ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
خبرگزاری تسنیم- برنامه پلاتو؛ مجتبی برزگر: برج میلاد و بهمنماه و جشنواره فیلم فجر؛ مهمترین رویداد سینمایی کشور، در تاریخ جمعه 12 بهمن ماه رسماً فعالیت خود را با نمایش فیلم "صیاد" به کارگردانی جواد افشار آغاز کرد.
این فیلم اولین اثر از 32 فیلمی است که تا تاریخ 22 بهمن ماه در بخش رقابتی جشنواره به نمایش درمیآید. در این جشنواره که به نوعی نماینده دستاوردهای سینمای ایران است، به رسم هر ساله، برندگان سیمرغ بلورین در اختتامیه جشنواره معرفی خواهند شد.
فیلم "صیاد" به داستان زندگی سپهبد شهید علی صیاد شیرازی، یکی از فرماندهان برجسته دوران دفاع مقدس، میپردازد و در آن مقطعی از جنگ تحمیلی نمایش داده میشود که این فرمانده با مشکلاتی از جمله خیانتهای بنیصدر مواجه است.
در این فیلم، بازیگرانی همچون علی سرابی که نقش شهید صیاد شیرازی را ایفا میکند، در کنار همسرش مارال بنی آدم که در نقشی دیگر حضور دارد، به ایفای نقش پرداختهاند. بازی سرابی در این فیلم مورد توجه ویژه اهالی رسانه قرار گرفت.
یکی از جنجالهای این فیلم استفاده از فناوریهای نوین همچون هوش مصنوعی برای بازسازی صدای شهید صیاد بود که موجب واکنشهای مختلف در میان منتقدان و اهالی رسانه شد. در این میان، محمدرضا شفیعی، تهیهکننده فیلم، نیز از مشکلات متعدد در فرآیند تولید فیلم و موانع ایجاد شده توسط دستگاههای مختلف فرهنگی در ساخت چنین آثاری گلایه کرد.
علی سرابی، بازیگر نقش شهید صیاد، در گفتگویی با برنامه پلاتوی تسنیم در خصوص دشواریهای ایفای این نقش گفت: "روحیه و شخصیت شهید صیاد شیرازی که یک فرد با عزم و اراده فولادی بود، بسیار چالشبرانگیز بود. با تحقیقاتی که انجام دادم، تلاش کردم حتی به یک درصد از روحیه ایشان نزدیک شوم و خوشحالم که این تلاشها اثرگذار بوده و خانواده شهید از آن راضی بودهاند."
در سوی دیگر، بهزاد زهرایی، منتقد و مدرس سینما، فیلم "صیاد" را از جنبههای مختلف تحلیل کرد. وی فیلمنامه فیلم را مثبت ارزیابی کرد اما در خصوص بازیها اظهار داشت: "به جز بازی نادر سلیمانی، بازی سایر بازیگران زیر سطح استاندارد بود و در مجموع، نتواستند اقتدار و شخصیت برجسته شهید صیاد را به خوبی نمایش دهند. همچنین جلوههای ویژه و تدوین فیلم در سطح متوسطی قرار داشت."
با تمام این نکات، فیلم "صیاد" به عنوان یکی از آثار شاخص جشنواره فیلم فجر امسال، توانست توجهات زیادی را به خود جلب کند، گرچه برخی منتقدان بر این باورند که هنوز فاصله زیادی با نشان دادن تمامی ابعاد شخصیتی و کاری شهید صیاد شیرازی وجود دارد.
همچنین جواد افشار از پیچیدگیها و سختیهایی که در جریان ساخت فیلم «صیاد» با آن مواجه شدند؛ اشاره کرد.
جشنواره فیلم فجر امسال با نمایش فیلمهای متنوع در ژانرهای مختلف، نگاههای جدیدی به تاریخ معاصر ایران را به نمایش گذاشت. در روز اول جشنواره، دو فیلم با مضمون جنگ و تاریخ ایران بر پرده سینما رفتند که هرکدام واکاویهای متفاوتی از این مقاطع حساس را ارائه کردند.
فیلم "صیاد" و روایت جدید جنگی
محمدرضا شفیعی، تهیهکننده فیلم "صیاد"، در نشست خبری این فیلم از جنبههای متفاوت روایت جنگی این اثر سخن گفت. او اشاره کرد: "ما در تاریخ سینمای ایران فیلمهای جنگی زیادی ساختهایم و آثار خوبی هم در این زمینه تولید شده است، اما همیشه فقط گوشهای از جنگ روایت شده و هیچگاه به عمق نظامات جنگی و عملیاتهای فرماندهی در چنین سطحی پرداخته نشده بود. به نظرم این نکته از مهمترین ویژگیهای فیلم "صیاد" است و امیدوارم مخاطب با این رویکرد جدید ارتباط برقرار کند."
نادر سلیمانی، بازیگر نقشهای مهم در این فیلم، نیز در مورد شخصیت شهید صیاد شیرازی گفت: "به نظر من، زیباترین جملهای که میتوان درباره صیاد گفت این است که او هم صیاد دلها بود و هم صیاد دشمنان این خاک."
"بازی خونی"؛ بازگشت به وقایع آمل
دومین فیلمی که در روز اول جشنواره به نمایش درآمد، فیلم "بازی خونی" بود که به وقایع تاریخی آمل در سال 1360 میپردازد. حسین میرزا محمدی، کارگردان فیلم که پیش از این با فیلم "کت چرمی" در جشنواره حضور داشت، این بار با اثر جدید خود در جشنواره حاضر شد.
این فیلم به داستان خلیل، یکی از شخصیتهای مهم این حادثه، میپردازد که پیام احمدینیا در نقش او ایفای نقش کرده است. در نشست خبری، شباهت نقش خلیل با بازی احمدینیا در این فیلم با شخصیتهای قبلی وی مورد بحث قرار گرفت. احمدینیا این شباهت را پذیرفت اما افزود که برای فاصله گرفتن از این شباهت، سعی کرده است به ابعاد درونی شخصیت نزدیک شود.
سعید پروینی، تهیهکننده فیلم "بازی خونی"، در این نشست به فضاسازی موفق فیلم در بازنمایی دهه 60 و وقایع آمل اشاره کرد و گفت: "مخاطب از تماشای فیلم راضی از سالن بیرون میآید. البته برای تأمین نیاز دراماتیک، برخی جزئیات داستان تغییر کرده است، اما داستان اصلی فیلم بر اساس واقعیتهای تاریخی آمل در پاییز و زمستان سال 60 ساخته شده است."
لیندا کیانی بازیگر فیلم در مقابل دوربین پلاتوی تسنیم قرار گرفت و به نکاتی درباره چرایی حضورش در فیلم «بازی خونی» اشاره کرد.
چالشهای بازیگران در "بازی خونی"
ارسطو خوش رزم، بازیگر نقش احمد در فیلم "بازی خونی"، از دشواریهای بازی در این فیلم گفت: "این فیلم یکی از سختترین تجربیات من در 21 سال فعالیت هنریام بود. نقش احمد چالشهای زیادی داشت، بهویژه اینکه باید لهجه مازندرانی را به درستی ایفا میکردم. با توجه به اینکه سریال "پایتخت" نوع خاصی از لهجه مازندرانی را معرفی کرده بود، این کار برایم دشوار و حتی ترسناک بود."
پیام احمدینیا، دیگر بازیگر فیلم، درباره اهمیت این داستان در تاریخ معاصر ایران گفت: "این حادثه نقش بسیار مهمی در تاریخ معاصر ما داشته است. برای نسل جدید شاید از طریق مستند یا کتاب نتوانیم این وقایع را به درستی منتقل کنیم، اما سینما و فیلم بهترین راه برای این کار است. این فیلم توانسته به خوبی این وظیفه را انجام دهد."
در نخستین روز جشنواره فیلم فجر 43، چهار فیلم برای اهالی رسانه اکران شد. یکی از مهمترین فیلمها، سونسوز بود که در شرایطی به برج میلاد رسید که از نام آن کاملاً مشخص بود که با یک فیلم ترکی روبهرو خواهیم بود. فیلمی با حال و هوای روستایی و زبان ترکی که در تمام طول اثر، بازیگران به این زبان سخن میگفتند.
رضا جمالی، کارگردان فیلم، در نشست خبری با اشاره به استفاده از زبان ترکی در فیلم گفت: «هدفم از انتخاب زبان ترکی این بود که به هویت فیلمم پایبند باشم.» او همچنین در مورد دو فیلم دیگر خود، آتابایی و پوست که به زبان ترکی ساخته شدهاند، صحبت کرد.
ناصر محبی، بازیگر سونسوز، در این نشست اظهار کرد: «اسم فیلم کاملاً با موضوع آن هماهنگ است. مسائل مطرحشده در فیلم، مانند مردسالاری و ظلمهایی که مردها به زنان روستایی تحمیل میکنند، واقعیتهای موجود در جامعهاند.» او اضافه کرد که فیلم به هیچوجه کنایهدار نبوده و مشکلات اجتماعی را بهصورت واقعی مطرح کرده است.
مریم مومن، تنها چهره شناختهشده فیلم، که به دلیل کسالت در جشنواره حضور نداشت، بهروز اللهوردی، دیگر بازیگر فیلم، جای او را پر کرد و اشاره کرد که این فیلم برای سرگرمی ساخته نشده است. به گفته او: «این فیلم یک طنز تلخ است که به زندگی واقعی و مشکلات آن پرداخته است. بسیاری از لحظات فیلم آنقدر غمانگیز بودند که باعث گریه من میشد. این فیلم به هیچ عنوان برای تفریح و سرگرمی ساخته نشده است، بلکه به مشکلات واقعی و دردناک زندگی پرداخته است.»
فیلمنامه ضعیف یا نگاه انسانی به سینما؟!
در ادامه، ابوالفضل جلیلی، کارگردان فیلم آماده ساده، به سوالات اهالی رسانه پاسخ داد. او که با نقدهایی نسبت به سبک فیلمسازی خود مواجه بود، در نشست خبری تاکید کرد که «هدف من از ساخت این فیلم، نگاه انسانی به سینما است و من اهل ساخت فیلم با پولهای کلان دولتی و رانتی نیستم.»
جلیلی با اشاره به ویژگیهای خاص فیلم خود در مقابل دوربین پلاتو تأکید کرد: «ما این فیلم را با دست خالی و با همکاری دوستان ساختهایم. موضوع اصلی فیلم، بدهکاری نوجوانان و جوانان است و اینکه چگونه آنها برای ساختن یک زندگی بهتر تلاش میکنند.»
سید امیر سیدزاده، تهیهکننده فیلم، نیز با اشاره به واکنشهای مثبت مخاطبان، گفت: «این فیلم توانسته با موضوع خاص خود درباره بدهکاری نوجوانان، ارتباط خوبی با تماشاگران برقرار کند و آنطور که من دیدم، استقبال از آن خوب بوده است. فیلم به مسائلی پرداخته که جامعه، خانواده و مدارس به عنوان سه رکن اصلی تربیت فرزندان، باید بیشتر به آن توجه کنند.»
در مجموع، روز نخست جشنواره با واکنشهای متفاوتی روبهرو شد. فیلم صیاد توانست نظر مثبت منتقدین و اهالی رسانه را جلب کند، اما چهار فیلم دیگر نتوانستند چندان تاثیرگذار باشند. در این میان، اتفاقات جالبی نیز رخ داد؛ مثلاً سعید پروینی، تهیهکننده بازی خونی، ترجیح داد که در نشست خبری حضور نداشته باشد و از پایین و در کنار اهالی رسانه به بررسی فیلم بپردازد. همچنین فیلمهایی که به زبان ترکی ساخته شده بودند و حضور بازیگران کمتر شناختهشده، واکنشهای متفاوتی را در پی داشت.
با وجود این، به نظر میرسد که در روزهای آینده، جشنواره شاهد فیلمهای بهتری خواهد بود که بتوانند انتظارات بیشتری را برآورده کنند.
انتهای پیام/