تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : صفحات
لینک : econews.ir/5x3899131
شناسه : 3899131
تاریخ :
چرا مقاومت فلسطین پیروز میدان معرفی شد؟ اقتصاد ایران: پذیرش توافق آتش‌بس در غزه با مفاد کنونی از سوی رژیم صهیونیستی، نشان می‌دهد که این رژیم عملا به هیچ یک از اهداف تعیین شده خود در جنگ نرسیده و به زودی شاهد پیامدهای این امر و تشدید تنش‌ها و شکاف‌های داخلی میان صهیونیست‌ها خواهیم بود.

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان

- اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، بعد از گذشت نزدیک به 16 ماه از جنگ نسل کشی رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه که تقریباً همه نشانه‌های زندگی را در این باریکه نابود کرده و بعد از کارشکنی‌های مداوم بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی، توافق آتش بس در نوار غزه که چهارشنبه هفته گذشته حاصل شده بود، امروز یکشنبه 19 ژانویه به مرحله اجرایی درآمد.

برنده و بازنده توافق آتش‌بس در غزه

البته رژیم صهیونیستی بلافاصله بعد از آغاز اجرای آتش بس، با بمباران مناطق مختلف غزه تاکنون 19 غیرنظامی را به شهادت رسانده است. اما مفاد این توافق شامل تعهدات صریح میانجی‌ها مبنی بر عدم بازگشت مجدد رژیم صهیونیستی به جنگ علیه غزه است؛ به ویژه اینکه دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا در حال آماده شدن برای ورود به کاخ سفید طی روزهای آینده بوده و نمی‌خواهد که تا زمان آغاز رسمی دوره ریاست جمهوری وی جنگ غزه ادامه داشته باشد.

گروه‌های فلسطینی و در راس آن جنبش حماس به نمایندگی از مقاومت و مردم فلسطین، از ابتدا در هر مذاکراتی برای آتش بس و تبادل اسرا، به دنبال چند هدف بودند؛ از جمله توقف کامل جنگ، عقب نشینی کامل نیروهای اشغالگر صهیونیستی از نوار غزه، باز کردن گذرگاه‌ها جهت ورود کمک‌ها به غزه، تضمین برای عدم بازگشت رژیم صهیونیستی به جنگ، بازسازی نوار غزه و رسیدن به یک توافق روشن و بدون ابهام برای تبادل اسرا. خلیل الحیه از رهبران ارشد جنبش حماس در جریان سخنرانی خود بعد از اعلام توافق آتش بس گفت که حماس همه آنچه را که می‌خواست در این توافق به دست آورد.

اما اهداف برجسته اعلام شده رژیم صهیونیستی در این جنگ ویرانگر عبارت بود از: از بین بردن حاکمیت حماس بر نوار غزه، نابودی گردان‌های نظامی این جنبش، تحمیل واقعیتی جدید به غزه و یافتن جایگزینی برای حماس جهت حکومت بر این باریکه و آزادی اسرای صهیونیستی از غزه با فشار نظامی.

اما همانگونه که خود صهیونیست‌ها و مسئولان این رژیم بارها اذعان کرده‌اند، توافق آتش بس در غزه بدون تحقق هیچ یک از این اهداف اسرائیل انجام شد و این رژیم با وجود ویرانی‌های عظیم و همه جنایات غیرانسانی که علیه غیرنظامیان در نوار غزه مرتکب شد، نتوانست به هیچ یک از اهدافش برسد.

به همین دلیل بود که شماری از وزرای کابینه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اشغالگر از جمله ایتمار بن گویر وزیر فاشیست امنیت داخلی این رژیم و بزالل اسموتریج، وزیر دارایی آن، توافق آتش بس را به معنای تسلیم شدن در برابر حماس دانستند و تهدید کردند که اگر حکومت حماس در مرحله اول توافق آتش بس در غزه از بین نرود، آنها کابینه نتانیاهو را سرنگون می‌کنند. امروز بن گویر و اعضای حزب او در اعتراض به آتش‌بس در غزه، از کابینه نتانیاهو استعفا دادند.

برگ برنده و فرصت‌های مقاومت در آتش‌بس

اما مفاد توافق آتش بس کنونی در غزه فرصتی برای گروه‌های فلسطینی است تا امور داخلی خود را به ویژه در سطح سیاسی سازماندهی کنند و به یک توافق ملی برای مدیریت امور نوار غزه برسند. به نظر می‌رسد مرحله اول توافق آتش بس در غزه، به دلیل عدم اعتماد به رژیم صهیونیستی و اتکا به میانجی‌ها برای اجرای توافق، مرحله بسیار حساسی خواهد بود و اگر موفقیت این مرحله تضمین شود، می‌توان به اجرای درست آن در مراحل بعدی امیدوار شد.

در این زمینه، محمد الاخرس پژوهشگر سیاسی عرب زبان معتقد است که مفاد توافق آتش بس کنونی در غزه بسیار شبیه چیزی است که در جولای سال 2024 بر سر آن توافق شده بود و مقاومت توانست برخی از بندهای این توافق را به نفع تقویت ارتباط میان مراحل سه گانه آتش بس بهبود ببخشد. میانجی‌های مصری و قطری هم نقش مهمی در این توافق ایفا کردند و رسماً و علنا برای اجرای آن تعهد داده‌اند.

این کارشناس امور سیاسی تاکید کرد: برگ برنده مهم مقاومت در مذاکرات، کارت اسرای صهیونیستی بود و او توانست از طریق این کارت، دشمن را تحت فشار قرار دهد. از طرف دیگر، تضمین انتقال آوارگان فلسطینی از جنوب نوار غزه به شمال آن، مسئله‌ای است که طرح صهیونیست‌ها را در شمال نوار غزه ناکام می‌گذارد و موجب می‌شود که ادامه جنگ برای آنها دست کم در سطح سیاسی بیهوده باشد.

وی افزود: نکته اصلی در رسیدن به این مرحله از مذاکرات آن است که جنگ در غزه عملاً در سطح سیاسی و نظامی بیهوده و بی‌معنی شده و نتانیاهو هم نمی‌تواند چشم انداز سیاسی خود را در مواجهه با واقعیت غزه تحمیل کند؛ به ویژه اینکه همه طرح‌های نتانیاهو از جمله طرح موسوم به ژنرال‌ها برای آوارگی اجباری ساکنان شمال غزه و شهرک سازی اسرائیلی در این منطقه شکست خورد.

مقاومت همچنان امور غزه را اداره می‌کند

الاخرس درباره روز بعد از جنگ در غزه و ماهیت اداره این باریکه گفت که مفاد توافق آتش بس غزه نشان دهنده عدم وجود جایگزینی برای تغییر واقعیت بخش اداری و دولتی نوار غزه است. بنابراین مقاومت تا زمان پایان رایزنی‌های ملی و منطقه‌ای در خصوص تشکیل کمیته حمایت بین المللی از غزه همچنان به اداره امور این باریکه ادامه خواهد داد. در این میان تشکیلات خودگردان فلسطین چشم طمع خود را به حکومت در نوار غزه دوخته و اخیراً هم به این منظور اعلام آمادگی کرده است، اما زمینه حکومت تشکیلات خودگردان در غزه فراهم نیست.

طبق مفاد توافق آتش بس در مرحله اول که حدود 42 روز به طول می‌انجامد و طی آن بخشی از روند تبادل اسرا به انجام خواهد رسید، نوار غزه شاهد بازگشت تدریجی آوارگان خواهد بود و قرار است میزان قابل توجهی از کمک‌های بشردوستانه هم وارد این منطقه شود.

"نوعم امیر"، تحلیلگر نظامی اسرائیلی تاکید کرد: چگونه ممکن است پس از یک سال و سه ماه جنگ، هنوز وسایل نقلیه نظامی حماس در غزه وجود داشته باشد؟ این دقیقاً نشان‌دهنده شکست نظامی "اسرائیل" است.  

"جای بشور" روزنامه‌نگار اسرائیلی نیز بیان کرد: غزه مملو از راهپیمایی‌های پیروزی حماس است؛ ما در یک سال و نیم گذشته چه کرده‌ایم؟

"عمیحای اتالی" روزنامه‌نگار اسرائیلی، پس از حضور مبارزان گردان‌های قسام در میان مردم در نوار غزه نیز گفت: "متأسفانه پس از جنگی که 15 ماه به طول انجامید و هزینه‌های باورنکردنی پرداختیم، ما پیروز میدان نیستیم. هر مادر عبری باید بداند که سرنوشت فرزندانش به دست سیاستمدارانی سپرده شده که قادر به تحقق پیروزی نیستند." 

شکست اهداف نتانیاهو در غزه

در این زمینه «احمد عطاونه» مدیر مرکز مطالعات سیاسی رویت و تحلیلگر برجسته عرب زبان اظهار داشت که مقاومت موفق شد در برابر نتانیاهو و کابینه افراطی وی به چندین هدف مهم برسد و آنها را در رسیدن به اهدافشان ناکام بگذارد.

وی افزود: مفاد این توافق از نظر تئوری مانع آوارگی مردم فلسطین در غزه توسط رژیم اشغالگر می‌شود. همچنین آنگونه که در بندهای توافق می‌بینیم، هدف راهبردی رژیم صهیونیستی برای نابودی حماس هم محقق نشد و علاوه بر آن، اسرائیل نتوانست اسرای خود را در غزه با فشار نظامی آزاد کند و مجبور شد از طریق توافق تبادل اسرا بهای سنگینی را بپردازد. به این ترتیب مقاومت مجدداً بر استواری در راه خود تاکید و ثابت کرد که تنها راهکار مقابله با اشغالگران صهیونیست، ایستادگی و مبارزه است.

این تحلیلگر امور سیاسی و نظامی با بیان اینکه مقاومت نقشه‌های نتانیاهو برای ترسیم خاورمیانه جدید را به شکست کشاند، اظهار داشت: توافق آتش بس با مفاد کنونی آن اگر کاملاً اجرا شود دستاوردهای بزرگی به نفع مقاومت خواهد داشت و بازتاب منفی آن را در سطح داخلی صهیونیست‌ها در آینده خواهیم دید. مقاومت در این نبرد بزرگ و در حالی که همه قدرت‌های بزرگ دنیا از رژیم صهیونیستی حمایت می‌کردند، توانست با حمایت جبهه‌های مقاومت به ویژه پیوستن لبنان و یمن به نبرد طوفان الاقصی، چالش بزرگی برای اسرائیل و حامیان آن به وجود بیاورد.

وی ادامه داد که توافق کنونی و توقف جنگ منجر به تقویت نفوذ گروه‌های مقاومت فلسطین در تصمیم گیری‌های داخلی فلسطینی می‌شود؛ به ویژه اینکه تشکیلات خودگردان با خیانت‌های مختلفی که به مردم فلسطین در جریان جنگ غزه کرد، بیش از پیش جایگاه از دست رفته خود را در میان مردم فلسطین پایین آورد و ملت فلسطین بیش از پیش به گزینه مقاومت پایبند شدند.

پیامدهای منفی زودهنگام آتش‌بس برای صهیونیست‌ها

«سلیمان بشارت» کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی هم به نوبه خود معتقد است که خطراتی در این توافق وجود دارد که مربوط به امکان عدم تعهد صهیونیست‌ها به اجرای آن است. اما با توجه به روی کار آمدن ترامپ در آمریکا ممکن است حاشیه مانور نتانیاهو کم شود؛ زیرا ترامپ مجموعه‌ای از اقدامات مربوط به آینده نوار غزه را انجام خواهد داد و آنگونه که شواهد نشان می‌دهد، او به دنبال ادامه جنگ در غزه و یا دیگر جبهه‌های منطقه نیست. از سوی دیگر از سرگیری حملات اسرائیل به غزه، به معنای به خطر افتادن جان اسرای اسرائیلی باقیمانده در این باریکه است.

وی افزود: وضعیت انسانی نوار غزه، صحنه منطقه‌ای و بین المللی را به شدت تحت تاثیر قرار داده و ادامه ارتکاب جنایات علیه غیرنظامیان فلسطینی، وضعیت اسرائیل را در سطح بین‌المللی بیش از پیش وخیم می‌کند؛ به ویژه اینکه اقدامات جهانی مختلفی برای تعقیب و محاکمه مقامات جنایتکار صهیونیستی از جمله شخص نتانیاهو انجام شده است.

این تحلیلگر امور رژیم صهیونیستی تصریح کرد: بروز اختلافات جدید و تعمیق شکاف‌های داخلی میان صهیونیست‌ها بعد از توافق آتش بس غزه، یک مسئله اجتناب ناپذیر است و در اولین ساعات اعلام این توافق هم شاهد آن بودیم؛ جایی که وزرای کابینه فاشیست نتانیاهو علیه او بلند شدند و تهدید به فروپاشی کابینه کردند.

وی خاطرنشان کرد:همچنین مفاد توافق آتش بس کنونی بسیار شبیه به مفاد پیشنهادی است که در ماه مه سال گذشته ارائه شده بود؛ پیشنهادی که نتانیاهو با آن موافقت نکرد. بنابراین امروز صهیونیست‌ها به ویژه خانواده‌های اسرای اسرائیلی به شدت از نتانیاهو عصبانی هستند و می‌گویند که اگر این توافق در آن زمان منعقد می‌شد اکنون همه اسرای اسرائیلی زنده بودند.

سلیمان بشارت در پایان گفت: از سوی دیگر، به نظر می‌رسد که احزاب راست افراطی اسرائیل قصد دارند مسئولیت همه ناکامی‌ها از 7 اکتبر 2023 تاکنون را به گردن ارتش بیندازند و به دنبال آن تنش‌هایی میان ارتش و کابینه سیاسی رژیم صهیونیستی به وجود خواهد آمد. به طور کلی به زودی شاهد موج بزرگی از تنش‌ها و اختلافات میان صهیونیست‌ها خواهیم بود که موجب ایجاد شکاف در صحنه سیاسی داخلی این رژیم می‌شود و بر وضعیت جهانی آن نیز تاثیر منفی خواهد گذاشت.

انتهای پیام/