ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان
خبرگزاری مهر _گروه جامعه؛ پاویون ایران در اکسپوی دبی ۲۰۲۰ درحالی برگزار شده بود که از طراحی پاویون تا عرضه محصولات در آن چالش برانگیز بود. اتفاقی که ایران برای اولین بار بعد از سالها رقم زد و میخواست آن را به رخ جهانیان بکشاند، به شکل نامناسبی اجرا شد.
در اکسپوی دبی به جای اینکه ایران بتواند دستاوردهای خود را به نمایش بگذارد، به محل فروش و عرضه پسته و گز اصفهان و فروش فرش گذشت که البته در یکی دو مورد فرش ماشینی را به خریدار به جای فرش دستبافت انداختند!
بعد از آن بود که به واسطه چنین تجربهای قرار شد تا ایران در اکسپوی ژاپن ۲۰۲۵ چنین رخدادی را جبران کند و حداقل در بخش معرفی ایران فرهنگی بهتر عمل کند.
اما نتیجه آنچه شد؟
اکسپو ۲۰۲۵ ژاپن یکی از بزرگترین نمایشگاههای صنعت و فناوری جهان تیرماه امسال برگزار میشود و شرکت سهامی نمایشگاههای بین المللی ایران اعلام کرد امکان حضور ایران در این نمایشگاه فراهم شده و میتوان از این فرصت برای معرفی توانمندیهای ایران در این حوزه استفاده کرد.
این رویداد جهانی از ۲۴ فروردین ماه لغایت ۲۱ مهرماه سال آینده با موضوع طراحی جامعه آینده برای زندگی بشر برگزار خواهد شد؛ موضوع اصلی اکسپو ژاپن طراحی جامعه آینده برای زندگی بشر است در این نمایشگاه سه موضوع به عنوان عناوین فرعی این نمایشگاه تعریف شده است که این موضوعات عبارتند از: «نجات زندگی بشر»، «توانمندسازی زندگی بشر» و «پیوند زندگی بشر».
برآورد پیشبینی بازدیدکنندگان حدود ۲۸ میلیون نفر است که ۱۰ درصد از این شرکت کنندگان خارجی هستند. قرار بر این بود تا ایران هم در این نمایشگاه شرکت کند به همین منظور ژاپن از ۶ ماه پیش از ایران برای حضور در اکسپو دعوت کرده بود.
در این مدت جلسات متعددی برگزار شد ولی چند وقت پیش اعلام کردند که ایران در گرید پایین شرکت خواهد کرد و غرفههای آماده را میگیرد. این اتفاق با واکنشهای متعدد رو به رو شد ولی در نهایت ایران از اکسپوی ژاپن انصراف داد. این خبر را فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت تأیید کرد و گفت: در نتیجه بررسیهای همه جانبه داخلی در مورد شرایط شرکت در اکسپو در ژاپن و محدودیتهای مربوطه، بنا به نظر متولی موضوع، نهایتاً تصمیم بر انصراف قرار گرفت.
برخی از فعالان اقتصادی معتقدند که شرکت برای اکسپوی ژاپن ۲۰ تا ۳۰ میلیون دلار هزینه دارد به همین دلیل از آن انصراف داد این درحالی است که در طول سال جشنوارههای متعدد زیادی برگزار میشود که خروجی چندانی ندارد و اگر هزینه آنها را حساب کنیم چیزی کم از هزینه شرکت ایران در اکسپوی ژاپن ندارند.
در واقع تغییر ناگهانی دولت مزید بر علت شد تا ایران نتواند در مدت زمان باقی مانده برای این فرصت، آماده شود.
محمد صادق قنادزاده معاون سازمان توسعه تجارت ایران گفت: ایران قصد حضور در اکسپوی ژاپن را داشت اما به دلیل برخی محدودیتها انصراف داد.
انصراف از این اکسپو با آنچه که در سند توسعه کشور آمده متفاوت است چرا که در آن اعلام شده باید در رویدادهای جهانی شرکت کرده و با ایران هراسی مبارزه کرد. ولی زمانی که ایران فرصت معرفی خودش را از دست میدهد دیگر چطور میتواند با همه اتفاقاتی که برای کشورمان در این برهه تاریخی رقم میزنند برخورد کند؟
آیا حضور نداشتن ایران بهتر بود یا حتی حضور بد پیدا کردن؟ آیا در حوزه تمدنی شرق آسیا که حتماً در بزرگترین اکسپوی آن، کشورهای مختلفی به در کنار فناوریها و تکنولوژیها، به عرضه فرهنگشان میپردازند، جای سوال نیست که چرا ایران حضور پیدا نمیکند؟
ای کاش درک و اهمیت حضور کشورمان در رویدادهای جهانی و زدودن چهره ایران هراسی در میان کشورهای دیگر برای متولیان برگزاری پاویون ایران روشنتر میشد.