تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : اقتصاد سلامت
لینک : econews.ir/5x3912567
شناسه : 3912567
تاریخ :
زخم قاچاقچیان چوب بر تن زاگرس اقتصاد ایران: قاچاق چوب، زغال‌گیری از تنه درختان و بهره‌برداری بی‌رویه از جنگل‌های زاگرس به‌دلیل فقر و بیکاری سال به سال افزایش می‌یابد و در این شرایط، فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور از نبود منابع مالی برای حفاظت از عرصه‌های جنگلی خبر می‌دهد.

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان

به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری، تیغ تیز قاچاقچیان برگردن درختان زاگرس است و قصه تلخ قطع درختان در یکی از ارزشمندترین رویشگاه‌های جنگلی ایران و جهان به‌دلیل قوانین قدیمی و خاک‌خورده، حکایتی تکراری است. براساس آمارهای منتشر شده از سازمان منابع طبیعی، 53درصد مساحت جنگل زاگرس طی 80سال گذشته نابود شده است. قاچاق چوب، زغال‌گیری از تنه درختان و بهره‌برداری بی‌رویه از جنگل‌های زاگرس به‌دلیل فقر و بیکاری سال به سال افزایش می‌یابد و در این شرایط، فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور از نبود منابع مالی برای حفاظت از عرصه‌های جنگلی خبر می‌دهد.



محدودیت‌های مقابله با قاچاقچیان


سرهنگ علی ملکی آهنگران، فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری: مبلغ ناچیز جریمه قطع درختان جنگلی یکی از دلایل افزایش قاچاق چوب این درختان است. پرونده قطع درخت و قاچاق چوب عموما به تعزیرات ارجاع می‌شود و تعزیرات هم جریمه‌های نقدی برای این جرم تعیین می‌کند که گاه این مبلغ جریمه مالی از ارزش فیزیکی درخت کمتر است. برای جرایم قطع درختان باید ارزش زیستی نهال و درخت در نظر گرفته شود، اما قاچاق چوب در برخی موارد در قانون، قاچاق محسوب نمی‌شود و چنین رویکردی اساسا بازدارنده نیست. البته در این زمینه نقایصی هم متوجه یگان حفاظت است. ما برای پایش مستمر عرصه‌ها و افزایش اشراف بر جنگل‌ها به فناوری‌های نوینی مثل ریزپرنده‌، پهپاد و دوربین نیاز داریم اما به‌دلیل کمبود اعتبار در این زمینه با محدودیت مواجه هستیم. 4هزار نیروی یگان حفاظت منابع طبیعی شرکتی هستند و به دلایلی محدودیت‌هایی برای به‌کارگیری این نیروها وجود دارد؛ به‌ویژه در زمینه حقوق و مزایای نیروهای شرکتی. با وجود همه محدودیت‌ها یگان حفاظت همه تلاش خود را برای مقابله با قاچاقچیان چوب به‌کار می‌گیرد و در این زمینه کوتاه نمی‌آییم.



روش‌های قاچاقچیان برای قطع درختان


آتش زدن عمدی جنگل: قاچاقچیان به آتش زدن بخشی از جنگل اقدام می‌کنند و هنگامی که نیروهای امدادی مشغول اطفای حریق هستند، با قطع درختان در نقطه‌ای دیگر، خودروهای حمل چوب را از مسیرهای خالی از نیروهای حفاظت عبور می‌دهند.
کرت زنی: یکی دیگر از روش‌های قاچاقچیان کرت‌زنی است که در این روش، آوندهای درختان از تنه قطع می‌شود تا آب و منابع غذایی از ریشه به ساقه و برگ‌ها نرسد و درخت آرام آرام خشک شود.
اسیدپاشی: قاچاقچیان چوب با پاشیدن اسید بر تنه درختان، باعث خشک شدن درخت می‌شوند و بعد از آنکه درخت خشک شد با خیال راحت و بدون نگرانی به تکه کردن درخت و فروش آن اقدام می‌کنند.