به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری، آلودگی هوا بهدلیل ذرات متعددی که در خود دارد (ذرات معلق، فلزات سنگین، دی اکسید کربن، دی اکسید نیتروژن و...) میتواند باعث بروز و تشدید خیلی از بیماریها شود، اما آلرژیزا نیست. این در حالی است که روند ابتلا به آسم و آلرژی در دنیا رو به افزایش است و متخصصان تأکید میکنند آلودگی هوا به شکل غیرمستقیم میتواند با افزایش التهاب و آسیب رساندن به سیستم تنفسی زمینهساز یا تشدیدکننده آلرژی باشد.
محمدحسن بمانیان، دبیر انجمن آسم و آلرژی ایران در این باره میگوید: ممکن است کسی مبتلا به آلرژی نباشد، اما آلودگی هوا باعث سوزش بینی، گرفتگی بینی، سوزش چشمها، قرمزی چشمها، سردرد، بیحوصلگی، خستگی، سوزش حلق و سرفههای تحریکی و خشک در او شود. در بسیاری از موارد فرد نمیداند علائمی که در او بروز کرده علائم آلرژی است یا اینکه آلایندهها موجب این تحریکها شدهاند.
به گفته وی، کسانی که فقط به خاطر آلودگی هوا دچار مشکل سوزش چشم، سوزش بینی و سایر علائم میشوند معمولا داروهای آلرژی روی آنها خوب جواب نمیدهد و دلیلش هم این است که آلرژی ندارند و علائمی که در خود میبینند فقط ناشی از آلودگی هواست و با کم شدن این آلودگی علائم هم برطرف میشود. ممکن است این افراد با دارو بهبودی نسبی پیدا کنند، اما راه بهبود کامل آنها این است که از محیط آلوده دور شوند و بتوانند هوای تازه استنشاق کنند.
تحریک مجاری تنفسی با آلایندهها
برخی افراد که به آلودگی هوا آلرژی دارند، در روزهای آلوده علائمی مثل خارش، سوزش گلو، آبریزش بینی، عطسه و آبریزش چشم دارند و بسیار اذیت و کلافه میشوند. شیوع آسم و آلرژی در تمام دنیا، از جمله ایران در حال افزایش است.
سیدعلیرضا مهدویانی، فوقتخصص آلرژی و آسم در این باره به نکته مهمی اشاره میکند و میگوید: آلودگی هوا و دلایلی مثل سبک زندگی مدرن، ساختمانسازیها و مواد شیمیایی موجود در آنها، تغییرات اقلیمی و عوامل دیگر مسبب این روند افزایشی شدهاند. البته آلودگی هوا عامل بروز آلرژی نیست، بلکه میتواند باعث تشدید آن در برخی افراد شود. آلایندههای هوا مثل ذراتی که از اگزوز خودروها خارج میشود یا گازها، ذرات معلق و دیگر آلایندهها میتوانند باعث تحریک مجاری تنفسی شوند.