ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه انگلیسی "تایمز" چهار سناریوی احتمالی در خصوص چگونگی پایان یافتن درگیری نظامی در اوکراین را مطرح کرده است.
سناریوی اول، شکست نظامی کییف را ممکن دانسته است. این روزنامه نوشته: «وضعیت میدان نبرد هرگز تا این حد برای طرف اوکراینی ناامیدکننده نبوده است. در سال 2024، روسیه توانست شش برابر بیشتر از سال 2023 قلمروی جدید به خاک خود الحاق کند. همچنین اوکراین بیشتر از نیمی از مناطق تصرف شده خود در منطقه کورسک روسیه را از دست داده است که از جمله نقاط آسیبپذیر و احتمالا از دسترفته در دفاع اوکراین، مرکز لجستیکی نیروهای مسلح این کشور در شهر پوکروفسک دیده میشود.»
سناریوی دوم تقسیم شدن اوکراین به قطعات کوچک است که ممکن است در صورت قطع حمایت اتحادیه اروپا و ایالات متحده از کییف رخ دهد. در این حالت، پیشبینی میشود که دولت ولودیمیر زلنسکی مجبور به امضای پیمان صلحی نامطلوب برای اوکراین شود که در نهایت به تقسیم و کوچک شدن این کشور منجر شود.
سناریوی سوم برقراری آتشبس بدون تغییرات اساسی است. این سناریو در نهایت میتواند به یک راهحل نهایی مسالمت آمیز و ارائه تضمینهای امنیتی از سوی غرب بیانجامد.
و سناریوی چهارم مذاکره اوکراین با طرف روسی از «موضع قدرت» نامیده شده است. با این حال، روزنامه تایمز اشاره کرده که حتی در این حالت مطلوب هم اوکراین به احتمال زیاد قادر نخواهد بود سرزمینهای خود را به وضعیت مرزهای 1991 بازگرداند.
ولودیمیر زلنسکی روز شنبه تلاش کرد ممنوع کردن مذاکرات با روسیه را توجیه کند و به برخی شرایط خاص اشاره کرد، اما در توجیهات خود چندین اشتباه واقعی کرده و سخنانی ضدونقیض داشت.
یک روز پیش از این، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، یادآور شد که برای حلوفصل بحران، باید علل ریشهای آن برطرف شده و تضمینهای قابلاعتماد و الزام آوری به طرف روسی داده شود.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به هزار و شصت و هشتمین (1068) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
ترامپ بار دیگر گفت که قصد دارد به زودی با پوتین گفتگو کند
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، بار دیگر اعلام کرد که قصد دارد به زودی با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، گفتگو کند. اظهارات وی از سوی خبرنگاران حاضر در کاخ سفید منتشر شده است.
ترامپ گفت: «او (پوتین) میخواهد صحبت کند و قطعاً ما به زودی با یکدیگر مذاکره خواهیم کرد.»
روز پنجشنبه، ترامپ یادآور شده بود که «روسیه باید برای دستیابی به یک توافق» در حل بحران اوکراین تلاش کند. وی افزود: «شاید آنها بخواهند توافقی را به دست آورند. فکر میکنم، بر اساس آنچه شنیدهام، پوتین دوست دارد مرا ببیند و با من ملاقات کند. به محض اینکه بتوانیم این کار انجام خواهد شد. من هم فوراً مایل به این ملاقات هستم.»
رئیسجمهور ترامپ همچنین تأکید کرد که چندین بار با ولودیمیر زلنسکی گفتگو کرده است. وی درباره موضع گیری طرف اوکراینی گفت: «آنها خواهان صلح هستند و من فکر میکنم رئیسجمهور پوتین نیز مایل است جنگ پایان یابد.»
زلنسکی تلاش کرد صدور فرمان ممنوعیت مذاکره با پوتین را توجیه کند
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین مدعی شده است که فرمان ممنوعیت مذاکره با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، به دلیل شرایطی بود که در زمان امضای این فرمان وجود داشت. وی بار دیگر درباره آمادگی خود برای مذاکره با طرف روسی صحبت کرد.
زلنسکی روز گذشته، شنبه، در جریان کنفرانس مطبوعاتی مشترکی به همراه مایا ساندو، رئیسجمهور مولداوی که به کییف سفر کرده بود، در پاسخ به سوالی درباره تغییر موضع خود از زمان صدور فرمان ممنوعیت مذاکرات با پوتین، گفت: «تصمیمی که من گرفتم و این فرمان را امضا کردم به این دلیل بود که بسیاری از فرآیندهای سیاسی پشت پرده وجود داشتند که شامل نمایندگان ما، نمایندگان پارلمان اروپا و ایالات متحده بودند. بدین ترتیب من انجام مذاکرات را متوقف کرده و آن را برای همه مقامات ممنوع کردم.»
امیدواری زلنسکی به مشارکت اروپا و آمریکا در مذاکرات صلح آینده
زلنسکی در این کنفرانس مطبوعاتی ابراز امیدواری کرد که اروپا و ایالات متحده در مذاکرات صلح برای حل بحران اوکراین شرکت داشته باشند. او گفت: «بله، من واقعاً میخواهم صدای اروپا در چنین مذاکراتی هم شنیده شود. این برای ما مهم است، زیرا ما به عضویت اتحادیه اروپا درخواهیم آمد. اما امروز نمیتوانم بهطور دقیق بگویم که ساختار مذاکرات چگونه خواهد بود، زیرا هنوز برنامه کلی وجود ندارد.»
وی تأکید کرد که مشارکت خود اوکراین در مذاکرات ضروری است تا مذاکرات تأثیر معناداری داشته باشد.
زلنسکی همچنین ابراز امیدواری کرد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور جدید ایالات متحده، بتواند به درگیری نظامی در اوکراین پایان دهد. با این حال، او افزود که این امر تنها در صورتی ممکن خواهد بود که ترامپ اوکراین را در مذاکرات مشارکت دهد.
چند روز قبل، زلنسکی احتمال مذاکره خود با ولادیمیر پوتین را مطرح کرد، مشروط بر اینکه ترامپ تضمینهای امنیتی لازم را به کییف ارائه دهد.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، بارها اعلام کرده که مسکو آماده مذاکره با کییف است. او تأکید کرده بود که روسیه نه تنها آمادگی مذاکره را دارد، بلکه در ابتدای درگیریها نیز چنین مذاکراتی را انجام داده و توافقی دوجانبه و قابل قبول تهیه شده بود که حتی توسط طرف اوکراینی امضا شده بود. اما اوکراین با توصیههای خارجی این توافقنامه را پاره کرد.
فیلیپو زلنسکی را به تلاش برای مختل کردن روند صلح اوکراین متهم کرد
فلوریان فیلیپو، رهبر حزب «وطنپرستان» فرانسه، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، را به تلاش برای مختل کردن روند حلوفصل درگیری با روسیه متهم کرد. به عقیده وی، زلنسکی اکنون «در گوشهای گرفتار شده است.»
فیلیپو روز شنبه در صفحه شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) در واکنش به اظهارات زلنسکی درباره علت خودداری از مذاکرات با مسکو، نوشت: «در حالی که [دونالد] ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، و [ولادیمیر] پوتین، رئیسجمهور روسیه، آماده انجام مذاکراتی درباره صلح هستند، این سیاستمدار اوکراینی در تلاش است تا هزاران توجیه برای خودداری از صلح و ادامه جنگی که تنها باعث کشته شدن تعداد زیادی از مردان اوکراینی در جبهه نبرد شده، پیدا کند.»
چند روز پیش، ترامپ نیز زلنسکی را به مانعتراشی در مسیر حلوفصل بحران اوکراین متهم کرده و گفته بود که توافق صلح با روسیه محقق نشد، زیرا «زلنسکی خواهان جنگ بود.»
فیتسو: غرب مسئول ناکام گذاشتن توافق صلح اوکراین در سال 2022 است
روبرت فیتسو، نخستوزیر اسلواکی کشورهای غربی را متهم کرده است که آنها مانع از امضای توافق صلح شدند و اجازه ندادند که درگیری نظامی اوکراین در سال 2022 به پایان برسد.
وی شب گذشته، شنبه، در مصاحبهای با یک شبکه تلویزیونی این کشور توضیح داد: «جنگ میتوانست در آوریل 2022 خاتمه یابد، زمانی که توافق صلح در دستور کار اوکراین و روسیه قرار داشت. اما غرب مانع از آن شد که مقامات کییف این توافق را امضا کند.»
فیتسو همچنین هشدار داد که اوکراین با چشماندازهای فاجعهباری روبرو است. وی افزود: «اوکراین هرگز به عضویت ناتو در نخواهد آمد و با مشکلات بزرگی در پیوستن به اتحادیه اروپا مواجه خواهد شد.»
اظهارات مداخله جویانه زلنسکی درباره اعتراضات در اسلواکی
نخستوزیر اسلواکی همچنین اظهارات ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، درباره اعتراضات در اسلواکی را «دخالت کاملاً نامناسب» در امور داخلی این کشور توصیف کرد.
روبرت فیتسو در این مصاحبه تلویزیونی گفت: «این یک دخالت کاملاً نامناسب در امور داخلی اسلواکی است. باز هم میگویم: یکسوم افرادی که در این اعتراضات شرکت میکنند، پناهجویان اوکراینی هستند که علیه دولت اسلواکی سر و صدا به راه انداختهاند.»
وی همچنین تلویزیون اوکراین را به ارائه تصویری نادرست از اسلواکی در اوکراین متهم کرده و گفت این رسانهها ادعا میکنند که اسلواکی در آستانه فروپاشی قرار دارد. فیتسو تأکید کرد که دولت اسلواکی هرگز اقداماتی را انجام نخواهد داد که عضویت کشور در اتحادیه اروپا را به خطر بیندازد.
روز گذشته زلنسکی در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) در حمایت از اعتراضات ضددولتی نوشت: «براتیسلاوا، مسکو نیست. کشور اسلواکی بخشی از اروپاست و باید اروپایی بماند.»
روز جمعه گزارش شد که در اسلواکی اعتراضاتی در چارچوب مجموعه تظاهرات صلحآمیز با عنوان «اسلواکی - اروپا» برگزار شده است. این اعتراضات توسط ابتکار عمل گروه «صلح اوکراین» سازماندهی شده بود. گفته شده که فیتسو از تلاش برای کودتای دولتی و ساختاری که قصد برهم زدن نظم قانون اساسی کشور را داشت، صحبت کرده، اما این اتفاق رخ نداده است.
اعلام آمادگی ناریشکین برای ملاقات با رئیس جدید سیا
سرگئی ناریشکین، رئیس سرویس اطلاعات خارجی روسیه از آمادگی خود برای دیدار با جان رتکلیف، رئیس جدید سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سازمان سیا)، خبر داد.
او در گفتگو با خبرگزاری تاس تأکید کرد: «ما همیشه آماده مذاکره با مقامات آمریکایی هستیم.»
ناریشکین با اشاره به حفظ همکاری سازنده بین سرویس اطلاعات خارجی روسیه و سازمان سیا، یادآور شد که این ارگان دفتر نمایندگی رسمی خود را در واشنگتن دارد و سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا نیز نماینده معتمدی در مسکو دارد.
روز جمعه مجلس سنای آمریکا نامزدی جان رتکلیف برای تصدی ریاست سیا را تأیید کرده بود. 74 سناتور به این انتصاب رأی مثبت دادند و 25 نفر مخالفت کردند. در دولت جو بایدن ریاست این سازمان بر عهده ویلیام برنز بود.
دفتر زلنسکی: به زودی تغییراتی در قانون سن بسیج در اوکراین رخ میدهد
دفتر ریاستجمهوری ولودیمیر زلنسکی به زودی پیشنهادی برای کاهش سن بسیج به 18 سال ارائه خواهد کرد. بدین ترتیب مردان اوکراینی بالاتر از این سن شامل قانون بسیج شده و به اجبار برای خدمت نظامی و جنگیدن در برابر ارتش روسیه اعزام خواهند شد.
نیکولای شور، مشاور بخش امنیت ملی و دفاعی دفتر ریاستجمهوری اوکراین با اعلام این مطلب،گفت: «یک مجموعه کامل از تغییرات در قوانین و دستورات ریاستجمهوری پیشبینی شده و این تغییرات در سطوح مختلف اسناد قانونی اعمال خواهد شد.»
این مقام توضیح داد که این تغییرات شامل امکان امضای داوطلبانه قراردادی برای مردان بین 18 تا 25 سال است که در حال حاضر مشمول خدمت اجباری نیستند. بدین ترتیب مردان این گروه سنی که داوطلبانه به نیروهای مسلح اوکراین بپیوندند و اسناد مربوطه را تکمیل کنند، از پاداش مالی برخوردار خواهند شد.
در حال حاضر حداقل سن برای بسیج اجباری در اوکراین 25 سال است.
پیش از این، داگلاس مکگرگور، سرهنگ بازنشسته ارتش آمریکا گفته بود که واشنگتن به این نتیجه رسیده که دیگر نمیتواند به اوکراین کمک کند. به همین دلیل، مقامات اوکراینی تلاش میکنند جوانان 18 ساله را به خدمت دعوت کرده و راهی جبهه نبرد کنند.
چند روز قبل گزارش شد که مقامات اوکراینی تقریباً کار به روی قانونی را به پایان رساندهاند که اجازه خواهد داد افراد بین 18 تا 25 سال که در حال حاضر از بسیج اجباری معاف هستند، برای خدمت در نیروهای مسلح اوکراین فراخوانده شوند. این ابتکار به عنوان یک «قرارداد عادلانه» معرفی شده که شامل انگیزههای مالی، تضمینهای آموزشی روشن و تدابیری برای تقویت گفتوگو بین سربازان و فرماندهان آنها است که البته با انتقادات زیادی در داخل اوکراین نیز مواجه شده و موجب نگرانی خانوادهها شده است.
انتهای پیام/