ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا بخشی از سخنان خود در پیام تبریک سال نوی میلادی را به تصرف کانال پاناما، تبدیل شدن کانادا به یکی از ایالت های آمریکا و تمایل برای خرید گرینلند از دانمارک، اختصاص داد.
ترامپ چند روز پیش ابتدا در قالب پیامی که ظاهراً در قالب شوخی تنظیم شده بود، گفت که کانادا باید به ایالت پنجاه و یکم ایالات متحده تبدیل شود. او در تروثسوشال نوشته بود: «هیچ کس نمی تواند پاسخ دهد که چرا ما بیش از 100 میلیون دلار در سال به کانادا یارانه میدهیم؟ معنی ندارد! بسیاری از کاناداییها میخواهند کانادا به پنجاه و یکمین ایالت آمریکا تبدیل شود.»
وی ادامه داد: «آنها به میزان زیادی در مالیات و حفاظت نظامی صرفه جویی خواهند کرد. من فکر میکنم این یک ایده عالی است. ایالت 51!!!»
او در روزهای بعدتر با بیان اینکه جمهوری پاناما «هزینههای سنگینی» از کشتیها و شناورهای آمریکایی دریافت میکند و چنانچه این رویه کنار گذاشته نشود بایستی کنترل کانال پاناما به ایالات متحده آمریکا بازگردد.
رئیسجمهور پاناما در واکنش به این ادعا گفت که هر متر مربع از این کانال و محوطه اطراف آن تنها به کشور پاناما تعلق دارد.
ترامپ علاوه بر این تمایلی که در دور اول ریاستجمهوریاش برای خریداری سرزمین «گرینلند» ابراز کرده بود را تکرار کرد که بلافاصله با واکنش مقامهای دانمارک روبرو شد.
در تمام این اظهارات ترامپ به دنبال گسترش آمریکا و اجرای سیاست «اول آمریکا» از دیدگاه خود است گرچه به سختی می توان گفت این اظهارات چقدر جدی است.
برخی جمهوری خواهان تصور می کنند ترامپ فقط شوخی کرده در حالی که برخی دیگر این اظهارات را یک بازی استراتژیک مربوط به تقویت امنیت ملی آمریکا می دانند.
یکی از مقامات سابق کمپین ترامپ در این باره گفت: موضوع پاناما، چین است. آنها به لحاظ اقتصادی و مالی بر نیمکره غربی برتری دارند و ما ایستادهایم و تماشا می کنیم.
در سال 1999، آمریکا کنترل کامل این کانال را بر اساس معاهده سال 1977 که توسط جیمی کارتر، رئیسجمهور وقت آمریکا امضا شد، به پاناما واگذار کرد. پاناما برای تمام کشتی ها و قایق هایی که می خواهند از کانال پاناما برای عبور و مرور استفاده کنند، تعرفه وضع کرده است. این تعرفه براساس میزان و اهداف سفر کشتی ها از نیم دلار تا 300 هزار دلار است.
ترامپ با اشاره به این که تعرفههای سنگین بر کشتیهای نظامی و تجاری آمریکا مضحک است، اعلام کرد که پاناما باید رویکرد خود را جهت اعمال تعرفههای سنگین بر کشتیهای نظامی و تجاری آمریکا تغییر دهد. پاناما رفتار منصفانه ای با ما ندارد.رئیس جمهور منتخب آمریکا متعهد شد که پس از در دست گرفتن قدرت، در عرض کمتر از یک ماه در اقدامی سریع به این موضوع بپردازد.
ترامپ تهدید کرد این کانال صرفاً به نشانه همکاری ایالات متحده و پاناما به این کشور واگذار شد و اگر اصول اخلاقی و قانونی این رفتار بزرگ منشانه رعایت نشود بدون تردید ما خواستار بازگرداندن کانال پاناما به ایالات متحده خواهیم شد.
رئیس جمهور پاناما در پاسخ اظهار کرد به عنوان رئیس جمهور می خواهم به شکلی شفاف بیان کنم که هر متر مربع از کانال پاناما و مناطق اطراف آن متعلق به پاناما است و این موضوع همچنان ادامه خواهد یافت. حاکمیت و استقلال کشور ما قابل مذاکره نیست.
شهروندان پانامایی نیز در محکومیت اظهارات تهدیدآمیز اخیر دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا علیه کانال پاناما و تهدید به سیطره آمریکا بر آن، پرچم آمریکا و عکسهای ترامپ را به آتش کشیدند و خشم خود را از این اظهارات ابراز کردند.
براساس این گزارش، چین سرمایه گذاری انبوهی در پاناما کرده است از جمله در قراردادهای ساخت و ساز و دو بندر از 5 بندر اصلی پاناما را مدیریت می کنند. ترامپ در اظهارات خود به این موضوع پرداخته که کشورهایی مانند چین تاثیر زیادی بر مدیریت این کانال دارند.
علاوه بر این، صحبت از خرید گرینلند می تواند یک بازی امنیتی ملی تلقی شود. ناحیه قطب شمال یک منطقه کلیدی است در حالی که آمریکا قصد مقابله با روسیه و چین را دارد و در حالی که یخ های قطبی در حال آب شدن هستند و مسیرهای جدید کشتیرانی در حال ایجاد است، تبدیل به میدان مهم رقابتی شده است.
به علاوه گرینلند، در منابع طبیعی بسیار غنی و ثروتمند است. ترامپ در سال 2019 گفت: خرید گرینلند که دارای دولت مستقل است اما متعلق به دانمارک است، به لحاظ استراتژیک بسیار جذاب است.
ترامپ هفته گذشته نیز در پستی در شبکه اجتماعی تروث در پی معرفی سفیر آمریکا در دانمارک اعلام کرد مالکیت آمریکا بر این جزیره یک ضرورت مطلق است.
نخست وزیر گرینلند نیز در پاسخ گفت: گرینلند هرگز فروخته نخواهد شد.
دونالد ترامپ، همچنین در پیام تبریک کریسمس خود، مزایای پیوستن کانادا به ایالات متحده آمریکا را تشریح کرده و قول داد که پس از این اتفاق مالیاتها در آنجا 60 درصد کاهش مییابد، تجارت آنها بلافاصله دو برابر میشود، و آنها بهتر از هر کشور دیگری در جهان از لحاظ نظامی محافظت خواهند شد.
رئیس جمهور منتخب آمریکا همچنین به مردم گرینلند تبریک گفت، که ایالات متحده آمریکا برای اهداف امنیت ملی خود به آن نیاز دارد و میخواهند آمریکا در آنجا باشد.
تحلیلگران میگویند دونالد ترامپ در واقع قصد تصرف هیچ یک از این مناطق را ندارد اما بیانات او به معنی آن است که سیاست «اول آمریکا» به دنبال زورگویی و تهدید به دستدرازی به خاک دیگر کشورها است تا ترامپ بتواند تصویر مطلوب از خودش را برای شهروندان کشورش به نمایش بگذارد.
نشریه پولیتیکو هم در تحلیلی بر این اظهارات ترامپ نوشته اگر این تهدیدها گواهی هستند مبنی بر اینکه سیاست «اول آمریکا» دارای مولفههای مداخلهجویانه نیز هست؛ آنها را میتوان یادآور نحوه پیشبرد سیاست خارجی توسط ترامپ هم دانست که عبارت است از ترکیبی از تهدیدها، سردرگمی، رفتارهای خودسرانه و میزانی از پیشبینیناپذیری.
با وجود این، رفتارهای دمدمیمزاج و خودسرانه دونالد ترامپ بیشتر از آنکه به پیشبرد سیاست خارجی و منافع امنیتی آمریکا کمک کرده باشند به آنها ضربه زدهاند. به عنوان مثال، تصمیم ناگهانی او برای خارج کردن برخی از نظامیان آمریکا از سوریه در سال 2018 بدون مشورت با تیم امنیتی و متحدان آمریکا با انتقادهای گستردهای حتی از سوی همحزبیهای ترامپ مواجه شد.
علاوه بر این، ترامپ در دوران 4 سالهاش گاهی در شبکه اجتماعی توئیتر کشورها را به انجام حملات هستهای تهدید کرد که این موضوع باعث ایجاد هرج و مرج و گیجی در میان فرماندهان نظامی و دیگر نهادهای تصمیمگیر آمریکا شد.
پایگاه آکسیوس درباره اینکه این سیاست خارجی ترامپ ممکن است به کجا ختم شود نوشته است: «سیاست اول آمریکا با امپریالیسم آمریکایی تصادم کرده است. هیچکس، از جمله خود ترامپ هم واقعاً نمیداند اوضاع چطور پیش خواهد رفت.»
انتهای پیام/