ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرگزاری مهر، دهمین نشست از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «الگوی بهرهبرداری صیانتی از ظرفیت مراتع» با میزبانی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور برگزار شد.
در این نشست کارشناسان و مسئولان به پیشینه تاریخی کشور در بهره برداری پایدار از مراتع اشاره کردند و ظرفیتهای مراتع برای کاهش وابستگی در کالاهای اساسی به ویژه تولید گوشت قرمز را یادآور شدند. همچنین وظایف نظارتی و تنظیمگری دولت برای استفاده از ظرفیتهای مردمی در بهره برداری، حفاظت و احیای مراتع مورد بحث قرار گرفت.
ترحم بهزاد، مدیر کل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در این نشست، گفت: مراتع ما به عنوان نعمتی الهی جز سرمایههای با ارزش هر ملتی محسوب میشوند. باید توجهمان به وضع موجود باشد و با در نظر گرفتن اسناد بالادستی، به این نکته توجه کنیم که با وجود گذشته خوب، شرایط تغییر کرده است. تا زمانی که تغییرات اساسی در قانون مرتع ایجاد نشود، نمیتوانیم مشکلات را حل کنیم.
وی افزود: وضعیت مراتع کشور نیز مناسب نیست؛ از ۸۴ میلیون هکتار مراتع، ۵۶.۲ میلیون هکتار معادل ۶۶.۳ درصد آنها با پوشش کم تراکم هستند و تنها ۷.۲ میلیون هکتار معادل ۸.۵ درصد دارای پوشش پرتراکم هستند.
وی ادامه داد: علاوه بر این، شرایط آب و هوایی نیز تغییر کرده است. در ۵۰ سال اخیر، بارندگیها حدود ۵۵ میلیمتر کاهش یافته و دما تقریباً ۲ درجه سلسیوس افزایش یافته است. همچنین، فرونشستهای سرزمینی را تجربه کردهایم؛ بنابراین، باید به سازوکار نوینی با توجه به این شرایط بیندیشیم.
مدیر کل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اظهار کرد: ما باید نگاه جامع را جایگزین نگاه منفعتطلبانه کنیم و از طریق مدیریت جامع به حفظ مراتع بپردازیم. در حال حاضر، فشار بر مراتع بسیار زیاد است. مشکل اصلی در این بخش مردم نیستند، بلکه مسئولان هستند.
وی یادآور شد: اخیراً طرح خورشیدی راهاندازی شده است و بهجای اینکه از فضای ۳۲ میلیون هکتار بیابانها که بسیار مناسب این طرح است، استفاده کنند، تصمیم به اجرای طرح خورشیدی در مراتع گرفتهاند. این اقدام عملاً اکولوژی مراتع را بهم میزند و بهجای توسعه و اشتغالزایی، به منابع طبیعی آسیب وارد میکند. پایه و اساس توسعه در داخل طرح مرتعداری است و ما با این طرح کار داریم.
بهزاد گفت: مرتع مانند بازی فوتبال است؛ تا زمانی که کسی بازی نکرده است، نباید اظهار نظر بیربطی کرد. هر زمان که منافع فردی را در این موضوع کنار گذاشتیم، میتوانیم مسائل این حوزه را نیز حل کنیم.
این مسئول دولتی تصریح کرد: اگر سازمان منابع طبیعی در گذشته به مراتع تنها بهعنوان منبع علوفه و دان نگاه کرده است، ما این دیدگاه را تغییر دادهایم و گفتهایم به جای اینکه افراد خارج از مراتع وارد شوند، خود ساکنان باید در بحثهای گردشگری، گیاهان دارویی، کشت علوفه و… مشارکت کنند. همان بهرهبرداران موجود میتوانند این کارها را انجام دهند ضمن اینکه ۱۱ مورد استعداد که در مراتع وجود دارد، شناسایی شده است.
مدیر کل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ادامه داد: ما حدود ۴۴ هزار سامانه عرفی داریم که میانگین هر کدام ۲۲۰۰ هکتار است. در طرح مرتعداری با توجه به ضوابط مشخص شده، اجازه استفاده به بهرهبرداران دادهایم و طرحها توسط خود بهرهبرداران مناطق نوشته و اجرا میشود.