ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
خبرگزاری مهر، گروه استانها- مریم سالاری اکبربادی: نهم دی ماه با تمام افتخاراتش در سال ۵۷ و تکرار شکوهش در سراسر کشور در سال ۸۸، از راه رسید. یاد و خاطره آن، تداعیگر ایثار مردم تربتحیدریه و ایران اسلامی است که سبب شکوه، عزت و سرافرازی همگان شد.
در نهم دی ماه ۵۷، تربتحیدریه حماسهآفرینانی داشت که توانستند با محوریت روحانیت، مجسمه شاه خائن را ۴۳ روز زودتر از دیگر شهرهای کشور به زیر کشیده و افتخار آفرینی کنند. مردم ولایی و خطشکن تربتحیدریه در نهم دی ماه ۵۷ علیه حکومت منحوس پهلوی قیام و آن را سرنگون کردند.
نهم دی ماه ۵۷، آغازگر انقلاب اسلامی از شهرستان تربتحیدریه بود
نادر سلیمانی، رئیس اسبق بنیاد شهید تربتحیدریه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: نهم دی ماه ۵۷، آغازگر انقلاب اسلامی از شهرستان تربتحیدریه بود که با تقدیم ۹ شهید در این روز آغاز شد و این خونها سبب شد مردم دلیر و ولایی تربتحیدریه بیش از پیش عزم خود را برای براندازی حکومت پهلوی جزم کنند.
رئیس اسبق بنیاد شهید تربتحیدریه گفت: در این روز، مردم شهرستان به سمت میدان مجسمه که بعد از انقلاب اسلامی به نام میدان شهدا تغییر کرد، حرکت کردند. با وجود تدابیر شدید امنیتی از طرف حکومت شاه، این تدابیر نتوانست در برابر غیرت و عزم مردم تربتحیدریه دوام بیاورد. پس از شهادت ۹ نفر از مبارزان، مردم با حرکتی عظیم به میدان رسیدند تا نماد ظلم و فساد را برای همیشه از انظار عمومی محو و نابود کنند. پس از درگیریهای فراوان بین مردم و نیروهای امنیتی و زخمی شدن چند تن از مردم، نهایتاً این استقامت و پایداری مردم بود که نیروهای امنیتی را مجبور به عقبنشینی کرد تا بتوانند مجسمه ننگین شاه خائن را از بالای جایگاه ویژهاش به زیر بکشند و با صدای الله اکبر، خمینی رهبر، جشن پیروزی انقلاب اسلامی را در این گوشه از ایران اسلامی برپا کنند.
وی بیان کرد: در سال ۱۳۵۷، نهضت انقلابی در جایجای کشور علیه رژیم منحوس پهلوی آغاز شده بود و در شهر تربتحیدریه با توجه به ویژگیهای مردم آنکه شامل ولایتمداری، اطاعت از ولایت فقیه زمان و رهبری و همچنین سلحشوری میشود، مبارزهای خودجوش و مردمی در روز ۹ دی ماه شکل گرفت.
سلیمانی با بیان اینکه این حرکت یک حرکت استثنایی بود، افزود: در این حرکت، مردم مبارز تربتحیدریه تصمیم گرفتند مجسمه طاغوت را از میدان شهر پایین بکشند. با حرکت عظیم نیروهای مردمی و خبردار شدن نیروهای شهربانی، مبارزهای خیابانی شکل گرفت.
جانباز نهم دی ماه سال ۵۷ افزود: مردم صبح روز ۹ دی ۵۷ برای پایین کشیدن مجسمه شاه تجمع کردند. در جریان راهپیمایی، یکی از مأموران طاغوت که نقاب بهصورت داشت به سمت شهید پاکروان تیراندازی کرد و گلوله بهصورت وی اصابت کرد.
سلیمانی تأکید کرد: بعد از درگیریهای فراوان بین مردم و نیروهای امنیتی و زخمی شدن چند تن از مردم، نهایتاً این استقامت و پایداری مردم بود که توانست نیروهای امنیتی را مجبور به عقبنشینی کند تا بتوانند مجسمه ننگین شاه خائن را از بالای جایگاه ویژهاش به زیر بکشند و با صدای الله اکبر، خمینی رهبر، جشن پیروزی انقلاب اسلامی را در این گوشه از ایران اسلامی برپا کنند.
این مبارز انقلابی ادامه داد: تمام نیروهای حاضر در قیام ۹ دی، همگی هیئتی بودند که با غیرت و شجاعت بسیار، در بازپسگیری شهر از دست ایادی رژیم پهلوی ایستادگی و مبارزه کردند
ملت ایران از انقلاب اسلامی و آرمانهای امام راحل (ره) تا پای جان دفاع میکنند
واعظی یکی دیگر از حماسهآفرینان نهم دی ماه تربتحیدریه گفت: طی ۴۳ روز تا پیروزی انقلاب اسلامی، شهر تربتحیدریه توسط نیروهای مؤمن و انقلابی و با تشکیل ستاد مرکزی اداره شد و برگ زرینی در تاریخ مبارزات مردم این شهرستان در جریان پیروزی انقلاب اسلامی به ثبت رسید.
وی تأکید کرد: امسال در حالی مردم تربتحیدریه خاطره این حماسه را گرامی میدارند که در سال ۸۸ در همین تاریخ، ملت ایران همانند همه برهههای تاریخی، با حضور میلیونی خود در ۹ دی ۸۸ حماسهای مثالزدنی رقم زدند.
واعظی بیان کرد: ملت ایران از انقلاب اسلامی و آرمانهای امام راحل (ره) تا پای جان دفاع میکنند، زیرا این پیروزی را با خونهای فراوان به دست آوردهاند و اجازه نمیدهند هیچیک از بدخواهان نظام و انقلاب به اهداف شوم خود برسند.
حجتالاسلام محمدعلی رضایی، این مبارز انقلابی در پیوند با این واقعه مهم اظهار کرد: این روز، در واقع سه روز بعد از کشتار مردم در میدان ژاله تهران بود. شهروندان تربتحیدریه به خیابانها آمده و کشتار شاه در میدان ژاله تهران را محکوم کردند و پس از آن هر چند روزی یکبار و به بهانهای، دست به راهپیمایی میزدند.
این مبارز انقلابی در بخش دیگری از رضا عسگری به عنوان نخستین شهید انقلاب در تربتحیدریه یاد کرد و ادامه داد: در یازدهم آذر سال ۵۷ که مقارن با دوم محرم بود، مردم تربتحیدریه راهپیمایی از محلههای مختلف بهصورت دسته عزاداری آغاز کردند و در این روز رضا عسگری به همراه دستهای از انقلابیون با شعار «اللهاکبر خمینیرهبر» در چهارراه فرهنگ (شهدای کنونی) مورد هجوم مأموران رژیم واقع و به شهادت رسید.
وی تأکید کرد: ارزش روز ۹ دی برای مردم تربتحیدریه به دو جهت است، زیرا هم تداعیگر یک کار بزرگ و آن پیروزی قیام ملی در نهم دی سال ۵۷ است و هم یادآور روز نفرت از جریان فتنه در انتخابات سال ۸۸ است.
رضایی با تکیه به خاطرات منتشرشده در کتابش، اظهار کرد: قیام مردم تربتحیدریه از این لحاظ حائز اهمیت است که نخستین کسانی بودند که در برابر رژیم پهلوی قیام کردند و در شرایطی که هنوز شاه در کشور حکومت میکرد، عوامل رژیم شاهنشاهی را از این شهرستان از صحنه بیرون کرده، مجسمه شاه را پایین کشیدند و اداره امور شهر خود را به عنوان نخستین شهر پیشگام و پیروز انقلاب در کشور، به دست گرفتند.
وی ضمن اشاره به سازماندهی اصناف، ادارات و پیگیری کار تایپ و تکثیر تصاویر و اعلامیههای حضرت امام (ره)، از روز بیستم شهریور سال ۵۷ به عنوان روز برپایی نخستین راهپیمایی عظیم مردم تربتحیدریه یاد میکند
مسجد جامع تربتحیدریه پایگاه اصلی قیام ۹ دی ۵۷ بود
نادر سلیمانی، یکی از مبارزان قیام ۹ دی ۵۷ گفت: مسجد جامع این شهر، پایگاه اصلی قیام و سنگر مبارزات در آن دوران بود.
وی بیان کرد: نهم دی ماه ۵۷، آغازگر انقلاب اسلامی از تربتحیدریه بود که با تقدیم ۹ شهید در این روز آغاز شد و این خونها سبب شد مردم دلیر و ولایی تربتحیدریه بیش از پیش عزم خود را برای براندازی حکومت پهلوی جزم کنند.
رئیس سابق بنیاد شهید تربتحیدریه افزود: در این روز، مردم تربتحیدریه به سمت میدان مجسمه که بعد از انقلاب اسلامی به نام میدان شهدا تغییر کرد، حرکت کرده و با اینکه تدابیر شدید امنیتی از طرف حکومت شاه تشکیل شده بود، ولی در برابر غیرت و عزم مردم تربتحیدریه دوام نیاورد. پس از شهادت ۹ نفر از مبارزان، مردم با حرکتی عظیم به میدان رسیدند تا نماد ظلم و فساد را برای همیشه از انظار عمومی محو و نابود کنند.