ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
سیدجعفر تشکریهاشمی در جلسه فوقالعاده شورای شهر تهران در تذکر پیش از دستور خود اظهار کرد: تصمیم گیری درخصوص وضعیت آلودگی هوا واقعا شرمآور شده است. در طول سال چند روز باید تنها راهکار موجود، تعطیلی مدارس و ادارات باشد؟ گویا هیچ اقدام موثری برای عبور از این بحران صورت نمیگیرد و سوال این است که آیا ما تنها کشوری در دنیا هستیم که با این پدیده مواجهیم؟ منشأ این آلودگیها مشخص است.
اگر از شهر تهران بیرون برویم، حتی در فاصلهای نهچندان دور، این دود غالب بر هوای شهر مشاهده میشود. این دود ناشیاز عملکرد ناصحیح خودروهای فرسوده، خودروهای غیراستاندارد و استفاده بیش از حد از خودرو شخصی است. این عوامل باعث شده که جان مردم همچنان بهعنوان ارزانترین سرمایه به فنا برود. انگار پذیرفتهایم که مرگ ناشیاز آلودگی هوا امری بدیهی است.
وی با بیان اینکه طبق گفته وزیر بهداشت، سالانه ۵۰هزار نفر در کشور به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند، گفت: این رقم بیشاز دو برابر کشتهشدگان تصادفات رانندگی است؛ تصادفاتی که ما را جزو بدترین کشورها به لحاظ تلفات قرار داده است. حال این سوال پیش میآید که دولت، مسئولان و مقامات چه اقدامی کردهاند؟ بهعنوان نمایندگان مردم در شورای اسلامی شهر تهران، چه اقدام موثری انجام دادهایم تا این معضل حل شود؟ تشکریهاشمی اضافه کرد: بودجه سال ۱۴۰۴ در شورای شهر تهران در حال بسته
شدن است.
این بهترین زمانی است که همکارانم در شورای اسلامی شهر تهران به برنامه سال ۱۴۰۴ شهرداری توجه کنند و ببینند آیا این برنامه توان کاهش آلودگی هوا، عبور از بحرانهای سوخت و انرژی و حل مشکلات حملونقل را دارد یا خیر؟ اگر این برنامه پاسخگو نیست، باید از هر نقطهای که ممکن است، جلوی انحراف آن را بگیریم. برنامه سال ۱۴۰۴ یک آزمون بزرگ برای همه ماست.
وی ادامه داد: مقاممعظم رهبری بارها بر واگذاری امور به مردم و استفاده از توان بخشخصوصی تاکید کردهاند. باید بررسی کنیم آیا به بخش خصوصی اجازه دادهایم در موضوعات مختلفی مثل مدیریت پسماند، حملونقل عمومی و بازسازی بافتهای فرسوده مداخله داشته باشد یا خیر؟ در حوزه حملونقل عمومی، آیا همچنان باید خودمان اتوبوس و تاکسی بخریم و راننده استخدام کنیم یا میتوانیم از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کنیم؟ این مسائل نیازمند دقت و توجه همه ما در برنامه سال
۱۴۰۴ است.
مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران در ادامه این جلسه عنوان کرد: باید مساله نجات تهران را عملیاتی کنیم. دلسوزتر از اعضای شورا در شهر تهران پیدا نمیشود. ما باید خودمان کمیتهای درست کنیم؛ اما با حرکت شورا و شهرداری نمیشود مشکل آلودگی را حل کرد. شورا باید فکر کند تا از دیگران مطالبه کند، چراکه ما میتوانیم روی این مساله کار اساسی انجام دهیم. باید مطالبهگر باشیم و برای ما شرم است که این همه تعطیلی داشته باشیم. شهرهایی در دنیا داشتیم که وضعیتشان از ما بدتر بوده، اما امروز هوای پاکی دارند.
وی ادامه داد: امیدوارم اتوبوسهای جدید به موقع برسند و بتوانیم از سوخت پاک استفاده کنیم. باید روی انرژی پاک هم کار کنیم، برنامه ارائه دهیم و مطالبهگر باشیم. کارخانههایی در کرج وجود دارند که قیر میسوزانند و دود آنها به تهران میآید و هوا آلوده میشود. پیشنهاد میکنم کارگروهی را تشکیل دهیم تا برای رفع آلودگی هوا برنامهریزی کنیم.
مهدی اقراریان، عضو شورای شهر تهران نیز در تذکر پیش از دستور خود با اشاره به ناکارآمدی شهرداران اظهار کرد: با آمدورفت شهرداران مشکل شهر حل نمیشود؛ بلکه پیچیدهتر میشود. رفع مشکلات اجتماعی با سازوکارهای قبلی و بوروکراسی پیچیده قابلحل نیست و باید حکمرانی مساله محور را در دستور کار قرار دهیم. شورای شهر نمیتواند معطل دیگر دستگاهها در نجات تهران باقی بماند. باید کارگروه نجات تهران در شورا شکل بگیرد و حتی میتوان طرح آن را در شورا به تصویب رساند؛ البته دستگاههای دیگر نیز باید همکاری کنند.
اقراریان همچنین عنوان کرد: انتقال مراکز سیاسی از تهران با تشکیل شورایی در این خصوص قانون مصوب مجلس است.
رئیس جمهور، معاوناول رئیسجمهور، وزیر کشور، وزیر اطلاعات، وزیر نیرو، رئیس سازمان حفاظت محیطزیست، وزیر میراث فرهنگی، رئیس شورای شهر، شهردار تهران، رئیس ستاد نیروهای مسلح و یک نفر از اعضای کمیسیون عمران مجلس باید در این شورا شرکت کنند و لازم است این دغدغه دنبال شود. نجات تهران باید توسط اصحاب رسانه دنبال شود تا بتوان در فرصت باقیمانده کاری برای تهران انجام داد. دستگاههایی که پاسخگو نیستند نیز باید به ما به عنوان نمایندگان مردم پاسخگو باشند.