تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : سبک زندگی
لینک : econews.ir/5x3881765
شناسه : 3881765
تاریخ :
سریع‌ترین ناوهای جنگی جهان که مرزهای سرعت را جابه‌جا کرده‌اند اقتصاد ایران: کدام ناوها در دریا از همه سریع‌ترند؟ در این مقاله به بررسی ۵ مورد از سریع ترین ناوهای جنگی جهان می‌پردازیم که با سرعت بی‌نظیر خود، قدرت دریایی را به نمایش می‌گذارند.

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان

گجت نیوز: سرعت شاید مهم‌ترین ویژگی برای ناوهای جنگی نباشد – همیشه عاملی تعیین‌کننده در یک نبرد یا حتی یک جنگ نیست، اما بی‌تأثیر هم نیست. بسته به نوع کشتی، سرعت می‌تواند تفاوت بین مرگ و زندگی برای ملوانان آن باشد.

سرعت در اقیانوس با سرعت در خشکی متفاوت است. ناوهای هواپیمابر کلاس جرالد آر. فورد می‌توانند با سرعت تقریبی ۳۰ گره دریایی (۵۵.۵ کیلومتر بر ساعت) حرکت کنند، که اگر با سرعت بالای ۹۶ کیلومتر بر ساعت با خودروی خود رانندگی کنید، ممکن است چندان سریع به نظر نرسد. اما وقتی در نظر بگیرید که اینها کشتی‌های ۱۰۰ هزار تنی هستند که باید امواج خروشان را برای رسیدن به این سرعت بشکافند، دیدگاه شما تغییر خواهد کرد. بنابراین وقتی کشتی‌ها می‌توانند با سرعتی بیش از ۳۰ گره حرکت کنند، شایسته توجه هستند.

کشتی‌های دریایی دیگری از سرعت کشتی‌های زیر فراتر رفته‌اند، اما برای این مقاله ما به دنبال کشتی‌هایی بودیم که هنوز به نوعی در ارتش خدمت می‌کنند. حتی اگر به طور انحصاری برای آموزش استفاده شوند، می‌خواستیم آنها را در نظر بگیریم. اما کشتی‌هایی که دیگر استفاده نمی‌شوند، باید حذف می‌شدند. به عنوان مثال، از آنجا که تمام اکراونوپلان‌های A-۹۰ اورلیونوک مربوط به دوران جنگ سرد، که برای اتحاد جماهیر شوروی سرعتی بیش از ۲۱۶ گره داشتند، تا سال ۱۹۹۳ بازنشسته شدند، با معیارهای ما مطابقت نداشتند.

در عوض، در اینجا به برخی از سریع‌ترین کشتی‌های دریایی که هنوز در جایی در جهان در حال فعالیت هستند، خواهیم پرداخت.

۱. کلاس کیلیچ (۴۰ گره دریایی – ۷۴ کیلومتر بر ساعت)

نیروی دریایی ترکیه چیزی نیست که عموم مردم زیاد درباره آن بشنوند، اما صاحب برخی از سریع‌ترین کشتی‌ها روی آب است. اینها کشتی‌های تهاجمی سریع کلاس کیلیچ I/II ترکیه هستند.

اولین نمونه از این نوع، کیلیچ، در سال ۱۹۹۸ به خدمت گرفته شد. این کشتی و دو کشتی بعدی (کالکان و میزراک) کلاس کیلیچ I را تشکیل می‌دهند، در حالی که شش کشتی بعدی، نوع کیلیچ II را تشکیل می‌دهند. تجهیزات الکترونیکی آنها، به ویژه سیستم ردیابی کنترل آتش، چیزی است که این دو نوع را از یکدیگر متمایز می‌کند، به همراه پوشش توپ اصلی.

در شرایط آب و هوایی مساعد و شرایط ایده‌آل آب، کلاس کیلیچ می‌تواند به سرعت ۴۰ گره دریایی (۷۴ کیلومتر بر ساعت) برسد. حتی زمانی که آب بسیار متلاطم باشد، این کشتی‌ها قادر به حرکت با سرعت بیش از ۲۴ گره دریایی (۴۴.۵ کیلومتر بر ساعت) هستند.

این کشتی کوچک ۵۵۲ تنی دارای چهار موتور اصلی برند MTU است که چهار پروانه را با دو سکان به حرکت در می‌آورند. این موتورهای دیزلی قادر به تولید ۲۲۰۰۰ اسب بخار قدرت هستند. کلاس کیلیچ I/II نه تنها سریع است، بلکه این کشتی‌ها سطح مقطع راداری کوچکی دارند و تشخیص آنها را نسبت به برخی از کشتی‌های رقیب دشوارتر می‌کند.

۲. قایق تهاجمی نیروهای ویژه دریایی ایالات متحده (Navy SEALs) (۴۰ گره دریایی – ۷۴ کیلومتر بر ساعت)

بیشتر جزئیات مربوط به نیروهای ویژه دریایی ایالات متحده – یا به طور کلی نیروهای ویژه – به دلایل امنیت ملی سانسور می‌شوند. این امر به ویژه در مورد وسایل نقلیه فوق‌العاده‌ای که تیم‌های SEAL در میدان استفاده می‌کنند، صادق است. اما ما چیزهایی در مورد قایق‌های تخصصی که آنها در طول دهه‌ها استفاده کرده‌اند، می‌دانیم.

در سال ۲۰۱۵، نیروی دریایی، قایق عملیات ویژه Mark V را با قایق پرسرعت تهاجمی جدید جایگزین کرد که می‌تواند به سرعت نیروهای SEAL را در پشت خطوط دشمن پیاده و خارج کند. علی‌رغم پنهان‌کاری نظامی، با نگاهی به قایق‌های مشابه می‌توان برخی از جزئیات مربوط به CCA را استنباط کرد.

zy2bmsjp

برای شروع، می‌تواند از سرعت ۴۰ گره دریایی (۷۴ کیلومتر بر ساعت) فراتر رود و حتی ممکن است بتواند به سرعت نزدیک به ۵۵ گره دریایی (۱۰۲ کیلومتر بر ساعت) برسد. شرکت United States Marine Inc.، که CCA با طول ۱۲.۵ متر را می‌سازد، یک کشتی مشابه نیز می‌سازد که ۶۰ سانتی‌متر طولانی‌تر است و می‌تواند در دریای آرام به سرعت بیش از ۵۵ گره برسد.

CCA از یک سیستم رانش سطحی با پروانه‌های نفوذکننده به سطح استفاده می‌کند که به دلیل سرعتش شناخته شده است. این پروانه‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که تا حدی خارج از آب کار کنند و به طور قابل توجهی نیروی پسار را کاهش دهند. به دلیل موقعیت پروانه‌ها، هیچ فاصله‌ای بین نوک پره و بدنه وجود ندارد و به اپراتورها اجازه می‌دهد از اندازه‌های مختلف پروانه استفاده کنند.

این امر به ویژه برای نیروهای ویژه مفید است، زیرا CCA می‌تواند به راحتی در آب‌های کم‌عمق حرکت کند. این قایق پرسرعت محدود به پرتاب از اسکله یا کشتی بزرگتر نیست، زیرا به اندازه‌ای سبک است که یک C-17 می‌تواند آن را حمل کند و از وسط هوا در اقیانوس رها کند.

۳. کشتی‌های جنگی کلاس ایندیپندنس (۴۴ گره دریایی – ۸۱.۵ کیلومتر بر ساعت)

در اوایل دهه ۲۰۰۰، جنرال داینامیکس ایده‌ای برای یک کشتی جنگی کوچک و چابک ارائه داد که بتواند به راحتی در نزدیکی ساحل، در مناطق ساحلی، عملیات کند. لاکهید مارتین قبلا با Marinette Marine برای ساخت چنین کشتی همکاری می‌کرد، اما نیروی دریایی پیشنهاد جنرال داینامیکس را پذیرفت و قراردادی با این شرکت برای ساخت دو کشتی جنگی قبل از اعطای قرارداد بزرگتر به هر یک از شرکت‌ها منعقد کرد. حاصل همکاری با Austal USA، کشتی جنگی ساحلی کلاس ایندیپندنس بود.

p1vcxqx3

نوع ایندیپندنس با قسمت عقب پهن خود، که بزرگترین عرشه پرواز را در کشتی‌های جنگی سطحی فعلی جای می‌دهد، و طراحی بدنه تریمَران که سطح کل آن را افزایش می‌دهد، به طرز فریبنده‌ای سریع است. با وجود همه اینها، همچنان می‌تواند از سرعت ۴۴ گره دریایی (۸۱.۵ کیلومتر بر ساعت) فراتر رود. این کشتی با یک سیستم پیشرانه ترکیبی دیزلی و توربین گازی ساخته شده است که از دو توربین گازی جنرال الکتریک LM2500، دو موتور دیزلی سری MTU Friedrichshafen 20V8000 و چهار واتر جت Wärtsilä استفاده می‌کند.

در سال ۲۰۱۰، رهبران نیروی دریایی از کنگره درخواست کردند که ۱۰ کشتی کلاس ایندیپندنس را تأیید کند. آنها به خواسته خود رسیدند و بیشتر هم گرفتند. ۱۸ کشتی ایندیپندنس ساخته شده است و یک کشتی نوزدهم در حال حاضر در دست ساخت است.

۴. کشتی‌های جنگی کلاس فریدام (۴۷ گره دریایی – ۸۷ کیلومتر بر ساعت)

در کنار ساخت کلاس ایندیپندنس، تیمی به رهبری لاکهید مارتین، کشتی جنگی ساحلی کلاس فریدام را طراحی و ساخت. هیچ کشتی دیگری بیشتر از یک کلاس کشتی به نام فریدام (آزادی)، آمریکا را به نمایش نمی‌گذارد، و نه صرفاً به دلیل نامش. فرهنگ آمریکایی مملو از این طرز فکر است که هر چیزی که در آنجا تولید می‌شود باید بزرگتر، قوی‌تر و سریع‌تر از هر جای دیگری باشد.

مانند کلاس ایندیپندنس، نیروی دریایی ایالات متحده کلاس فریدام را برای مقابله با خطرات در مناطق ساحلی، مانند مین‌ها، زیردریایی‌های دیزلی و سایر شناورهای تهاجمی سریع، به خدمت گرفت. وقتی صحبت از سایر کشتی‌های سریع باشد، USS Fort Worth، Detroit یا هر یک از ۱۳ کشتی دیگر کلاس فریدام مشکلی برای کاهش فاصله نخواهند داشت.

rbjmn5dn

طراحی نهایی لاکهید مارتین با همکاری Marinette Marine، کشتی با قابلیت ۴۷ گره دریایی (۸۷ کیلومتر بر ساعت) تولید کرد. باز هم مانند کلاس ایندیپندنس، کلاس فریدام با یک سیستم پیشرانه ترکیبی دیزلی و توربین گازی ساخته شده است، اما از دو توربین گازی رولز رویس MT30، دو موتور دیزلی Colt-Pielstick 16PA6B و چهار واتر جت رولز رویس Kamewa 153SII استفاده می‌کند که دو مورد از آنها قابل مانور هستند.

متاسفانه این کلاس هم مشکلات خاص خود، به ویژه در رابطه با سیستم پیشران آن را داشته است. آسیب دیدن کلاچ بین توربین‌های گازی و دیزلی باعث شد که کشتی Milwaukee در وسط اقیانوس اطلس بدون هیچ نیروی محرکه‌ای رها شود و نیاز به یدک‌کشی پیدا کند. یک سال بعد، همین اتفاق برای Fort Worth در اقیانوس آرام رخ داد.

۵. کوروت کلاس اسکیولد (۶۰ گره دریایی – ۱۱۱ کیلومتر بر ساعت)

نیروی دریایی سلطنتی نروژ این افتخار را دارد که از یکی از سریع‌ترین کشتی‌های دریایی که تا به حال به آب‌های آزاد زده است، استفاده می‌کند. اگر شرایط آب و هوایی ایده‌آل باشد و آب آرام باشد، کلاس اسکیولد می‌تواند به سرعت ۶۰ گره دریایی (۱۱۱ کیلومتر بر ساعت) برسد.

نیروی دریایی سلطنتی نروژ اولین کشتی از این کلاس کوروت، اسکیولد را در سال ۱۹۹۹ به خدمت گرفت و در سال ۲۰۰۲، پنج فروند دیگر را سفارش داد. اسکیولد به مدت ۱۳ ماه از ایالات متحده بازدید کرد و به نیروی دریایی ایالات متحده نگاهی به طراحی و قابلیت‌های آن انداخت. این کشتی در سال ۲۰۰۲ به نروژ بازگشت و سپس در سال ۲۰۰۳ نیروی دریایی آن را برای ارتقای سیستم پیشران آن از رده خارج کرد. نیروی دریایی نروژ آن را در سال ۲۰۰۸ دوباره به خدمت گرفت و به عنوان یک سکوی آزمایشی تعیین شد.

tlhy91yb

پنج کوروت پس از کشتی همنام (Storm، Skudd، Steil، Glimt و Gnist) با یک سیستم پیشرانه ترکیبی دیزلی و توربین گازی با استفاده از چهار توربین گازی Pratt & Whitney که دو واتر جت Kamewa را به حرکت در می‌آورند، ساخته شدند. سرعت آن تا حد زیادی توسط بدنه کاتاماران با بالشتک هوا افزایش می‌یابد، که سطح کمتری برای خیس شدن فراهم می‌کند و در نتیجه مقاومت ناشی از آبی که روی آن حرکت می‌کند را کاهش می‌دهد. علاوه بر این، این طراحی آن را برای عملیات ویژه ایده‌آل می‌کند، زیرا می‌تواند در آب‌های کم‌عمق‌تر از شناورهای معمولی حرکت کند.

این فقط سرعت نیست که چشمگیر است. کلاس اسکیولد دارای دو موتور مانور است که به آن اجازه می‌دهد به راحتی زیگزاگ حرکت کند.

در پایان می‌توان گفت که سرعت در ناوهای جنگی، اگرچه تنها عامل تعیین‌کننده نیست، اما همچنان نقش مهمی در عملیات‌های دریایی ایفا می‌کند و این ۵ کلاس از سریع‌ترین نمونه‌های در حال خدمت در جهان هستند.