ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم ـ سیزدهمین شماره از پادکست «در عمق» که به بررسی مهمترین روندها، تحولات و همچنین شخصیتها در غرب آسیا میپردازد، روز یکشنبه 14 بهمن ماه 1403 به میزبانی خبرگزاری تسنیم منتشر شد.
در آستانه سال 2025، پنج محور اساسی به عنوان چالشهای منطقهای عمده برای اسرائیل قابل شناسایی است. این چالشها عبارتند از «وضعیت آینده کرانه باختری و نوار غزه»، «وضعیت لبنان و جایگاه حزبالله در این کشور»، «شرایط جدید سوریه پس از گذار سیاسی» و نهایتاً «تقابل میان ایران و اسرائیل».
وضعیت آتی نوار غزه و کرانه باختری
تداوم مناقشات و عدم تعیین تکلیف نهایی وضعیت سیاسی و امنیتی نوار غزه و کرانه باختری، کماکان به عنوان یک چالش بنیادین برای اسرائیل مطرح است. پیچیدگیهای مربوط به اداره این مناطق، وضعیت معیشتی ساکنان، و پتانسیل بالای تنش و درگیری، از جمله عواملی هستند که این موضوع را به یک چالش مستمر برای اسرائیل تبدیل میکند.
وضعیت حزبالله لبنان و ثبات لبنان
حضور و فعالیت حزبالله لبنان به عنوان یک بازیگر مسلح غیردولتی قدرتمند در مرزهای شمالی اسرائیل و همچنین وضعیت سیاسی و اقتصادی ناپایدار لبنان، چالشهای امنیتی و استراتژیک قابل توجهی را برای اسرائیل ایجاد میکند. هرگونه بیثباتی فزاینده در لبنان و یا افزایش توانمندیهای نظامی حزبالله میتواند به تشدید تنشها و درگیریهای احتمالی منجر شود.
وضعیت سوریه و حضور نظامی اسرائیل در آن کشور
تداوم بحران داخلی سوریه و حضور بازیگران متعدد منطقهای و بینالمللی در این کشور، همراه با منافع و سیاستهای اسرائیل در قبال سوریه، چالشهای پیچیدهای را برای اسرائیل به همراه دارد. حضور نظامی اسرائیل در سوریه و اقدامات منتسب به آن در این کشور، پتانسیل ایجاد تنش و تقابل با بازیگران دیگر، به ویژه ایران و متحدان منطقهای آن را افزایش میدهد.
تقابل ایران و اسرائیل
تنش فزاینده و تقابل رو به گسترش میان ایران و رژیم صهیونیستی، که در یک سال و نیم گذشته از فاز «جنگ سایه» عبور کرد و به رویاروییهای مستقیم نزدیکتر شد نیز یکی از مهمترین چالشهای منطقهای اسرائیل در سال 2025 محسوب میشود. تحولات یک سال و نیم اخیر، از جمله حمله رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق و پاسخهای متقابل، سطح این تقابل را به شکل چشمگیری افزایش داده است. آینده این تقابل، به ویژه با توجه به تغییرات احتمالی در سیاست خارجی ایالات متحده، مسئلهای با اهمیت راهبردی برای اسرائیل خواهد بود.
پرونده عادیسازی روابط اسرائیل و عربستان سعودی
هرچند موضوع عادیسازی روابط با عربستان سعودی به عنوان یک پرونده مجزا، نیازمند بررسی تفصیلی در نظر گرفته شده است و در این گزارش به آن پرداخته نخواهد شد، اما این موضوع نیز به عنوان یک چالش مهم و تأثیرگذار بر جایگاه منطقهای اسرائیل در سال 2025 قابل ذکر است.
با وجود نشانههایی از کاهش سطح بحرانها در مقایسه با ابتدای سال 2024، هیچ تضمینی برای تداوم این روند و حرکت منطقه به سوی ثبات بیشتر در سال 2025 وجود ندارد. احتمال تجدید درگیریها در نوار غزه، کرانه باختری، لبنان و سوریه همچنان پابرجا است. همچنین، ابهام در مسیر آتی تقابل ایران و اسرائیل، مانع از اطمینان به کاهش تنشهای موجود در این حوزه میشود.
واقعیت مهم دیگر، تداوم حضور و فعالیت گروههای شبهنظامی و گروههای «مقاومت» در منطقه است. این گروهها، که در کشورهایی نظیر عراق، سوریه، لبنان، لیبی و یمن فعال هستند، علیرغم کاهش نسبی توانمندیهای نظامی برخی از آنها در کوتاهمدت (مانند سازمان رزم حماس و حزبالله لبنان)، همچنان به عنوان بازیگران مؤثر در سطح منطقه به شمار میروند. پرسش اساسی این است که آیا اسرائیل قادر خواهد بود ضربات وارده به این گروههای مقاومت را به یک موازنه قدرت جدید در منطقه تبدیل کند، یا اینکه تحولات آتی مسیری متفاوت را رقم خواهد زد؟
انتهای پیام/