسرا منتشر ساخت و اینک شاهد رونمایی دومین کتاب ایشان با عنوان «مورچهها تکههای روز را به تاریکی میبرند» توسط نشر شنابا هستیم.
ابراهیمی با اشاره به این مجموعه خاطرنشان کرد: این کتاب، حاصل سه دهه زیست ادبی شاعر است که در دو دفتر با نامهای حسرتهای ضمیر مفرد من (دلسرودههای ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۳) و گزیده مجموعه در کابوس سیب فرو میروم (اشعار قبل از سال ۱۳۹۰) در قالب شعر سپید، با طراحی جلد فرشید ابراهیمی و صفحهآرایی سپیده شیرکو توسط نشر «شنابا» به زیور طبع آراسته شده است.
وی با اشاره به ویژگیهای شعری راورد شیری بیان داشت: «زبان ورزی، حس زنانگی، عاطفه غنی، طنز اجتماعی، روایتمندی، طنین موسیقیایی، صمیمیت زبان و سیالیت بیان» از جمله مولفههایی است که اشعار راوردشیری را به سمت اثر انگشت خاص رهنمون میسازد.
مدیر انتشارات شنابا خاطرنشان کرد: راورد شیری شاعری ست اجتماعی که با بهرهگیری از ذهن خلاق و آنات شاعرانه «صدای رسانه مردم زمانه» است.
مجید عابدی با تحسین نام مجموعه و در همتنیدگی آن با صفحهآرایی زیبای کتاب عنوان کرد: مجموعه «مورچهها تکههای روز را....» یکی از نمونههای خوب شعر سپید در جنوب کشور است که با صفحهآرایی و طرح جلد زیبا و اثرگذار نشر شنابا همراه است.
وی ادامه داد: از هفت مؤلفهای که بنای شعر سپید بر پایه آن استوار است، به روشنی میتوان یکییکی آنها را از اشعار راوردشیری بیرون کشید و به التذاذ متن دست یافت.
عابدی افزود: از منظر «فرم و ساختار» این مجموعه چنان از سطربندیهای دقیق برخوردار است، که همسو و متناسب با دیگر مؤلفههای شعری پیش رفته؛ آنچنان که کمتر واژهای یافت میشود که غیر متعارف و ناسزوار آمده باشد.
شاعر و منتقد هم استانی اضافه کرد: از لحاظ «زبان» شاهد ترکیبسازی، قرینهسازی و بازیهای زبانی و جابجاییهای زیبا در ارکان جمله مواجه هستیم، که به شکل طبیعی و هدفمند شکل گرفته است. ایشان با نگاهی به «ایجاز» در این مجموعه خاطرنشان کرد: امروز ایجاز در شعر پیشرو جهان یکی از نِحلههای فوقالعاده لازم است، که در شعر راوردشیری نیز از این مؤلفه به خوبی کار کشیده شده است.
عابدی با اشاره به دیگر مؤلفههای شعری ایشان افزود: «تخیل قوی، تشخیص، احساس و کشف، اندیشه و فلسفه، موسیقی» از جمله شاخصهایی است که با فرم تازه بیانی، سبب خلق فضای نوین، التذاذ ادبی و همذات پنداری در مخاطب میشود.
بشیر علوی نخست با اشاره به طرح جلد زیبای مجموعه «مورچهها تکههای روز …» عنوان کرد: ارتباط تصویری با نام انتزاعی مجموعه کاریست دشوار، که انصافاً طراح جلد کتاب، به زیبایی از پس کار بر آمده است.
وی با اشارات ویژه به رویکرد موسیقی در شعر نو بیان داشت: یکی از مؤلفههای شعر سپید که در غیاب وزن، جایگزین میشود استفاده از «مکثها و فاصلهها» ست که به زیبایی در این مجموعه نمایان است.
علوی با اشاره به آرایه «تکرار» در این مجموعه بیان داشت: در اشعار خانم راورد شیری چون شاملو و هوشنگ ایرانی، «تکرار افعال و بندهایی از جمله» سبب تولید نوعی وزن، هارمونی کلام و التذاذ موسیقیایی شده است.
ایشان با اشاره به «واجآرایی» در این مجموعه تصریح کرد: رویکرد شاعر به واجآرایی، سبب آفرینش نوعی سجع در متن و درک و دریافت بهتر از اشعار شده است.
علوی با نگاهی به زیباییشناسی اشعار راورد شیری در حوزه زبان و موسیقی افزود: یکی دیگر از شگردهای زبانی شاعر «حذف افعال» است، که جدا از تاویلمعنایی، سبب ظهور و بروز نوعی موسیقی در اشعار این مجموعه شده است.
در پایان مراسم خالق مجموعه «فرح راورد شیری» لحظاتی چند به تشکر از جمعیت حاضر در مراسم پرداخت و گفت: امروز به خود میبالم که شاهد حضور سبز و ارزشمند دوستان شاعر، اساتید گران سنگ در جشن رونمایی کتاب هستم.
راورد شیری با اشاره به نقش اثرگذار مدیر نشر شنابا در ثمردهی این کتاب بیان داشت: بر خود لازم میدانم از همراهی ارزنده مدیر نشر شنابا در ویراستاری و چاپ و انتشار این مجموعه کمال تشکر و قدردانی را داشته باشم، که این اثر با ویراستاری، صورتبندی و همراهی لحظه به لحظه ایشان به چاپ رسیده است.
وی در پایان اضافه کرد: این مجموعه را با نهایت افتخار تقدیم میکنم به «همسر گرامی ام» در شب تولد ایشان و تکتک فرزندانم که شعرهای همیشه مناند.
در این محفل پربار که با اجرای غلامرضا ابراهیمی شاعر، منتقد و ناشر مجموعه همراه بود، هر یک شاعران هم استانی «رضا معتمد، محمدرضا احمدیفر، نوذر فولادی، بهراد باغبانینیک، زهرا تعجب، حسین لطفینیا و صالح ناصری» به شعرخوانی پرداختند. همچنین «غزل جابری زاده و سولماز عیسا نژاد» فرزند و عروس مؤلف کتاب، اشعاری زیبا را از مجموعه جدیدالانتشار فرح راورد شیری قرائت کردند و لحظاتی شادمانه را رقم زدند.
ایستگاه پایانی این آئین طربناک با رونمایی از مجموعه «مورچهها....» توسط شاعران و استادان حاضر در محفل، تقدیم «شاخه گل» به شاعر و «جشن امضای کتاب» توسط فرح راوردشیری به دوستداران گلستان ادب فارسی همراه بود.