ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرنگار مهر، حجتالاسلام علی اکبر رشاد پیش از ظهر چهارشنبه در نهمین همایش ملی سلامت معنوی اسلامی که در سالن همایشهای غدیر قم برگزار شد، در تبیین ویژگیهای معنویت اسلامی با اشاره به اصول بنیادین آن، اظهار کرد: معنویت اسلامی ذاتاً توحید محور، جامعه نگر و برخوردار از یک نظام جامع و فراگیر است.
رئیس فرهنگستان علوم و اندیشه اسلامی بیان کرد: معنویت اسلامی در مقایسه با دیگر آموزهها تفاوتی بنیادین دارد، چراکه بنیانهای آن بر وحی الهی و طبیعت فطری انسان استوار است و از این جهت اصالت و عمق منحصربهفردی دارد.
وی با بیان اینکه تاکنون نزدیک بر ۴۰ مبنا برای مفهوم سلامت معنوی بر اساس آموزههای اسلامی تدوین و بررسی شده است، گفت: منبع اصلی سلامت معنوی در اسلام وحی الهی است، در حالیکه سایر آموزهها غالباً فاقد اعتبار قطعی و اتکای کامل هستند.
حجت الاسلام رشاد با ارائه توضیحاتی در خصوص خصایص ممتاز معنویت اسلامی بیان کرد: این نوع معنویت، بر محور توحید استوار بوده و برخلاف آموزههای سایر مکاتب، تنها به ابعاد فردی زندگی محدود نمیشود ضمن اینکه معنویت اسلامی نه فقط بُعد شناختی انسان را مخاطب قرار میدهد، بلکه ساحت عملی زندگی را نیز در برمیگیرد.
رئیس فرهنگستان علوم و اندیشه اسلامی با تأکید بر ماهیت جامعهمحور معنویت اسلامی، آن را بهعنوان یک ساختار یکپارچه معرفی کرد که رویکردی تمدنساز و جامعهپرداز دارد.
وی عنوان کرد: معنویت اسلامی، گرچه روحیهای زاهدانه دارد، اما اساساً با آموزههای انزواگرایانه تفاوت دارد و به ایجاد انسجام اجتماعی و رشد همزمان فردی و جمعی اهمیت فوقالعادهای میدهد و در این معنا، معنویت اسلامی از تصوف و گرایشهای اجتماعگریز فاصله گرفته و بر همراهی فرد با جامعه در مسیر تعالی تاکید دارد.
حجت الاسلام رشاد با تأکید بر جامعیت و پویایی معنویت اسلامی، افزود: این معنویت، فرایندی مداوم از رشد و تکامل را دنبال میکند و در چارچوب این رویکرد، سلوک روحی و شهود درونی انسان با معرفت و عمل گره خورده است، بهگونهای که هر یک از این عناصر به تقویت، اصلاح و تکمیل دیگری کمک میکند.
رئیس فرهنگستان علوم و اندیشه اسلامی تصریح کرد: معنویت اسلامی پدیدهای پراکنده یا محدود به ابعاد خاصی از زندگی انسان نیست، بلکه یک نظام فکری و عملی کامل و فراگیر است.
وی خاطرنشان کرد: معنویت اسلامی به عنوان یک نظام جامع از حجم زیادی از عمق و گستردگی برخوردار بوده و ظرفیت بینظیری برای تحقق سلامت معنوی در سطح فردی و اجتماعی داراست.