ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش خبرنگار مهر یکی از شیوههای تأمین مالی غیر تورمی که در دستور کار بانک مرکزی قرار دارد تأمین مالی به شیوه قراردادهای فکتورینگ است. در قالب این شیوه تأمین مالی که با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی، بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه در حال طراحی و نهایی شدن است سامانه مطالبات قراردادی وزارت اقتصاد راه اندازی میشود و در قراردادهای فکتورینگ وثیقههای بانکی حذف و قرارداد بین پیمانکار و کارفرما جایگزین آن میشود.
این شیوه نوین تأمین مالی در راستای ابزارهای تأمین مالی اقتصاد و کمک به حل مشکل کمبود نقدینگی واحدهای تولیدی در چارچوب ماده ۸ قانون حداکثر استفاده از توان تولید داخلی مصوب سال ۱۳۹۸ مجلس شورای اسلامی ابزار فکتورینگ پیش بینی شد و در چارچوب این ابزار مقرراست که مطالبات پیمانکاران و ارائه کنندگان کالا و خدمات به کارفرماها توسط نهادهای مالی مورد پذیرش قرار گیرد در این راستا هیئت وزیران آئین نامه اجرایی ماده ۸ این قانون را به تصویب رسانده و بانک مرکزی هم در راستای تسهیل اجرای این قانون اقداماتی را انجام داده است.
در نخستین گام نسبت به معرفی بانکهای عامل برای پذیرش مطالبات به سازمان برنامه و بودجه کشور اقدام کرده است همچنین در راستای ایجاد امکان برای استفاده از فکتورینگ در شبکه بانکی نسبت به اصلاح دستور العمل ضمانت نامه ریالی اقدام کرده است به طوری که امکان انتقال ضمانت نامه که پیش از این فراهم نبود در چارچوب اصلاح دستورالعمل این امکان فراهم شده است که این دستورالعمل در اردیبهشت ماه سالجاری به تصویب شورای پول و اعتبار رسید.
همچنین بانک مرکزی پیشنویس دستورالعمل پذیرش فکتورینگ توسط شبکه بانکی را تهیه کرده است که در مرحله بررسی در گروههای کارشناسی بانک مرکزی است که پس از کسب نظرات وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه کشور پیشنویس قرارداد تا یک ماه اینده به کمیسیون عملیات پولی و بانکی بانک مرکزی ارسال خواهد شد تا مقدمات لازم برای طرح در شورای پول و اعتبار فراهم شود.
مصطفی حبیب الله کارشناس اقتصادی در خصوص روشهای تأمین مالی تولید به شیوه فکتورینگ گفت: یکی از فعالیتهای مثبت دولت رونمایی از سامانه فکتورینگ بود و در حال حاضر فکتورینگ و زنجیره تأمین مالی تولید از طریق اوراق گام در حال اجراست که قابل تقدیر و توجه است.
حبیبالله در ادامه تاکید کرد: یکی از موضوعات مهم در تأمین مالی تولید، تعریف و اجرای ابزارها و روشهای جدید است، از این جهت دولت باید علاوه بر اجرای برنامههای تعریف شده بر زمین مانده قبلی، راههای نوین دیگری نیز برای این بخش ارائه دهد تا این مساله در بدنه اقتصادی کشور فرهنگ سازی شود.
وی ادامه داد: چه بسا در زمان راهاندازی اوراق گام در پایان سال ۱۴۰۰ فقط چند شرکت مانند سایپا و یا ایران خودرو از طریق اوراق گام جذب سرمایه گذاری کردند، اما در سالهای بعد با همت بخشهای مختلف دولت به خصوص وزارت اقتصاد این مساله بین فعالان اقتصادی به فرهنگ تبدیل و از آن استقبال شد.
ویژگیهای تأمین مالی زنجیره
تفاوت اصلی روشهای تأمین مالی زنجیره تأمین با شیوههای سنتی در آن است که در روشهای زنجیرهای، کل زنجیره تأمین به صورت پیوسته، تحت پوشش ابزارهای تأمین مالی و مدیریت ریسک قرار میگیرد. در این زیستبوم جدید، طراحی مدلهای تأمین مالی و مدیریت ریسک به صورت پیوسته برای حلقههای مختلف زنجیرههای تأمین اجرا میشود.
توسعه روشهای تأمین مالی زنجیره تأمین، علاوه بر کمک به تولید، از زاویه اصلاح نظام بانکی نیز حائز اهمیت است. توسعه شیوههای مذکور، به واسطه کاهش مطالبات غیرجاری، بهبود گردش نقدینگی بانکها، مدیریت اقلام زیرخط ترازنامه بانکها و استفاده از شیوههای تعهدی در تأمین مالی تولید، میتواند به بهبود شاخصهای سلامت بانکی و پایدارسازی ترازنامه بانکها کمک کند.
طبق تعریف، تأمین مالی زنجیره تأمین عبارت است از بکارگیری روشها و عملیات تأمین مالی و کاهش ریسک در جهت بهبود مدیریت سرمایه در گردش و فرایندهای زنجیره تأمین. تأمین مالی زنجیره تأمین شیوهای از تأمین مالی است که در آن، شیوه جدید «تأمین مالی مبتنی بر جریان واقعی کالا و خدمت و تأمین اعتبار در طول زنجیره»، جایگزین شیوه سنتی «پرداخت تسهیلات رو در رو و به پشتوانه دارایی» میشود.
-بکارگیری و توسعه روشهای تأمین مالی زنجیره تأمین، مزایا و منافع گستردهای برای بنگاههای اقتصادی و بخش واقعی اقتصاد خواهد داشت که مهمترین آن به شرح زیر است:
-تسریع و تسهیل فرایند تأمین مالی سرمایه در گردش بنگاههای تولیدی
-کاهش نیاز به دریافت تسهیلات جدید برای تأمین مالی سرمایه در گردش
-تقویت روابط پایدار بین تولیدکننده و تأمینکننده
-کاهش مطالبات غیرجاری بانکها
-کاهش انحراف منابع و افزایش کارایی تخصیص منابع مالی
-افزایش شفافیت و نظارتپذیری جریان مالی اقتصاد
-کاهش هزینه تأمین مالی و کاهش هزینه تمامشده محصول
-کمک به بهبود شاخصهای سلامت بانکی
-افزایش تنوع و تعمیق بازارهای مالی
-کمک به رفع چرخههای ناترازی در نظام مالی کشور
به گزارش مهر، با توجه به مزایا و منافع روشهای تأمین مالی زنجیره تأمین، توسعه این روشها به عنوان یک سیاست جدید در دستور کار نظام بانکی کشور قرار گرفته است. در این زمینه، اقداماتی مانند تدوین و ابلاغ دستورالعملها و شیوهنامههای اجرایی، توسعه زیرساختها و ابزارهای مالی و ابلاغ سیاستهای تشویقی انجام شده و به تدریج مراحل عملیاتی طرح، از طریق شبکه بانکی کشور اجرا خواهد شد.