تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : صفحات
لینک : econews.ir/5x3898336
شناسه : 3898336
تاریخ :
تحلیل کارشناسان صهیونیست از روابط آذربایجان و اسرائیل اقتصاد ایران: کارشناسان رژیم صهیونیستی، همکاری استراتژیک جمهوری آذربایجان و رژیم اسرائیل در زمینه‌های انرژی، نظامی و تجارت را به عنوان یک رابطه مهم و راهبردی برای هر دو طرف و همچنین آمریکا توصیف کردند.

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان

- اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، در وب‌سایت شبکه تلویزیونی اسرائیلی i24News، مقاله‌ای از آوی موناکوف در مورد همکاری جمهوری آذربایجان و اسرائیل منتشر شده است.

در این مقاله آمده است: «سی سال پیش، حیدر علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان، با اسحاق رابین، نخست‌وزیر اسرائیل، در نیویورک دیدار کردند. آن‌ها در مورد حمایت متقابل گفتگو کردند. باکو به فناوری‌های اسرائیلی برای دفاع در برابر تهدیدات نظامی ارمنستان و اسرائیل به نفت آذربایجان نیاز داشت. از آن زمان، روابط بین دو کشور شکوفا شده و آذربایجان به یکی از نزدیک‌ترین متحدان اسرائیل تبدیل شده است.»

جوزف اپستین، پژوهشگر در بنیاد EMET، معتقد است: «آذربایجان به اسرائیل نزدیک‌تر از هر کشور دیگری به جز آمریکا است؛ اما برخلاف واشنگتن، باکو هرگز به دلیل مناقشه با فلسطینی‌ها یا مسائل دیگر، به تل‌آویو فشار نیاورده و آن را تهدید نکرده است.»

اسرائیل و جمهوری آذربایجان در زمینه‌های انرژی، دفاع، علوم و کشاورزی با یکدیگر همکاری نزدیکی دارند. نفت جمهوری آذربایجان 50 درصد از نیازهای اسرائیل به نفت را تأمین می‌کند.

اپستین گفت: «آذربایجان حتی زمانی که بسیاری از شرکای غربی آن به دلیل جنگ در غزه از اسرائیل رویگردان شدند، از این کشور حمایت کرد. کشورهایی مانند فرانسه، آلمان و انگلیس خواستار تحریم فروش تسلیحات به اسرائیل شدند.»

اهمیت روابط جمهوری آذربایجان و اسرائیل برای آمریکا و منطقه

در گزارش تلویزیون اسرائیل در مورد همکاری جمهوری آذربایجان و اسرائیل آمده که کارشناسانی مانند پروفسور زیو هانین و کاپیتان بازنشسته الکس گرینبرگ اخیراً به تحلیل دوستی مستحکم جمهوری آذربایجان و اسرائیل پرداخته‌اند.

مقاله آن‌ها در وب‌سایت مرکز تحقیقات راهبردی بگین-سادات منتشر شده است.

به گفته هانین و گرینبرگ، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، باید روابط جمهوری آذربایجان و اسرائیل را در زمینه منافع آمریکا مورد بررسی قرار دهد. در این تحلیل بر جایگاه جمهوری آذربایجان به عنوان کشوری کلیدی در «کریدور میانی» و مهم‌ترین تأمین‌کننده جایگزین انرژی برای اروپا تأکید شده است.

اپستین گفت: «همان‌طور که آذربایجان برای اسرائیل مفید است، می‌تواند در مقیاسی بسیار بزرگتر برای ایالات متحده آمریکا نیز مفید باشد؛ اما برای استفاده از این منافع، به تغییراتی در سیاست‌های دولت آمریکا نیاز است. در واقع، دولت‌های قبلی آمریکا اغلب موضوع ارمنستان را بر روابط خوب آذربایجان ترجیح می‌دادند که بخشی از آن به دلیل فشارهای داخلی از سوی ارمنی‌های فعال در سیاست بود؛ اما با توجه به اینکه مناقشه ارمنستان و آذربایجان در حال پایان یافتن است، این وضعیت می‌تواند تغییر کند، به ویژه با توجه به تمایل ترامپ به دوری گرفتن از سیاست‌های سنتی در زمینه خارجی.»

گرینبرگ معتقد است: «هم دولت آذربایجان و هم دولت ارمنستان می‌خواهند به این فصل مناقشه پایان دهند و بر ادغام منطقه‌ای تمرکز کنند. سریع‌ترین راه برای این کار، پایان دادن به درگیری است. آذربایجان از روابط خوب با غرب سود خواهد برد.»

موناکوف در ادامه نوشت: «این سود دو طرفه خواهد بود. کریدور میانی یک مسیر ترانزیتی کلیدی از آسیا به اروپا است. این‌گونه مسیرها برای تجارت جهانی اهمیت زیادی دارند، زیرا درگیری‌هایی مانند جنگ در اوکراین و حملات حوثی‌ها باعث بسته شدن شریان‌های اصلی تجارت می‌شوند. آذربایجان نه‌تنها می‌تواند نفت و گاز خود، بلکه ذخایر استفاده‌ نشده ترکمنستان، ازبکستان و قزاقستان را نیز ارائه دهد.»

آخرین تحولات در روابط آذربایجان و اسرائیل

در سال‌های اخیر، روابط بین جمهوری آذربایجان و اسرائیل به طور پیوسته در حال گسترش بوده است. افتتاح سفارت آذربایجان در اسرائیل در سال 2023 گامی مهم در تقویت روابط دوجانبه بود. در فوریه 2024، الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان، با اسحاق هرتزوگ، رئیس‌جمهور اسرائیل، دیدار و بر روابط دوجانبه در شرایط جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه تأکید کرد. آذربایجان که تأمین‌کننده اصلی نفت برای اسرائیل است، در برابر فشارها برای قطع روابط با اسرائیل به دلیل جنگ غزه مقاومت کرده است.

تنش در روابط جمهوری آذربایجان و ایران نیز بر مشارکت بین آذربایجان و اسرائیل تأثیر می‌گذارد. در این شرایط، اسرائیل به شریک راهبردی مهمی برای آذربایجان در منطقه تبدیل می‌شود.

انتهای پیام/