ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
خبرگزاری مهر، گروه استانها- دانیال قنبری: بازهم ماه رجب و نخستین وهله از روزهای خانه تکانی دل فرا رسیده و رایحه شفابخش و دل ربای الهی در هوا پیچیده شده است.
در نیمه ماه پر سر و راز رجب خبرهایی به گوش میرسد، حضرت حق در نهایت از نو رسیده خود، آن هم در دل خانه ازلیاش رونمایی میکند و تمام مؤمنین را به رغم این مولود عظیم مهمانی میدهد و خوشا به سعادت معتکفان که از مهمانان ویژه این ضیافت الهی هستند.
تلاقی مولود یعسوب الدین و امام المتقین و برپایی اعتکاف، سرآغاز فصل جدیدی از رویشها و عیار گرفتن آدمی است و پروردگار نیز به نیکویی در این ایام، باران رحمت خودش را بر سر مؤمنان نازل کرده است.
دلهای چرکین و زنگار یافته و غرق در دنیای مادی انسان با این بارش الهی صیقل مییابد و خداوند با این امر دستی بر روی مؤمنان میکشد و روح آنها را فارغ از هیاهوی دنیای محصور و مهجور جلا میدهد.
اعتکاف به عنوان یک تحفه الهی، دفتر دل گشودن و از اسرار غیبی آگاه شدن است و فصلی برای رفع زدودگیهای قلبی و گریختن از زنگارهای شیطانی به آغوش الهی است.
اعتکاف، دلها را پیرایش میکند و معتکفان کوی دوست، به همراه چراغ معرفت به سوی یار حرکت میکنند و طریقت سلوک را پله پله طی میکنند.
عاکفان کوی دوست پس از طی طریق روحانی به منزل گاه دوست میرسند و با صیقل روح و روان خود و زدودن زنگارها مهیای ضیافتی بزرگ در ماه وصال و عشق میشوند.
اعتکاف تفرجگاه بلند روح در خلوتگاه عشق و یافتن حقیقتهای نهفته در فراموشی نفس و بهترین بهانه برای تطهیر درون و صفای باطن و بازگشتی به سوی فطرت رحمانی خویش است.
این روزها تمام مساجد مملو از عاشقان دل خسته است و همه به وصال معشوق رفته و هر یک با دیدگانی گریان در خلوتی عزلت گزیدهاند و سر در گریبان با معبود خویش نجوا میکنند.
حال و هوای عجیبی این ایام را حاکم کرده، چراکه شوق بندگی دلها را بیتاب کرده و این اشتیاق همچون شبنمی آغشته به نسیم صبحگاهی دلها را نوازش میکند.
به عاکفان کوی دوست که کمی مینگری، اشتیاق و شوق کودکان نیز به چشم میخورد، با آنکه به سن بلوغ هم نرسیدهاند، اما این رحمت الهی آنها را متأثر و قطبهای مغناطیسی معنویت آنها را به سوی خود جذب کرده است.
کمی بیشتر که به معتکفان مینگری، مردان و زنانی از اهل سنت آن هم در کنار شیعیان به چشم میخورد که در کنار یکدیگر به ثنا و نیایش با معبود خویش مشغولاند و به جرأت میتوان گفت که این وحدت مسلمانان مایه فخر و مباهات است.
صفوف نماز جماعات، مناجات جمعی شبانه، قرائتهای جمعی، اطعام جمعی آن هم سر یک سفره، آمد و شدهای جمعی، گعدههای گفتگویی جمعی همه و همه این توصیفات نشان میدهد که مسلمانان با بهانهای دور هم جمع شدهاند و هیچ اجتماعی در جهان به اینگونه نیست و نخواهد بود.
تفاوت اجتماع جمعی در اعتکاف با دیگر اجتماعات دال بر ایمان، معنویت، اعتقاد راسخ و توکل به خداوند دارد و این اسلام است که چنین، فراگیران خود را گردهم آورده تا تجلی وحدت را در دید جهانیان به نمایش بگذارد.
اعتکاف یک فرصت متفاوت و تجربه جمعی زیستن است
حجت الاسلام حسن مددخانی از معتکفان و امام جماعت مسجد امام حسن مجتبی علیه السلام در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: اعتکاف یک فرصت متفاوت و طلایی برای متفاوت زندگی کردن و تجربه جمعی زیستن است تا انسان بتواند نفس خود را در یک خلأ نسبی بازیابی کند.
امام جماعت مسجد امام حسن مجتبی علیه السلام با بیان اینکه انسان طی سه روز اعتکاف اصالت معنوی پیدا میکند، افزود: اصلی ترین گمشده انسان اصالت معنوی اوست و اعتکاف نیز بهترین فرصت برای یافتن این گمشده و بازگشت به فطرت است.
اعتکاف تلنگری برای خروج انسان از دنیای مادی و ورود به دنیای معنوی است
وی با تصریح بر اینکه اعتکاف یک تلنگری برای انسان ضمن خروج از دنیای مادی و ورود به دنیای معنوی است، گفت: اعتکاف فرصتی برای غلبه رحمت و فضل الهی بر ابعاد وجودی انسان است و موجب تعالی عیار انسان و تقرب الهی میشود.
حجت الاسلام حسن مددخانی عنوان کرد: آئین اعتکاف که سالها در سرزمینهای اسلامی به فراموشی سپرده شده بود با وقوع انقلاب اسلامی احیا شد و توانست انسانها را به اصالت خودشان باز گرداند.
امام جماعت مسجد امام حسن مجتبی علیه السلام اذعان کرد: یکی از مهمترین آثار انقلاب اسلامی احیای آئین معنوی اعتکاف و مفاهیم اسلام ناب است و جمهوری اسلامی امروز توانسته تا بستر دینداری را فراهم کند تا انسان به هدف اصلی خود یعنی بندگی برسد.
هدف اعتکاف تقرب الهی و بندگی است
حجت الاسلام عظیم رزاقی از دیگران معتکفان مسجد امام حسن مجتبی علیه السلام در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: اعتکاف پرورش ابعاد مادی و معنوی انسان و پله صعود وی به سمت تعالی است.
یکی از معتکفان مسجد امام حسن مجتبی علیه السلام پردیسان هدف از اعتکاف را تقرب الهی و بندگی دانست و گفت: اعتکاف زمینه مساعد را برای اندیشه و فکر و خردورزی، نیایش، توبه و بازگشت و خودسازی فراهم میآورد.
وی ابراز کرد: اعتکاف ظرفیتی برای ساخت انسان مؤمن و صالح است و باید برنامههای آن بهگونهای دنبال شود که منجر به جریانسازی معنوی و اخلاق در جامعه شود.
حجت الاسلام رزاقی گفت: آئین اعتکاف یک برنامه جمعی است که موجب ترقی انسان در بعد اجتماعی میشود که در این جهت بایستی یک جریانسازی معنوی و اخلاقی اتفاق بی افتد.
وی پردیسان یادآور شد: اعتکاف موجب تقویت ارتباط انسان با خدا، نزدیکی مؤمنین با یکدیگر و ارتباط آنها با قرآن و خلوت کردن با پروردگار است.
وی خاطرنشان کرد: احیای اعتکاف یکی از دستاوردهای مهم انقلاب اسلامی است که پس از وقوع آن روحی جدیدی در ملت اسلامی دمیده و موجب هدایت شدن امت اسلامی شد.
حجت الاسلام نقی دهنوی مسئول مراسم اعتکاف دانش آموزی مسجد امیرالمومنین علیه السلام در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: این روزها دشمن همواره سعی دارد تا اذهان نسل نوجوان و دانشآموز را مغلوب اهداف پوشالین خود کند و گاهاً موفقیتهایی نیز به دست آورده و این مسئله ضرورت و اهمیت برگزاری برنامههای معنوی از جمله اعتکاف را میرساند.
مسئول مراسم اعتکاف دانش آموزی مسجد امیرالمومنین علیه السلام پردیسان افزود: مقام معظم رهبری بارها بر توسعه فرهنگ و معنویت در بین نوجوانان و جوانان تاکیداتی داشتهاند که حتی شده یک نماز با حضور قلب بخوانند.
فضای تفکر و اندیشه نسل جوان باید بالندهتر شود
وی ابراز کرد: توسعه فرهنگ و معنویت در دیدگاه مقام معظم رهبری به پیش نیازهایی نیاز دارد که یکی از این مقولات اعتکاف است، بنابراین لازم است تا فضای تفکر و اندیشه نسل جوان بالندهتر شود.
وی تصریح کرد: در حال حاضر حدود ۱۸۵ نفر معتکف نوجوان در ردههای سنی ۱۴ سال تا ۱۶ سال و ۳۰ نفر کادر و مربی در مسجد امیرالمومنین علیه السلام پردیسان حضور دارند.
حجت الاسلام دهنوی در ادامه ضمن تشریح برنامههای اعتکاف در مسجد امیرالمومنین علیه السلام پردیسان گفت: اعتکاف فرصتی سه روزهای توأم با عبادت و معنویت برای تفکر، تعقل و خلوت با خداوند است و این مسائل را برای معتکفان جوان این مسجد به صورت جلسات اندیشهای ۹ ساعته در نظر گرفته شده است.
مسئول مراسم اعتکاف دانش آموزی مسجد امیرالمومنین علیه السلام پردیسان ادامه داد: برنامه خلوت بهشتی از دیگر برنامههای این مسجد در ایام اعتکاف است که معتکفان در اوقات نماز به بهانه نماز تأمل و تمرکزی بر احکام دینی و تقرب الهی دارند.
مهمترین آثار اعتکاف تقویت ارتباطهای اجتماعی مسلمانان است
سمیه باغبادی مسئول مراسم اعتکاف مسجد امام حسن عسکری علیه السلام پردیسان قم در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: اعتکاف یک امر عبادی و معنوی است که جنبه اجتماعی نیز دارد و موجب میشود تا انسان همواره سعی دارد تا با اجتناب از دنیای مادی به هدف اصلی خودش یعنی تقرب الهی بازگردد.
مسئول مراسم اعتکاف مسجد امام حسن عسکری علیه السلام بیان کرد: آئین اعتکاف در عین اینکه یک مناسک فردی است، جنبه اجتماعی دارد و از مهمترین آثار آن تقویت ارتباطهای اجتماعی مسلمانان میشود و این امر کمک شایانی به رشد افراد اجتماعی میکند.
وی ابراز کرد: برای معتکفان مسجد امام حسن عسکری علیه السلام یکسری برنامههای عمومی نظیر سخنرانی، کلاس صحیفه سجادیه و نهج البلاغه، مناجات شبانه، یادواره شهدا و حلقههای معرفتی در نظر گرفته شده است.
اعتکاف سکوی پرتاب مؤمن به سوی خداوند است
مسئول مراسم اعتکاف مسجد امام حسن عسکری علیه السلام افزود: اعتکاف بهترین فرصتی است که انسان به خود آید و این آئین سکوی پرش انسان به سوی خداوند است.
وی ادامه داد: در اعتکاف سراسر رحمت الهی میبارد و این فضای معنوی، قطعاً میتواند در دل جوانان جرقه ایجاد کند همانگونه که جرقه تدین بسیاری از جوانان مؤمن ما نیز از اعتکاف رقم خورده است.
باغبادی گفت: خوشبختانه اقبال عمومی معتکفان در سال جاری نسبت به سال گذشته بیشتر شده به گونهای امروز شاهد رشد دو برابری از ۱۱۰ به ۲۸۰ معتکف هستیم.
مسئول مراسم اعتکاف مسجد امام حسن عسکری علیه السلام تصریح کرد: اغلب افراد پذیرش شده در مراسم اعتکاف مسجد امام حسن عسکری علیه السلام دانش آموزان پایههای چهارم تا دوازدهم هستند.