ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرگزاری مهر، غلامرضا گلمحمدی، رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) و رئیس کمیته بهرهوری وزارت جهاد کشاورزی در دیدار با محمدصالح اولیا، رئیس سازمان ملی بهرهوری ایران بر نقش کلیدی سازمان تات به عنوان مغز متفکر وزارت جهاد کشاورزی تاکید کرد و گفت: سازمان تات یک سازمان علمی است که توانسته در راستای افزایش بهرهوری و اثربخشی اقتصادی با تلاش محققان ۲ میلیارد دلار صرفهجویی ارزی در تأمین هسته اولیه بذر، واکسن، کود و سم داشته باشد.
وی افزود: دبیرخانه بهرهوری وزارت جهاد کشاورزی در سازمان تات مستقر است و در تلاش هستیم تا ضمن ارائه گزارشی کامل از وضعیت بهرهوری در حوزه کشاورزی به وزیر جهاد کشاورزی، همه ارکان وزارتخانه را برای ارتقای بهرهوری به خدمت گیریم و از این نظر به نمادی برای سایر وزارتخانهها تبدیل شویم.
پیگیری تدوین و تصویب نظام ملی بهرهوری
در این دیدار، محمدصالح اولیا رئیس سازمان ملی بهرهوری ایران، سازمان تات را بهعنوان عامل اصلی تغییر و ارتقای بهرهوری در وزارت جهاد کشاورزی معرفی کرد و گفت: با توجه به نوع همکاری و اعتمادی که میان دو سازمان وجود دارد، درصدد هستیم ارتباط ویژهای با سازمان تات برقرار کرده و الگویی از همکاری میان سازمان بهرهوری ایران و وزارت جهاد کشاورزی ایجاد کنیم.
وی افزود: رویکرد ما در سازمان ملی بهرهوری ایران این است که بهرهوری را ابتدا از خود شروع کنیم. به همین منظور، نهضت ارتقای بهرهوری در حوزه کشاورزی نیز باید از سازمان تات آغاز شود تا بتواند با استفاده از منابع و ساختار فعلی، بیشترین خروجی را داشته باشد. هرچند که از نظر ساختار و تشکیلات اگر نیازی به اصلاح دارد، باید آن را انجام داد.
رئیس سازمان ملی بهرهوری ایران با تأکید بر اهمیت ارزیابی خروجیهای مورد انتظار برنامههای ارتقای بهرهوری در حوزه کشاورزی گفت: برخی مسائل بهرهوری در این حوزه، مانند موضوع آب، فرابخشی است و ما هم در این نوع موضوعات میتوانیم ایفای نقش کنیم اما بخشی از مشکلات باید از طریق قانونزدایی یا قانونگذاری و ارتباط سیستماتیک داخل وزارتخانه حل و فصل شوند.
وی به پیگیری تدوین و تصویب نظام ملی بهرهوری اشاره کرد و گفت: سیاستگذاری، تنظیمگری، ظرفیتسازی، تسهیلسازی و تعریف پروژههای پیشران حوزههای اصلی مورد تمرکز ما در قالب این نظام است. نقش هر وزارتخانه در این ۵ حوزه مشخص است و نگاه ما این است که بیشتر نقش هماهنگی ایفا کنیم و کمتر در جزئیات مداخله داشته باشیم. در این راستا، معتقدیم راهبری بهرهوری باید به خود دستگاه واگذار شود.
اولیا شناسایی اقدامات اثرگذار را مهم ارزیابی کرد و افزود: اگرچه برخی اقدامات ممکن است از نظر اجرایی کوچک به نظر برسند، ولی بسیار تاثیرگذارند و ما میتوانیم از طریق تنظیمگری در آنها مداخله کنیم.
وی در پایان بزرگ بودن اندازه بخش خصوصی در حوزه کشاورزی را یک فرصت دانست و تصریح کرد: شرکتهای دولتی و شبهدولتی گریبانگیر بهرهوری کشور شدهاند و اگر اقتصاد ما به سمت خصوصیسازی حرکت کند، میتوانیم به افزایش رشد اقتصادی امیدوار باشیم.
جهاد کشاورزی از دستگاههای منتخب در طرح سنجش بهرهوری
بهروز محمودی، معاون راهبری تولیدی زیربنایی سازمان ملی بهرهوری ایران نیز در این جلسه با اشاره به این که وزارت جهاد کشاورزی در طرح سنجش بهرهوری دستگاههای منتخب جز دستگاههای اصلی بوده است، عنوان کرد: در طرح کلان سنجش بهرهوری شرکتهای دولتی، امیدواریم با کمک سازمان تات، ضمن تعریف نماگرهای اثربخشی بهرهوری شرکتهای ذیل وزارتخانه بتوانیم کارنامه بهرهوری این شرکتها را منتشر کنیم.
وی افزود: وقتی دستگاهی به سطحی از بلوغ در استقرار چرخه بهرهوری رسیده باشد، بهتر است کمیته بهرهوری سازمان نقش راهبری را بر عهده بگیرد و سازمان بیشتر روی پروژههای کلان و فرابخشی کار کند.
سیدباقر محمودی معاون برنامهریزی و اقتصادی سازمان تات نیز با تأکید بر این که نگاه ما به بهرهوری باید محتوایی باشد، نه شکلی، گفت: مشکل ما زمانی آغاز میشود که لایه سیاست بر لایه کارشناسی سایه میافکند؛ بهعنوان مثال، سیاست یارانهای همیشه مشکلزا و منبع فساد بوده است. چه در گندم و چه برنج، این نوع نگاه آسیبهای زیادی وارد کرده است.
علیرضا نکویی دبیر کمیته بهرهوری وزارت جهاد کشاورزی نیز با اشاره به سند بهرهوری این وزارتخانه گفت: در گذشته به مسائل اولویتدار کمتر توجه میشد، اما در سند جدید تلاش کردهایم که تمرکز بیشتری بر این مسائل داشته باشیم.
وی همچنین نبود ساختار و بودجه مشخص در حوزه بهرهوری را از جمله مشکلات سازمان تات برشمرد.
مهرنوش میرزایی مسئول دبیرخانه بهرهوری وزارت جهاد کشاورزی نیز در این نشست، گزارشی از وضعیت بهرهوری این وزارتخانه ارائه داد و گفت: اگر قرار است شاهد افزایش بهرهوری در این حوزه باشیم، باید نگاه بر افزایش بهرهوری از طریق افزایش تولید، تغییر کند و در این راستا رویکرد ما باید بهرهوریمحور باشد، نه نهادهمحور.