ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان امشب سهشنبه با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری درباره سفر آتی رئیس جمهور به روسیه و تاجیکستان، تحولات اخیر منطقه و مسائل بین المللی گفتگو کرد.
عباس عراقچی وزیر خارجه درباره سفر رئیس جمهور به تاجیکستان و روسیه گفت: این دو سفر در راستای تداوم سیاست حسن سیاست همسایگی ما است. فردا به تاجیکستان عزیمت می شود. روز جمعه هم در روسیه خواهند بود. سفر به تاجیکستان اولین سفر رئیس جمهور به اوراسیا است. ایران و تاجیکستان دو کشور فارسی زبان هستند و علقه های فرهنگی بین ما بسیار قوی است. علقه های اقتصادی ما هم در سال های اخیر رشد خوبی داشته است.
وی افزود: در سال گذشته تجارت بین دو کشور پنج برابر شده است. در این سفر غیر از دیدارهای سیاسی، چند حرکت قابل توجه صورت می گیرد. اول نشست هیئت تجاری دو کشور است که برگزار میشود. در بخشی از نشست روسای جمهور شرکت میکنند. در کنار آن ما یک شب شعر خواهیم داشت.
وزیر امور خارجه ادامه داد: حرکت بعدی ما حدود 20 یادداشت تفاهم است که بین دو کشور امضا خواهد شد. در حوزه های بازرگانی، تجارت، سرمایه گذاری، حمل و نقل، فرهنگی، دانشگاهی و از این قبیل است. بین ما و تاجیکستان مشورت های منطقه ای هم وجود دارد. منطقه اوراسیا منطقه مهمی است. همین طور افغانستان که همسایه مشترک ما است و در خصوص این کشور مشورت های خودمان را با دوستان در تاجیکستان خواهیم داشت.
وی همچنین گفت: تصور من این است که این سفر یک جهش بزرگ در روابط دو کشور خواهد بود.
عراقچی در خصوص سفر به روسیه گفت: اولین سفر رسمی دوجانبه رئیس جمهور به مسکو است. هیئت بزرگ اقتصادی رئیس جمهور را همراهی میکند. ما نشست اقتصادی را خواهیم داشت. در این سفر یک تحول مهم صورت می گیرد و بحث معاهده مشارکت جامع راهبردی بین دو کشور است.
معاهده روسیه و ایران کاملا متوازن است و به زیان هیچ طرف ثالث نیست
وی درباره این معاهده گفت: این معاهده چیز جدیدی نیست. ما معاهده همکاری دو کشور را در سال 1379 امضا کردیم. توافق شد که این هر 10 سال تمدید خواهد شد. در سال 98 بعد از اینکه توافق 25 ساله با چین را امضا کردیم به روسیه هم پیشنهاد دادیم که معاهده قبلی را بروز کنیم و مدت ان را بیشتر کنیم. نزدیک به چهار سال روی این سند کار شده است. اکنون آماده امضا شده و از چند ماه پیش تصمیم گرفتیم که تاریخی را مشخص کنیم.
عراقچی ادامه داد: این هیچ ربطی به تحولات اخیر ندارد و تصمیمی بود که توسط دو دولت گرفته شده بود. یک اجماع ملی درباره آن وجود دارد. تصمیم ملی نظام است. این همچنین امر متداولی بین کشورها است. کشورها علاقه دارند که به روابط خوود بعد دراز مدت بدهند و چشم انداز درازمدت برای روابط تعیین میکنند. ما با چین هم این را داریم.
وزیر خارجه درباره جزئیات معاهده گفت: یک معاهده کاملا جامع است و همه ابعاد را در نظر میگیرد. بعد اقتصادی آن خیلی قوی است. همچنین همکاری قضایی، امنیتی، پارلمانی و دفاعی را در بر میگیرد. اصلا یک معاهده برای ایتلاف نظامی یا هدف خاص نیست. هدف اصلی این است که به روابط دو کشور چشم انداز طولانی مدت بدهد.
این دیپلمات ایرانی در خصوص اجرای معاهده قبلی گفت: رضایت وجود داشته که این معاهده تمدید شده است. اکنون ما داریم آن را بروز و گسترده تر می کنیم. باز هم بنا بر این است که اگر دو طرف راضی بودند بعد از 20 سال 5 سال 5 سال تمدید شود. ما از روابط خودمان با روسیه راضی هستیم. در کلان خودش، روابط ایران و روسیه روابط خوبی است.
وی افزود: این معاهده بر اساس منافع متقابل تنظیم شده و هیچ چیز یک طرفه ای وجود ندارد. همچنین کاملا متوازن است. همین طور بر اساس اصول حقوق بین الملل و منشور ملل متحد و بر اساس احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی بین دو کشور تنظیم شده است.
عراقچی تاکید کرد: این معاهده علیه هیچ طرف ثالثی نیست بلکه معاهده ای برای همکاری ایران و روسیه است. روابط بین دو کشور را تنظیم میکند و هیچ چیزی علیه کشور ثالث ندارد. همچنین هیچ منعی برای روابط دو کشور با طرف ثالث ایجاد نکرده است.
مذاکرات درباره صدور و انتقال گاز ایران به روسیه
عراقچی ادامه داد: غیر از این معاهده که امضا می شود، ما مذاکرات مهمی را در چند حوزه دیگر خواهیم داشت، یکی بحث صدور و انتقال گاز ایران به روسیه است. مذاکراتی برای کشیدن لوله های گازی دارد صورت میگیرد. همچنین بحث کریدورهای بین دو کشور است که رایزنی میشود. جاده ای از مسیر قفقاز بین ما و روسیه وجود دارد و نیاز دارد تکمیل شود. همین طور بحث تجارت را خواهیم داشت. زمینه تجارت بین دو کشور نسبت به گذشته بسیار افزایش یافته است.
وزیر خارجه اظهار داشت: تحریم ها علیه روسیه بازار جدیدی را فراهم کرده و امکان گسترش روابط تجاری بیشتر از گذشته شده است. نکته دوم بحث تجارت ازاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا است. ملحق شدن ایران به این اتحادیه منجر میشود که ایران از رفع تعرفه تجاری منتفع شود. بین ایران و روسیه 900 قلم کالا تعرفه انان به صفر خواهد رسید.
وی همچنین گفت: ما درباره تحولات منطقه ای مشورت هایی را با روسیه داشتیم و در این سفر هم صورت خواهد گرفت. تحولات غرب اسیا برای ایران و روسیه مهم است. در خصوص بحث هسته ای ایران و مقابله با یکجانبه گرایی امریکا و بحث همکاری ها در بریکس و شانگهای موضوعات دیگری است که بحث خواهد شد.
عراقچی درباره در دستورکار قرار گرفتن بررسی لوایح پارلمو و سی اف تی در مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: این یک بحث فنی است. دیدگاه های مختلفی وجود دارد که ایا پیوستن ما به اف ای تی اف منافعی را خواهد داشت یا خیر. باید اجازه دهیم مجمع در فضایی ارام و از موضع فنی رسیدگی کند و هر تصمیمی بگیرد همه تابع ان باشیم. مهم این است که ما فضا را دوقطبی نکنیم. افت است که موضوعات منافع ملی و سیاست خارجی تبدیل به قطب بندی و سیاست داخلی شود. مقام معظم رهبری هم فرمودند که بحث فنی و کارشناسی صورت بگیرد. دولت مصلحت را در این میبیند و در جلسات مجمع شرکت خواهد کرد و نظرات خود را بیان میکند.
وی افزود: اف ای تی اف رعایت یک سری اصول و مقررات است. خروج از لیست سیاه خسارت های ما را کم میکند. اف ای تی اف حلال همه مشکلات ما نیست بلکه حلال بخشی از مشکلات است. دولت معتقد است که اگر این مرحله را بگذرانیم و از لیست سیاه خارج شویم طبیعتا خسارت های کمتری را خواهیم داشت.
در حال تکمیل..