ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
خبرگزاری مهر، گروه استانها* محمدرضا بهرامیصفت: این روزها تا چشم کار میکند از خیابانهای اصلی تا کوچه پس کوچههای شهر پر است از مغازه و رستورانهای فستفودی و حتی پا فراتر رفته و در جایی که مغازه و رستورانها وجود ندارند، وانتها و ونهایی دست به عرضه فستفود میزنند.
در پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین، نیز خیابان مهدیه همدان را میتوان مثال بارزی نامید که از ابتدا تا انتهای این خیابان پر است از مغازهها و رستورانهای فستفودی، هرچند دیگر امروز فستفودیها پای خود را به تمام نقاط شهر باز کردهاند، رستورانهای فوق لاکچری که هر عابری را جذب خود میکند و مغازههای کوچکی که با کمترین قیمت فستفودهای ارزان را به شما عرضه میکنند.
در چند سال اخیر این رشد فستفودها بسیار قارچگونه بوده، ماشینی شدن زندگیها، تغییر ذائقه نسل به دلیل کمبود تفریحات امروز خرید فستفود به یک تفریح جذاب برای جوانان ما تبدیل شده است.
تورم بالای مواد غذایی نیز باعث شده کیفیت فستفودها نسبت به چند سال اخیر به شدت کاهش پیدا کند، اکثر مغازه و رستورانهای فستفودی و وانتها و ونهای فروش فستفود از همبرگرهای فلهای که مشخص نیز چه فرآیندی برای تولید را طی میکنند استفاده میکنند، تهیه مواد اولیه فستفودیها از برندهای گمنام و حتی بینام و نشان برای کاهش قیمت تمام شده باعث شده تا امروز شاهد بیماریهای گوارشی و سرطان دستگاه گوارش باشیم.
کیفیت همین فستفودها تا چند سال اخیر بهتر بود اما امروز به شدت کیفیت همین غذاهای ناسالم هم کاهش پیدا کرده و باعث سونامی سرطان و بیماریهای مختلف شده است.
پیتزا و ساندویچ ۴۰ و ۵۰ هزار تومانی امروز در بعضی از مغازهها، وانت و ونهای شهر به فروش میرسد که نشان میدهد از بیکیفیتترین مواد اولیه در آن به کار برده شده است.
رستورانهای معتبر حداقل نظارتی روی آنها وجود دارد اما وانتها و ونهایی که امروز در شهر و پارکها و مسیر گنجنامه و بلوار ارم همدان پر شده است، چه کسی بر چرخه سلامت آنها نظارت میکند، مواد اولیه و بهداشت آنها چگونه تأمین میشود، شاید قیمت این فستفودها ارزان باشد اما در نهایت برای مصرف کننده بسیار گران تمام خواهد شد و قیمت آن از دست رفتن سلامتی است.
روغنهایی که چندین بار از آنها برای سرخ کردن همبرگر، سوسیس، فلال و سیبزمینی استفاده میشود و خاصیت خود را از دست میدهند و در نهایت سرطان را به ارمغان میآورند.
اصل و ماهیت غذاهای فستفودی ناسالم است، غذاهای چرب، پر از روغن، استفاده از سسهای فراوان و نمک زیاد که هر کدام میتوانند به تنهایی، دشمن اصلی سلامتی باشند.
امروز میبینیم در اکثر خانوادهها مشکلات معده و دستگاه گوارش وجود دارد که عامل اصلی آن استفاده مستمر از غذاهای فستفودی است.
افزایش سرطانهای دستگاه گوارش، بیماری کبد چرب و چاقی از جمله خطراتی است که مصرف فستفودها زندگی ما را تهدید میکند و امروز نیز شاهد افزایش بسیار زیاد بیماری کبد چرب و چاقی در بین به خصوص جوانان هستیم.
مصرف بیرویه فستفودها نظام جامعه سلامت را تهدید میکند
احسان خاکریز یکی از متخصصان تغذیه با اشاره به تهدید سلامتی با مصرف بیش از حد فستفودها اظهار کرد: متأسفانه عدم آموزش و اطلاعرسانی مناسب باعث شده مصرف غذاهای فستفودی به شکل خطرناکی افزایش چشمگیری داشته باشد.
وی افزود: باید تا جایی که میتوانیم شهروندان را با خطرات مصرف زیاد فستفودها آشنا کنیم امروز کسانی را داریم که تمام تغذیه هفته آینده آنها ساندویچها، پیتزاها و سرخ کردنیهای مختلف است.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه نظام سلامت ما در خطر است، گفت: مصرف بسیار بالای فستفودها در آیندهای نه چندان دور نظام سلامت ما را تهدید جدی خواهد کرد.
خاکریز خاطرنشان کرد: سونامی سرطانها میتواند بار بسیار سنگین به نظام سلامت وارد کند.
وی با بیان اینکه گرایش و علاقه وافر مردم به مصرف غذاهای آماده، روز به روز بیشتر میشود، بیان کرد: همین موضوع باعث شده تا موارد ابتلاء به بیماریهای گوارشی و سرطانها نیز افزایش یابد.
این متخصص تغذیه عنوان کرد: برای تهیه این غذاها از مقدار زیادی روغن، سسهای چرب، شکر، گوشت سرخ شده، چربی، نمک، پنیرهای پیتزا و… استفاده میشود که مصرف زیاد هرکدام میتواند سلامتی فرد را تهدید کند.
وی با اشاره به وجود نمک بسیار زیاد در غذاهای فستفودی گفت: در فستفودها نمک فراوانی به کار میبرند که این خود میتواند مشکلات فشارخون را برای افراد به وجود آورد و با بالا رفتن فشارخون، خطر سکته مغزی افزایش پیدا میکند. مردم تا میتوانند از فستفودها استفاده نکنند اگر هم استفاده میکنند حداقلها را در ماه در نظر بگیرند.
خاکریز با بیان اینکه پزشکان معتقدند کسانی که از غذاهای فست فودی زیاد استفاده میکنند بیشتر در معرض بیماری کبد چرب هستند، گفت: همچنین مصرف بیشاز حد این غذاها باعث چاقی افراد و ابتلاء به بیماریهای قلبی و دیابت میشود.
این متخصص تغذیه افزود: چاقی مادر همه بیماریهاست، وقتی که فردی چاق میشود دچار بیماریهای متابولیک، گرفتگی عروق، بیماریهای قلبی، دیابت، کبد چرب، ایجاد کندی هضم و جذب میشود و یکی از اصلیترین عاملهای چاقی مصرف بیاندازه غذای فستفودی است.
وی با بیان اینکه مصرف فستفود یکی از عوامل ایجاد سرطانهای روده، کلیه و مری است، گفت: باید مواظب سونامی سرطان در کشور باشیم امروز بسیاری از سرطانها با تغذیه ارتباط مستقیم دارد.
خاکریز خاطرنشان کرد: توصیه ما به مردم مصرف حداقلی از فستفودها است، همچنین کنترل اضافه وزن و ورزش هم بسیار بر سلامتی تأثیرگذار است.
وی با پرهیز از استفاده مکرر از سرخکردنیها بیان کرد: بعضی از مردم تصور میکنند اگر در خانه همین مواد اولیه را تهیه و مصرف کنند دیگر خطری ندارد که اینطور نیست.
خاکریز عنوان کرد: انواع ناگت، شنیسل مرغ، کوکو سبزی، کتلتها و سایر مواد غذایی اینچنین که در خانه با روغن فراوان هم سرخ میکنیم جزو فستفودها حساب میشوند و باید در مصرف آنها هم مراقبت کنیم.
نظارتی بر عرضه غذای فستفودی وجود ندارد
مهسا کرمی یک از جوانان همدانی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: امروز دانشآموزان و دانشجویان به شدت از فستفودها استفاده میکنند.
وی افزود: متأسفانه همین مصرف زیاد باعث شده بسیار از هم سن و سالهای بنده مشکلات گوارشی داشته باشند و یکی از دوستان نیز به دلیل سرطان مری درگذشت.
این جوان همدانی با اشاره به افرایش بیماریهای گوارشی در سنین پایین گفت: متأسفانه امروز بسیاری از دوستان من بیماریهای همچون زخم معده و رفلاکس دارند و داروهای معده مختلفی همچون شربت معده، پنتوپرازول و فاموتیدین و … مصرف میکنند.
کرمی خاطرنشان کرد: کاملاً در اطرافیان میتوانیم مشاهده کنیم که امروز بیماریهای گوارشی در خط اول قرار دارند.
وی با بیان اینکه متأسفانه نظارتی هم بر فستفودیها نیست، بیان کرد: امروز حتی کیفیت بهترین رستورانهای فستفودی هم کاهش پیدا کرده تورم مواد غذایی و اقتصاد امروز باعث شده تا شاهد کاهش شدید کیفیت غذاها باشیم.
این جوان همدانی عنوان کرد: همچنین امروز هرکسی با وانت، صندوق عقب ماشین، و ونهای مختلف ساندویچهای مختلف فلافل و همبرگر و پیتزا میفروشد بدون اینکه کارت سلامت و مجوز بهداشت داشته باشد.
کرمی با اشاره به لزوم نظارت بر فستفودها گفت: بازرسان محترم مراکز بهداشت، علوم پزشکی، اماکن و هر ارگانی که مسئولیت دارد باید با عرضه غیر قانونی غذاهای فستفودی برخورد کنند.
وی افزود: همچنین کیفیت مواد اولیه رستورانها و مغازههای غذایی چک شود.
در پایان گفتنی است؛ لازمه کاهش مصرف غذاهای فستفودی آگاهیرسانی به مردم جامعه در مورد خطراتی که این مواد غذایی در بلند مدت بر سلامت آنها ایجاد میکند است، امروز باید متخصصان دستگاه گوارش، متخصصان تغذیه و سایر پزشکان در صدا و سیما، رادیو، رسانههای رسمی و فضای مجازی مردم را با خطرات فستفودها آشنا کنند.
به طور قطع پیشگیری بهتر از درمان است و باید علوم پزشکی با برنامهریزی مناسب آگاهی و اطلاعرسانی مناسب را به شهروندان برساند.