ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرنگار مهر، مهدی غضنفری خوانساری رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی ظهر امروز (یکشنبه) در آئین امضای تفاهم نامه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اطلاعات با صندوق توسعه ملی که صلح امروز در محل صندوق توسعه ملی برگزار شد، اظهار کرد: امروز روز ارزشمند و به یادماندنی برای صندوق توسعه ملی است و ما خوشحالیم که میتوانیم در خدمت دوستان وزارت علوم باشیم.
وی عنوان کرد: ما امروز یک محصول جدید مالی معرفی میکنیم و نگرانم که درست مشخص نشود این محصول چه کمکی به ما میکند. متأسفانه برندهای دانشگاهی منجر به تولید محصول و دانش تجاری نمیشوند.
وی ادامه داد: ما به وزارت علوم پیشنهاد دادیم تا منابعی از صندوق به وزارت علوم اختصاص پیدا کند و این در قالب بودجه پرداخت نمیشود بلکه صندوق مجازی ای با ارزش یک و ۲ دهم همت در اختیار آنها قرار میگیرد و سرمایه مجدد به صندوق بازگردانده میشود تا طرحهای بعدی این وزارتخانه مجدد محقق شوند.
رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی خاطرنشان کرد: لازم است بنگاه بخش خصوصی برندهایی را طراحی کنید و اساتید دانشگاهی به پشتوانه وامی که ما تأمین میکنیم آن را مورد بهره برداری قرار میدهد. در نتیجه ما تسهیلات را با واسطه به دانشگاهها میدهیم و هزینه صرف میشود تا کار علمی و محصول تحویل داده شود.
غضنفری خوانساری بیان کرد: سالها بعد این پولها بر میگردد و برای پروژههای بعدی هزینه میشود و تمام آن در خدمت وزارت علوم خواهد بود. قبلاً این زنجیره دو بازیگر داشت و با این تفاهم نامه سه بازیگره میشود و صنعت به این چرخه اضافه میشود تا پول به ما بازگردانده شود و ما صندوق دار وزارت علوم میشویم تا این پول به ما برگردد.
وی افزود: ما این سرمایه را به کار میگیریم که دارایی ایجاد کند. صندوق توسعه ملی هزینهای نمیکند که دیگر بازگشت نداشته باشد بلکه تأمین مالی میکنیم و بنگاهی که تأمین مالی میکند باید بیزنس خود را از طریق دانشگاه رشد بدهد و آن را تجاری کند و منابع صندوق را بازگرداند.
رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی افزود: صندوق توسعه ملی آمادگی دارد به اشکال مختلفی در حوزه هوش مصنوعی همکاری داشته باشد. ممکن است به زودی از طریق معاونت فناوری ریاست جمهوری نیز در زمینه هوش مصنوعی همکاری داشته باشیم. هوش مصنوعی به دلیل اهمیتی که دارد ما حاضر هستیم از طریق وزارت علوم و کسب و کارها به گسترش آن کمک کنیم. مسیر صندوق برای تأمین مالی بسته نشده و یک مسیر به مسیرهای سابق اضافه شده است.
غضنفری خوانساری با تاکید بر اینکه ورود صندوق توسعه ملی به هوش مصنوعی ایده خود صندوق بوده است گفت: مقامات ارشد نظام به اهمیت هوش مصنوعی در سخنرانیهای خود تذکر دادند.
وی در مورد میزان نرخ سود دریافت این تسهیلات برای وزارت علوم تصریح کرد: حداقل نرخ سود ۲۳ درصد خواهد بود و این میزان در اختیار وزارت علوم قرار خواهد گرفت.
رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی بیان کرد: ما از نظر خودمان مشمول مالیات نیستیم و از نظر برخی دولتها مشمول مالیات شدیم. چند بار مالیات دادیم و چند بار مالیات ندادیم و یک سال ما را جریمه کردند. پیش آقای خاندوزی رفتیم و به ایشان یک قول اخلاقی دادیم که جریمه از ما اخذ نشود و ما پول آن را در اختیار هوش مصنوعی قرار دهیم. ما در تلاش بودیم که این پول از صندوق خارج نشود و داخل صندوق باقی بماند. ما قول دادیم تا وقتی اینجا هستیم این میزان در زمینه هوش مصنوعی تأمین مالی کند.
غضنفری خوانساری در رابطه با ضمانت پرداخت این تسهیلات گفت: وزارت علوم هیچ ضمانتی برای بازپرداخت تسهیلات از جانب ما ندارد. وزارت علوم هیچ مسئولیتی ندارد و بانکها عاملیت دارند و مسئول هستند و در ازای این مسئولیت ۲ درصد سهم بر میدارند.
حسین سیمایی صراف وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اطلاعات نیز در این نشست اظهار کرد: از مدیریت خلاق صندوق توسعه تشکر میکنیم که به ما فرصت میدهد از امکان هوش مصنوعی استفاده بهتری داشته باشیم. سالهاست که مقام معظم رهبری به سرمایه گذاری و پیشرفت در این حوزه توصیه کردند و متأسفانه در حال حاضر ما در این زمینه به نسبت سایر کشورها جایگاه قابل قبولی نداریم.
وی عنوان کرد: البته در حوزه آموزش این علم اقداماتی انجام شده است. وزارت علوم به طور کلی به دنبال تأمین منابع مالی نوآورانه است.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اطلاعات خاطرنشان کرد: بسیار سپاسگزارم که این فرصت به دانشگاهها اعطا شد و امیدوارم در اجرای تفاهمنامه امروز با کمترین بروکراسی اداری جذب این سرمایه گذاری را شاهد باشیم. دانشگاهها تشنه ورود منابع مالی جدید هستند. مشکل ما در زمینه زیرساختها است که با کمک صندوق توسعه ملی بخشی از آن تأمین خواهد شد.
سیمایی صراف در رابطه با اثرگذاری این تفاهمنامه در تحقق برنامه هفتم توسعه گفت: سرمایه گذاری در هوش مصنوعی جدا از اینکه فرمایش مقام معظم رهبری است امروز تکلیف قانونی هم شده است اما ما منابع کافی برای سرمایه گذاری در این حوزه گران نداریم.
وی افزود: صندوق توسعه ملی انصافاً در یک همکاری بسیار صمیمانه با حذف بروکراسیها و پیچیدگیهای اداری پیشنهاد را به ما دادند و امروز از مدل جدید تأمین مالی رونمایی کردند که بر اساس این الگو سرمایه در گردش خواهد بود و به آن اضافه میشود. عقل ماندگی در این حوزه منجر به بازماندگان ما در سایر حوزهها خواهد شد و نمیتوان از این حوزه غافل شد.
بر اساس این گزارش، این تفاهمنامه با هدف توسعه زیست بوم تحول آفرین هوش مصنوعی میان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و صندوق توسعه ملی منعقد شد.