تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : چهره ها
لینک : econews.ir/5x3896920
شناسه : 3896920
تاریخ :
همکاری ایران و روسیه به ایستادگی در برابر زیاده‌خواهی‌های آمریکا کمک می‌کند اقتصاد ایران: یک کارشناس مسائل اوراسیا گفت: همکاری ایران و روسیه در موضوعات بین‌المللی به خصوص گذر از نظام تک قطبی و ایستادن در برابر زیاده‌خواهی‌های آمریکا کمک می‌کند.

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان

علی‌بمان اقبالی، کارشناس بین المللی و اوراسیا در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص روابط ایران و روسیه و نیز سفر رئیس جمهور کشورمان به مسکو، گفت: از زمان شکل گیری روسیه در پنج - شش دهه اخیر در مقاطع مختلف، رابطه ملموس و مشهودی بین ایران و روسیه برقرار بوده است، در عین حال که فراز و فرودهایی هم در روابط شاهد بودیم.

وی افزود: واقعیت این است که جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه با توجه به ویژگی‌های جغرافیای طبیعی و ظرفیت‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، علمی و تکنولوژیک، شرایط خوبی را برای همکاری در ابعاد مختلف دارند که شاید بتوان اذعان کرد وضعیت و سطح کنونی روابط، خیلی بیش از اینها می‌تواند ارتقا پیدا کند، زیرا با ظرفیت‌های دو کشور فاصله دارد.

این کارشناس بین الملل با اشاره به همگرایی خوبی که میان تهران و مسکو در سال‌های اخیر صورت گرفته است، تاکید کرد: در چند سال اخیر و شاید در ۱۰ سال گذشته یک رویکرد و در واقع تحول جدید در روابط دو کشور ایجاد شده و اراده رهبران دو کشور در توسعه روابط ملموس و مشهود است. همچنین مدیران میانی و کارشناسی هم در تلاش هستند تا ظرفیت‌های بالقوه را به بالفعل تبدیل کنند. همچنین دولت‌های ایران و روسیه توجه ویژه‌ای به توسعه روابط همسایگی دارند.

وی ادامه داد: طبیعی است که روسیه به عنوان بزرگترین کشور جهان و در همسایگی جمهوری اسلامی ایران دارای ظرفیت‌های خاص منطقه‌ای، اقتصادی و فناوری است که خودش می‌تواند یکی از اولویت‌های مهم در سیاست همسایگی با جمهوری اسلامی ایران باشد.

سند همکاری‌های ۲۰ ساله می‌تواند شرایط روز را پوشش دهد

اقبالی با اشاره به سفر پزشکیان به روسیه و امضای سند همکاری‌های ۲۰ ساله دو کشور، گفت: طبیعتاً سفر پزشکیان در این مقطع از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. همچنین با امضای این سند بسیار مهم روابط دو کشور که از قبل بوده است، تجدید شده و به روزرسانی و تکمیل می‌شود که می‌تواند نیازها و شرایط روز را کاملاً پوشش دهد.

وی با اشاره به سرعت تحولات در غرب آسیا، افزود: ما در یک مقطع خاص تاریخی قرار داریم، به گونه‌ای که به شدت و سرعت تحولات افزوده شده است. تحولات در غرب آسیا بالاست و در محور آسیا نیازمند رایزنی و همکاری سطح بالای مقامات دو کشور هستیم. همچنین تهران و مسکو نقش مهمی در محور اوراسیا دارند.

این کارشناس اوراسیا با اشاره به ظرفیت‌های ایران و روسیه، تصریح کرد: ایران یک بازیگر منطقه‌ای است و روسیه به عنوان یک ظرفیت مهم با ویژگی‌های اقتصادی، علمی، فرهنگی و نیز عضویت دائمی در شورای امنیت سازمان ملل دارای ظرفیت‌هایی است که می‌تواند نقش مهمی در روابط تهران مسکو داشته باشد.

ایستادن ایران در برابر نظام تک قطبی

وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص ایستادگی ایران در برابر زیاده‌خواهی‌های آمریکا، گفت: در چهار دهه اخیر، جمهوری اسلامی ایران در برابر زیاده‌خواهی‌های آمریکایی‌ها در عرصه منطقه‌ای و بین المللی ایستاده و با نظام تک قطبی مقابله کرده است، لذا همکاری ایران و روسیه در موضوعات بین‌المللی به خصوص در بحث گذر از نظام تک قطبی، ایستادن در برابر زیاده خواهی‌های آمریکا و حرکت به سمت یک نظم چند قطبی می‌تواند مؤثر باشد.

این کارشناس مسائل بین الملل بیان کرد: دو کشور همکاری نزدیکی را در سازمان‌های جدید التاسیس مانند شانگهای، بریکس و اتحادیه اقتصادی اوراسیا دارند. حضور ایران در این پیمان‌ها و اتحادیه‌ها می‌تواند تسهیل کننده رشد و توسعه اقتصادی کشور و نیز افزایش صادرات کالاهای ایرانی آن هم در شرایط تحریمی آمریکا باشد.

غربی‌ها به دنبال همکاری سودمند با مسکو نیستند

وی افزود: روس‌ها در دهه آخر قرن بیستم و دهه اول قرن ۲۱ تمرکزشان را بر احیای ظرفیت‌های اقتصادی با همکاری و همگرایی غرب داشتند، ولی تقریباً از ۲۰۱۰ به بعد متوجه شدند که غربی‌ها به دنبال همکاری سودمند و متقابل با مسکو نیستند، لذا شاهد یک رویکرد جدید منطقه‌ای در مسکو هستیم.

این کارشناس اوراسیا با اشاره به جنگ اوکراین و تحریم‌های غرب علیه روسیه، تاکید کرد: هر دو کشور می‌توانند در بحث استفاده از ارزهای ملی، تسهیل مبادلات دوجانبه، همکاری‌های خوبی داشته باشند. ضمن آنکه به طور کلی ما باید بپذیریم که روسیه یک همسایه بسیار مهمی است که همواره می‌تواند نقش مهمی در تعاملات خارجی جمهوری اسلامی ایران داشته باشد. از جمله همکاری در قفقاز جنوبی، در آسیای مرکزی و در غرب آسیا که قطعاً نقش مهمی در صلح و مناطق پیرامونی ایران، خواهد داشت.

وی ادامه داد: همچنین همکاری در صنایع پیشرفته، در بخش‌های دفاعی و امنیتی، مقابله با گروه‌های افراطی و تروریسم نیز از موضوعات مهمی است که همواره مورد توجه دو کشور است و حتماً افزایش همراهی و همکاری دو کشور می‌تواند آورده‌های خوبی برای منافع دو کشور داشته باشد.

ضرورت شناخت مناسب و متقابل افکار عمومی دو کشور

این کارشناس اوراسیا به ظرفیت‌های گردشگری دو کشور اشاره کرد و گفت: باید تعاملات مردمی با سازمان‌های مردم نهاد و مبادله گردشگر میان ایران و روسیه افزایش یابد. در مقابل، روس‌ها دارای جمعیت گردشگر قابل توجهی هستند و هر ساله میلیون‌ها نفر از آنان به ترکیه و امارات سفر می‌کنند که در این زمینه باید بسترهای حضور آنان به ایران فراهم شود که موضوع پول ملی، کارت‌های بانکی، لغو روادید سفر و ایجاد شناخت مناسب و متقابل افکار عمومی دو کشور، از این جمله است.