تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : اقتصادی
لینک : econews.ir/5x3901096
شناسه : 3901096
تاریخ :
مزایای طرح نشان دار کردن مالیات؛ از کاهش فراریان تا رفع تمرکز از تهران اقتصاد ایران: طرح نشان دار کردن مالیات در کنار بهبود عدالت مالیاتی موجب شده است تا هزینه کرد مالیات از تهران به سایر نقاط کشور نیز برود و رفع تمرکز از تهران شود.

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان

به گزارش خبرنگار مهر یکی از طرح‌های موفق و اثرگذار در راستای ارتقا فرهنگ پرداخت مالیات طرح نشان دار کردن مالیات است که توسط سازمان مالیاتی اجرا شد. این طرح می‌تواند زمینه گسترش مشارکت مردم در فرآیند تخصیص مالیات و ایجاد شفافیت در هزینه کرد مالیات برای مودیان را فراهم کند.

در این طرح به مودیان مالیاتی این امکان را می‌دهد تا نحوه تخصیص و محل مصرف مالیات خود را انتخاب کنند که نه تنها موجب شفافیت، بلکه به مودیان مالیاتی احساس مالکیت و کنترل بر فرآیند تخصیص مالیات خود را می‌دهد. در واقع مودیان مالیاتی می‌توانند انتخاب کنند که به کدام پروژه‌ها و بخش‌ها مالیات خود را تخصیص دهند.

دولت با مشارکت دادن مردم در تخصیص فرآیند مالیاتی به نوعی در خصوص تخصیص و استفاده از درآمدهای مالیاتی پاسخگویی ایجاد کرده است و مودیان مالیاتی نیز ارزش‌های مدنظر خود را در جهت تخصیص مالیات پرداختی به پروژه‌های عمرانی و محل آنها اعلام و انتخاب می‌کنند. طرح نشان‌دار کردن مالیات‌ها به مودیان اجازه می‌دهد که بدانند مالیات پرداختی آن‌ها در کجا هزینه می‌شود. این شفافیت نه تنها مردم را به پرداخت مالیات تشویق می‌کند، بلکه امکان نظارت دقیق‌تر بر هزینه‌کرد منابع مالیاتی را نیز فراهم می‌آورد.

نشان دار کردن مالیات انگیزه را برای پرداخت مالیات بیشتر کرده است

مسعود قیامی کارشناس اقتصادی با بیان اینکه طرح نشان‌دار کردن مالیات یکی از مهم‌ترین برنامه‌ها در جهت رونق بحث مالیاتی کشور به شمار می‌رود می‌گوید اجرای این طرح تا به امروز در بسیاری از شهرها مورد استقبال مودیان مالیاتی قرار گرفته و زمینه ساز بهبود وضعیت اقتصادی کشور شده است.

وی ادامه داد: طرح نشان‌دار کردن در حال حاضر باعث شده که مودیان با انگیزه بیشتری وارد کار شده و مالیات‌های خود را به پروژه‌های عمرانی، بیمارستانی، آموزش و پرورش و سایر بخش‌ها واریز کنند.

او با بیان اینکه این طرح یک طرح بزرگ و گام بلندی در جهت پیشرفت پروژه‌های نیمه تمام است گفت: این طرح در طول مدت اجرای خود تا به امروز توانسته است اثرات بسیاری خوبی را برجای بگذارد و ما شاهد اتمام بیش از ۲۰۰ مدرسه در مناطق محروم کشور از طریق طرح نشان‌دار کردن هستیم. با اجرای این طرح بسیاری از فرارهای مالیاتی در کشور کاهش یافته است و ما شاهد رونق و بهبود وضعیت اقتصادی در بخش‌های مختلف کشور هستیم.

با بیان اینکه طرح نشان دار کردن مالیات‌ها گامی مهم برای شخصی سازی انتخاب محل هزینه کرد توسط مودیان است گفت: سازمان امور مالیاتی کشور امسال امکانی فراهم کرده تا صاحبان مشاغل بتوانند از طریق طرحی به نام «نشان‌دار کردن مالیات‌ها» تعیین مالیات پرداختی آنها صرف تأمین اعتبار کدام پروژه ملی در کشور شود.
وی اظهار کرد: بسیاری از استان‌ها در حوزه بهداشت و درمان نیازمند همراهی مودیان مالیاتی بوده، که با اجرای طرح نشان دار کردن و با ورود مردم در این طرح، شاهد تأمین اعتبار نیازمندی‌های این حوزه هستیم.

او بیان کرد: بیش از ۲ هزار پروژه در مناطق و شهرهای مختلف از طریق طرح نشان‌دار کردن تکمیل شده است که همین امر نشان از موفقیت این طرح بوده است.

بهبود عدالت مالیاتی و رفع تمرکز از تهران

غلامرضا توکل نایب رئیس دوم کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس شورای اسلامی نیز معتقد است که طرح نشان دار کردن ابزاری مؤثر برای افزایش شفافیت، بهبود عدالت مالیاتی و توسعه مناطق محروم کشور است.

این نماینده مجلس یکی از مشکلات اساسی در نظام مالیاتی گذشته را تمرکز منابع مالیاتی در تهران و مناطق برخوردار دانست و گفت: بسیاری از مناطق محروم از سهم عادلانه‌ای از منابع مالیاتی بی‌بهره بودند. طرح نشان‌دار کردن مالیات‌ها می‌تواند این مشکل را برطرف کند و منابع مالیاتی را به سمت توسعه زیرساخت‌ها و پروژه‌های عمرانی در مناطق کمتر برخوردار هدایت کند.

وی با اشاره به نقش این طرح در تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام کشور افزود: وقتی مردم بدانند مالیاتی که پرداخت می‌کنند، در پروژه‌های عمرانی و زیرساختی منطقه خودشان هزینه می‌شود، انگیزه بیشتری برای پرداخت مالیات خواهند داشت. این موضوع علاوه بر کمک به تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام، اعتماد عمومی به دولت و نظام مالیاتی کشور را نیز تقویت خواهد کرد.

این طرح می‌تواند به افزایش رضایت عمومی، ارتقای کیفیت خدمات عمومی و تقویت همبستگی ملی کمک کند. امیدوارم با اجرای موفق این طرح، شاهد توسعه پایدار و کاهش نابرابری‌های منطقه‌ای در کشور باشیم.»

طرح نشان‌دار کردن مالیات‌ها، اگر به درستی اجرا شود، می‌تواند یکی از مهم‌ترین گام‌ها در جهت تحول نظام مالیاتی کشور و تحقق عدالت اجتماعی باشد.

کاهش فراریان مالیاتی با اجرای طرح نشان دار کردن مالیات

طبق آخرین آمارهای اعلام شده از سوی کارشناسان اقتصادی در حوزه مالیاتی اجرای طرح نشان دار کردن مالیات به عنوان یک ابتکار مالیاتی دولت در زمینه گسترش مشارکت مردم در فرآیند تخصیص مالیات و ایجاد شفافیت در هزینه‌کرد مالیات برای مودیان شده است.

حسین‌زاده کارشناس اقتصادی در این خصوص گفته است‌: شفافیت به عنوان یک عامل بازدارنده در برابر فرار مالیاتی عمل می‌کند و این موضوع در طرح نشان‌دار کردن مالیات به خوبی پیاده‌سازی شده است و وقتی مردم با این طرح پایان یافتن پروژه‌های انتخاب شده توسط خودشان را ببینند که چگونه با مالیات پرداختی خود، پروژه زیربنایی و رفاهی انتخاب شده به بهره‌برداری می‌رسد.

وی ادامه داد: در سال‌های آینده مودیان با انگیزه بیشتری مالیات خود را پرداخت خواهند کرد و حاکمیت قانون به طور کامل در نظام مالیاتی برقرار خواهد شد.

این کارشناس مسائل اقتصادی در رابطه با رویکرد جدید نظامات مالیاتی در دنیا در جهت افزایش تمایل مردم در زمینه پرداخت مالیات گفت: در سال‌های اخیر، دولت‌ها در سراسر جهان استراتژی‌های نوآورانه‌ای را برای افزایش مشارکت و همکاری مودیان مالیاتی در فرآیند جمع‌آوری مالیات بررسی کرده‌اند. یکی از این رویکردها ایجاد شفافیت در مصرف مالیات و ارائه اطلاعات کامل به مودیان مالیاتی در مورد نحوه خرج مالیات آنها است.

وی در رابطه با طرح سازمان امور مالیاتی در زمینه انتخاب مودیان جهت نحوه مصرف مالیات در تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات‌های مستقیم گفت: ایران با ارائه طرحی برای تخصیص مالیات توسط خود مودی مالیاتی، گامی مهم در مسیر افزایش اطلاعات مودیان از نحوه هزینه‌کرد مالیات برداشته است که به مودیان مالیاتی این امکان را می‌دهد تا نحوه تخصیص مالیات خود را به پروژه‌ها و بخش‌های خاص انتخاب کنند. این ابتکار نه تنها سطح جدیدی از شفافیت را ایجاد کرده است، بلکه به مودیان مالیاتی احساس مالکیت و کنترل بر فرآیند تخصیص مالیات داده است.

این کارشناس اقتصادی در رابطه با مزایای مهم و راهبردی طرح نشان‌دار کردن مالیات اظهار کرد: طرح نشان‌دار کردن مالیات دارای چندین ویژگی کلیدی است که به موفقیت آن کمک کرده است؛ اولین ویژگی آن در بحث شفافیت کامل منابع و مصارف مالیاتی است. مودیان مالیاتی نسبت به نحوه تخصیص و هزینه مالیات خود کاملاً دید دارند.

او بیان کرد: دومین و کلیدی‌ترین مزیت نیز مبتنی بر اعطای قدرت انتخاب به مردم در تعیین نحوه مصرف مالیات است. مودیان مالیاتی می‌توانند بر اساس اولویت‌ها و ارزش‌های خود، انتخاب کنند که به کدام پروژه‌ها و بخش‌ها مالیات خود را تخصیص دهند. دولت با مشارکت دادن مردم در تخصیص فرآیند مالیاتی به نوعی در خصوص تخصیص و استفاده از درآمدهای مالیاتی پاسخگویی ایجاد کرده است و همچنین مودیان نیز ارزش‌های مدنظر خود را در جهت تخصیص مالیات پرداختی به پروژه‌های عمرانی و مکان آن‌ها اولویت خواهند داد.

وی گفت: عمل مشارکت شهروندان در تخصیص مالیات، همکاری بین مودیان مالیاتی و دولت را تقویت می‌کند. مالیات‌دهنده‌ای که مزایای مشارکت را می بیند، با میل خود پرداخت به موقع و کامل مالیات را رعایت می‌کند.

شفافیت باعث ایجاد حسن نیت و روحیه جمعی حامی توسعه ملی می‌شود. شفافیت به عنوان یک عامل بازدارنده در برابر فرار مالیاتی عمل می‌کند و این موضوع در طرح نشان‌دار کردن مالیات به خوبی پیاده‌سازی شده است و وقتی مردم با این طرح پایان یافتن پروژه‌های انتخاب شده توسط خودشان را ببینند که چگونه با مالیات پرداختی خود، پروژه زیربنایی و رفاهی انتخاب شده به بهره‌برداری می‌رسد؛ در سال‌های آتی با انگیزه بیشتری مالیات خود را پرداخت خواهند کرد و نسبت به جلوگیری از فرار مالیاتی، هیچ همکاری با فراریان مالیاتی نخواهند داشت و در آنجا حاکمیت قانون به طور کامل در نظام مالیاتی برقرار خواهد شد.