ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ در این هفته خبرهای متعددی از اتفاقات حوزه میراث فرهنگی و گردشگری منتشر شد از جمله اینکه رئیس ستاد گردشگری شهرداری تهران در بازدید از کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، از همکاری متقابل جهت معرفی و بازدید این مجموعه در برنامههای مدیریت شهری خبر داد.
امیر قاسمی گفت: موزه مجلس شورای اسلامی شهر تهران داری گنجینه با ارزشی است که دیدن آن برای علاقمندان تأثیر گذار خواهد بود.
وی بیان داشت: از این رو با توجه به رویکرد جدید مدیر موزه مجلس شورای اسلامی و اعلام آمادگی آنها جهت پذیرش مخاطبین در این مجموعه به زودی با عقد تفاهم نامه خدمات مناسبی در جهت استفاده علاقمندان از موزه مجلس شورای اسلامی به گردشگران ارائه خواهد شد.
قاسمی در ادامه گفت: با امضای تفاهم نامه فی ما بین، در مسیرهای ۱۹ گانه این مرکز دیدنی وارد مسیرهای گردشگری منطقه ۱۲ خواهد شد و همچنین در تمهیدات پیش بینی شده تورهای موضوعی ایام دهه فجر نیز امکان بازدید از این موزه برای علاقمندان به صورت گروهی انجام خواهد شد.
دستور رئیسجمهور برای خرید هدایای صنایع دستی در دستگاهها
معاون صنایعدستی گفت: بر اساس ابلاغ رئیسجمهور، دستگاهها موظف به خرید صنایعدستی بهمنظور ارائه هدایا هستند.
مریم جلالی که به تازگی توسط وزیر میراث فرهنگی در سمت خود ابقاء شد، در نشست ارائه گزارش استانها درباره جشنواره صنایعدستی فجر، بیان کرد: جایگاه صنایعدستی روز به روز در حال رشد و توسعه است. این در حالی است که در هفتههای گذشته، سند ملی صنایعدستی رونمایی شد که آینده روشن صنایعدستی را نشان خواهد داد.
وی گفت: رویدادهای فجر ضرباهنگی برای فعالیتها ایجاد میکند. بعد از تجربه موفق نمایشگاه صنایعدستی، جشنواره سرو سیمین باید بتواند اهداف خود را دنبال کند.
معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی افزود: در نمایشگاه موضوع ما تجاریسازی و فروش بود اما در جشنواره سرو سیمین موضوع ما اصالت است.
پیشنهاد موزه مشاهیر میراثفرهنگی و باستانشناسی
سیدرضا صالحیامیری، وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در مراسم هفتمین دوره «نشان دکتر عزتالله نگهبان» و دومین دوره «جایزه کتاب دکتر نگهبان» که در موزه ملی ایران برگزار شد، گفت: امروز برای تمام باستانشناسان، پژوهشگران، اصحاب میراثفرهنگی و همه افرادی که دل در گروی ایرانزمین دارند، روز مبارکی است. استادان پیشکسوت در این مراسم درباره شخصیت استاد چگینی صحبتهایی را مطرح کردند و این ارزشمند است اما باور من این است که ما در این گونه مراسم از شخص تجلیل نمیکنیم بلکه از شخصیت تجلیل به عمل میآوریم.
وی افزود: من از سوابق استاد چگینی مطلع شدم که دارای شخصیت فرهنگی بسیار ممتازی است. نقش و وجود انسانهای فرهیخته در اجتماع بسیار مهم و حیاتی است. فراتر از یک باستانشناس، استاد چگینی یک شخصیت فرهنگی برای ایران زمین به حساب میآید. از طرفی، ویژگی دوم افراد فرهنگی شاخص ما، این است که به دلیل اخلاق حسنه که جوهر انسانیت است، مورد وثوق هستند و استاد چگینی پرچمدار اخلاق است. انسانهای فرهنگی برای تمدن و میراث ایرانزمین دارای دغدغه بوده و احساس دلبستگی عمیقی به آن دارند.
صالحیامیری ادامه داد: ما همیشه از سرمایه صحبت میکنیم اما تصویر اشتباه این است که از مصادیق اقتصادی بهعنوان سرمایه نام میبریم در حالی که مهمترین سرمایه، سرمایه انسانی است چرا که سرمایه انسانی در حقیقت موتور محرکه توسعه در کشور است. سرمایههای مانا و نمادین میرایی ندارند و حتی با رفتن آنها روح و آثارشان در جامعه باقی میماند و بر این اساس، استاد چگینی سرمایه مانای جامعه ما است.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گفت: استاد چگینی در حقیقت تربیتکننده نسلی است که استمرار فرهنگی خود را حفظ میکنند و این بسیار مهم است. استمرار فرهنگی یعنی دغدغه تربیت نسل جوان. استاد چگینی دغدغه این را دارد که نسل جدید را تربیت کند از این رو ما از شخص تجلیل نمیکنیم بلکه از شخصیت تجلیل میکنیم و در این مراسم، تجلیل از کسی انجام میشود که دغدغه ایران زمین را دارد.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت پاسداشت و گرامیداشت پیشکسوتان حوزه میراثفرهنگی و باستانشناسان افزود: یکی از مسائلی که باید در دستور کار قرار گیرد، ساخت موزهای با عنوان موزه مشاهیر میراثفرهنگی و باستانشناسی در تهران است. ما وقتی از موزه صحبت میکنیم از یک ساختمان با اشیای ایستا صحبت نمیکنیم بلکه موزه پویا مدنظر ما است، موزهای که ارتباط معنایی با مخاطب خود برقرار میکند و افراد فرهیخته و باستانشناسان و پیشکسوتان و فرهیختگان را معرفی میکند تا نسل جوان با تلاشها و کاوشها و فعالیتهای باستانشناسان بیش از پیش آشنا شوند.
۱۰ اولویت و اقدام پیش روی معاونان میراثفرهنگی
علی دارابی، قائممقام وزیر و معاون میراثفرهنگی کشور در پنجمین نشست تخصصی و کارگاه آموزشی معاونان میراثفرهنگی سراسر کشور در وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آغاز شده است، گفت: اصول و ارکان میراث فرهنگی بر ۸ اصل استوار است.
وی اصل نخست را «صیانت و حفاظت از میراثفرهنگی» برشمرد و افزود: این اصل کلیدیترین رکن در میراثفرهنگی است. ما امانتداران نیاکانمان هستیم و باید با تمام وجود در صیانت و حفاظت از این میراث پرافتخار تلاش کنیم.
«دفاع از حقوق عامه مردم»، دومین رکنی بود که دارابی به آن اشاره و تصریح کرد: مردم باید میراثفرهنگی را در متن زندگی خود ببینند نه آنکه آن را مزاحم خود بدانند این یک رسالت مهم برای مدیران ما باید باشد. معاونان میراثفرهنگی برای حل این معضل باید برنامه و راهکار در استانها داشته باشند.
قائممقام وزیر و معاون میراثفرهنگی کشور، اصل سوم را «کمک به توسعه کشور» اعلام کرد و گفت: ما باید در عین حفاظت از میراثفرهنگی، قوانین، مقررات، استانداردهای حفاظت از میراث را به روز کنیم. این روزآمد شدن به ما کمک میکند به توسعه و پیشرفت کشور کمک کنیم. تدوین لایحه نظام فنی میراثفرهنگی توسط دولت برای همین موضوع است که ضمن حفاظت از اصول میراثفرهنگی توسعه و آبادانی کشور شتاب گیرد.
به گفته دارابی، «افزایش سواد میراثی» به عنوان اصل چهارم میراثفرهنگی برای آن است که میراثفرهنگی از مهجوریت و حاشیه به متن درآید. هنر معاونان میراثفرهنگی آن است که میراثفرهنگی را به «فرهنگ عمومی» تبدیل کنند. تدوین سند ملی میراثفرهنگی توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی که بزودی ابلاغ خواهد شد، گامی بزرگ برای دستیابی به این هدف است.
تقویت سمنها و انجمنها در راستای «مردمیسازی میراثفرهنگی»، آموزش مستمر کارکنان و تشکیل هیأتهای اندیشهورز در راستای «آموزش و پژوهشمحوری»، راهاندازی نهضت بزرگ «تولید محتوا» و روایتگری و «استانداردسازی» در مرمت بناهای تاریخی، اصول دیگری بود که قائممقام وزیر و معاون میراثفرهنگی کشور بر آنها تأکید کرد.
دارابی در بخش دیگری از سخنانش به ۱۰ اولویت و اقدام پیش روی معاونان میراث فرهنگی اشاره کرد و گفت: معاونت میراثفرهنگی باید نظام مسائل برنامهها و اقدامات ۵ ساله آینده (۱۴۰۳-۱۴۰۸) را مبتنی بر برنامه توسعه هفتم و سهمی که در تحقق برنامه پیش روی وزارتخانه است، مشخص و اعلام کند. از معاونان میراثفرهنگی توقع میرود با جدیت و ابتکار عمل در این برنامه ۵ ساله عمل کنند.
پیشنهاد راهاندازی موزه در مدارس از سوی وزیر آموزش و پرورش
در این هفته علیرضا کاظمی وزیر آموزش و پرورش در پنجمین نشست سراسری معاونان میراثفرهنگی ادارات کل استانی گفت: فرهنگ است که یک جامعه را میسازد و به توسعه میرساند. این فرهنگ در بستر یادگیری و آموزش است که شکل میگیرد و کشور توسعهیافته میسازد.
وی افزود: باورها و نگرشها و کنشهاست که رفتار را شکل میدهد و باور ما، ریشه در فرهنگ دارد. مسائل اقتصادی و اجتماعی هم ریشه در مسائل فرهنگی دارد. هر چقدر روی مسائل فرهنگی سرمایهگذاری کنیم، به همان میزان برداشت میکنیم.
کاظمی ادامه داد: موضوعات میراثفرهنگی اساسیترین نقش را در شکلگیری فرهنگ و تمدن آن کشور دارد. مفاخر علمی و فرهنگی در شهر اثرگذار هستند و کنشهای آنان منطبق بر میراث است و هویت یک جامعه را میراث فرهنگی میسازد. عقبه یک کشور را میراثفرهنگی آن میسازد، فرقی هم ندارد میراث ملموس باشد یا ناملموس. لذا توجه به میراثفرهنگی یک کشور، توجه به هویت آن است.
وزیر آموزش و پرورش اظهار داشت: بحرانهای هویتی نظیر کمرنگشدن دلبستگی و افتخار به مبانی فرهنگی و عقاید، بیانگر این است که ما نتوانستهایم مؤلفههای اساسی هویت بخش را به نسل جدید منتقل کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنانش، بزرگترین مشکل آموزش و پرورش را کوچکانگاری آن دانست و افزود: نباید نگاهمان به استفاده از آموزش و پرورش تنزل پیدا کند. در حالی که بزرگترین رسانه زنده و اثربخش کشور، آموزش و پرورش است.
کاظمی توضیح داد: بزرگترین ظرفیتی که امروز در کشور وجود دارد و میتواند همه اهداف میراثی را محقق کند، مجموعه تعلیم تربیت شامل یک میلیون معلم و ۱۷ میلیون دانشآموز است که به آنها حدود ۳۰ میلیون والد هم اضافه میشود، اما از این ظرفیت غفلت میکنیم و نگاههای کوتاهمدت و توقع دستیابی زودهنگام داریم.
اعلام ۱۷ برنامه نوروزی در پایگاههای میراث ملی و جهانی
در این هفته مصطفی پورعلی مدیرکل امور پایگاههای میراث ملی و جهانی در پنجمین نشست سراسری معاونان میراثفرهنگی ادارات کل استانی در سالن فجر وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برگزار شد، با تشریح منشور بینالمللی ایکوموس درباره میراثفرهنگی به اهمیت برنامهریزی مناسب برای هریک از پایگاههای میراثفرهنگی و موزهها از سوی متخصصان میراثفرهنگی با حفظ ماهیت پژوهشی، علمی و طراحی فضای مناسب برای گردشگران اشاره کرد.
مدیرکل امور پایگاههای میراث ملی و جهانی با تاکید بر لزوم نقش متخصصان میراثفرهنگی در برنامهریزی مناسب برای پایگاهها و موزهها به ارائه فهرستی از عناوین برنامه نوذوزگاهها برای ایام نوروز ۱۴۰۳ پرداخت.
وی همچنین فهرستی از عناوین برنامههای شاخص پایگاهها و موزهها برای ایام نوروز ۱۴۰۳ ارائه داد.
«بازشناسی نوروز عیلامی» پایگاه چغازنبیل، «بازار ایرانی و نوروز» بازار تبریز، «نوروز و باغ ایرانی» باغ پاسارگاد، «سفر نوروزی؛ کاروانسرای ایرانی» کاروانسرای سعدالسلطنه، «خرما، نخل، ضیافت نوروزی» منظر فرهنگی بم، «هورامان، نماد مشارکت اجتماعی در نوروز» منظر فرهنگی هورامان، «آب، پاکی، نوروز ایرانی» آناهیتا (کنگاور)، «نوروز ارامنه ایران در کلیساهای تاریخی» کلیساهای ایرانی، «نوروز در ادبیات معاصر ایران» یوش، «نوروز و میراث طبیعی مکران» بندر تیس-چابهار، «نام علی (ع) در کتیبه نگاری معماری ایرانی» سلطانیه، «تفسیر نوروز نزد مراجع عظام شیعه» موزه مراجع قم، «نوروز در مکانهای یادمانی، زیارت اهل قبور» گنبد قابوس، «نان، برکت و ضیافت افطار» آسبادهای ایران، «نوروز تجلی بخش حیات از نگاه عرفا و اندیشمندان اسلامی» بسطام و خرقان، «بهار طبیعت، پایداری محیطی، آب و معماری در فرهنگ ایرانی» قنات و بافت تاریخی تون، عناوین مطرح شده از سوی پورعلی بود.
اماکن گردشگری از افزایش پلکانی نرخ تعرفه آببها مستثنی شدند
پرهام جانفشان مشاور وزیر و مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گفت: نرخ آببهای اقامتگاهها و کسب و کارهای دارای مجوز فعالیت از وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی از شمولیت افزایش نرخ مصارف مازاد سقف الگوی مصرف مستثنی شدند.
وی با بیان این خبر گفت: با پیگیریهای معاونت گردشگری و تصویب هیئت وزیران نرخ آببهای اقامتگاهها و کسب و کارهای دارای مجوز فعالیت از وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی از شمولیت افزایش نرخ مصارف مازاد سقف الگوی مصرف مستثنی شدند.
مشاور وزیر و مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری با اشاره به اهمیت این موضوع خاطرنشان کرد: یکی از ابزارهای حمایتی برای توسعه گردشگری در کشور، بهرهمندی فعالان این صنعت از تسهیلات حوزه آب و فاضلاب و انرژی است.
وی افزود: بخش خصوصی با در نظر گرفتن توجیه اقتصادی نسبت به سرمایهگذاری اقدام میکند و یکی از ملزومات و مؤلفههای اصلی تشویق سرمایهگذاران و حمایت از فعالان صنعت گردشگری، وجود مشوقهای قانونی در این زمینه است.
پیش بینی موج سفرهای آتی به سمت جنوب کشور
سید مصطفی فاطمی فیروزآبادی، دبیر ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر کشور و مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی وزارت در نشست نمایندگان اعضای ستاد سفر که با حضور مقامات ارشد از ۲۷ دستگاه اجرایی عضو ستاد در محل معاونت گردشگری برگزار شد، گفت: با توجه به شروع دولت چهاردهم و برنامهریزی صورت پذیرفته در دبیرخانه ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر، مقرر شده است نشست نمایندگان ستاد با حضور مدیران کل دستگاههای عضو برگزار و موضوعاتی شامل آمادگی دستگاهها به منظور ارائه خدمات در ایام نوروز ۱۴۰۴ و نیز بررسی تقارن ماه مبارک رمضان با تعطیلات نوروز و سفر هموطنان مورد بررسی قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه خادمین دستگاههای اجرایی کشور به منظور تسهیل روند سفر هموطنان آمادهباش ارائه خدمات هستند، افزود: روند مدیریت سفرهای نوروزی مطابق با ابلاغ شورای فرهنگی عمومی پیش خواهد رفت و خدمترسانی به هموطنان مسافر در سطحی شایسته محقق خواهد شد.
اخذ مجوز هزار پست سازمانی برای یگان حفاظت میراث فرهنگی
سردار حسین مهری فرمانده یگان حفاظت میراثفرهنگی در دومین روز پنجمین نشست سراسری معاونان میراثفرهنگی ادارات کل استانی که در محل سالن فجر برگزار شد، با تشریح وضعیت موجود ضرورت برگزاری جلسات ماهیانه با فرمانده یگان حفاظت استان و لزوم تعیین حریم آثار و آموزش گزارشنویسی را مورد تاکید قرار داد.
وی به استفاده حداکثری از ظرفیت مشارکت اجتماعی برای حفاظت از میراثفرهنگی اشاره کرد و ادامه داد: در حوزه میراثفرهنگی با ۷ هزار نفر از طریق ارسال پیامک در ارتباط هستیم که این تعداد میتواند افزایش پیدا کند. دهیاریها، بخشداریها و آموزش و پرورش از جمله ظرفیتهایی هستند که میتوان تعامل فعالانهتری با آنها داشته باشیم.
سردار مهری با بیان اینکه با پیگیریهای انجام شده از سوی وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مجوز هزار پست سازمانی یگان حفاظت از سازمان امور استخدامی کشور اخذ شده است، افزود: در تلاش هستیم که تا پایان سال این تعداد نیرو به بدنه یگان حفاظت اضافه شود که ظرفیت بسیار خوبی است.
آثار باستانی ایران در موزههای چین ۹ ماه میماند
نمایشگاه «سرزمین مهر» با پیام صلح و دوستی، آثاری همچون اشیای فلزی، سفالی، شیشهای، پارچه، فرش و نقاشی را به نمایش میگذارد و در ادامه در موزههای شهر گوانجو و نانجینگ نیز برگزار خواهد شد. این ابتکار فرهنگی در قالب قرارداد همکاری متقابل، نمایشی از تقویت نگاه ایران به شرق و بهرهگیری از ظرفیتهای مشترک برای نزدیکی ملتها و فرهنگها است.
این رویداد توسط وزارت میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری ایران، اداره کل موزهها، میراث فرهنگی استان تهران و دانشگاه تهران با همکاری مرکز مبادلات فرهنگی چین برگزار میشود. در چارچوب این همکاری، چین متعهد شده است که در آینده نمایشگاهی از آثار تاریخی خود را در ایران به نمایش بگذارد.
حضور وزیر میراثفرهنگی در خوزستان
این هفته وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی بعد از جلسه شورای اداری شوش با حضور در محوطه و پایگاه جهانی چغازنبیل و بازدید از این محوطه، آخرین وضعیت این اثر ثبت جهانی را بررسی کرد.
سیدرضا صالحیامیری در جریان سفر دو روزه خود به استان خوزستان در اولین برنامه این سفر کاری با حضور در شهرستان شوش در جلسه شورای اداری شرکت و بعد نیز از محوطه و پایگاه جهانی چغازنبیل بازدید کرد.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی همراه با فرماندار شوش، مدیرکل دفتر ثبت آثار، مدیرکل روابطعمومی و اطلاعرسانی وزارت میراثفرهنگی، مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان خوزستان و مدیر پایگاه جهانی چغازنبیل از این محوطه باستانی و تاریخی بازدید و آخرین وضعیت اثر ثبت جهانی چغازنبیل را مورد بررسی قرار داد.